МО потвърди: Купуваме още 8 самолета F-16

Втората сделка ще бъде изплатена разсрочено
11 юли 2019 10:09,
116
МО потвърди: Купуваме още 8 самолета F-16
Снимка: Reuters

Никой не си представя, че България ще има 8 самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите 8 ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това каза пред bTV зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов.

По думите му, след ратификацията от парламента министърът на отбраната ще подпише четири договора, които обхващат доставката на 8 нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал.

Генерал Запрянов изтъкна, че новите самолети няма да струват нови два милиарда, защото голяма част от устройствата по подръжката ще са доставени при първата пратка.

Още по темата

Зам.-министърът обясни и защо се е стиганло до по-ниска цена при сегашната сделка.

"Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обябява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет", поясни той.

Според него, не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

"Единствено чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които са намалени от 24 на 12", каза генералът.

Въпреки това било ясно, че в хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупят повече ракети, което било неизбежно, потвърди Запрянов.

"Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Ескертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запази от оръжия", изтъкна зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Припомняме, че вчера министерски съвет добри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
6
 
! Отговори
Хайде още 3 МЛРД лв преди 4 години
за още няколко самолета по-стари от МиГ29
52
5
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
Увеличава ти се на тебе ... температурата, че си се превъзбудил.И спрямо кои данни сравняваш умнико?Това е като с млякото в тенджерата - увеличава се увеличава се, докато прекипи (докато излязат на бял свят стъкмистиките)Икономиката на България сега спрямо тази по времето за което пишеш, е бледа сянка. Да не говорим за сигурност, образование, медицина - там пък е трагедия.
51
3
 
7
 
! Отговори
БВП се увеличавал.. преди 4 години
А бе ти на коя планета живееш. Не е важно колко е БВП, а какво потребяваш. По потребление на основни стоки сме на ниво 60-те г миналия век. БВП е измислена дума . Там може и произведеното от проститутките и наркопласьорите да включват. Което си е истина в някои страни на Запад от нас
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42Дано на изборите партия ГРОБ с нейните далавери замине в небитието.На изборите партия ГРОБ ще изкопае гроба на БСП.
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В резюме - *** народ, слаба държава!Някакви смотан джон разтягат някакъв локум за "стандарти на НАТО". Няма такъв стандарт на НАТО, според който най-бедната държава в Европа, е длъжна да купува самолети трета ръка от САЩ, на десеторна цена!!!А и Гърция и Турция нали са в НАТО, защо купуват руско оръжие? Много просто - то дава най-доброто съотношение цена/качество.Питайте и Словакия, която си купи Миг 29 по стандартите на НАТО и сега има опция за замяна на самолетите с Миг 35 след 5 години.
48
5
 
8
 
! Отговори
АЙДЕ БЕЗ ПЕНСИИ преди 4 години
Тва увеличения, тва таван да падне, индексация. Забравете българи. Младите да се стягат за чужбина най-добре. Нито една детска градина повече. Гарантирано от ГЕРБ
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДОКАТО НЕ НИ ИЗДОЯТБе те доят, доят пък БВП се увеличава всяка година.Навремето като СЕСЕСЕРЕ все ви даваше това и онова безплатно как я докарахте до фалит 3 пъти за 45 години?
46
6
 
9
 
! Отговори
XYZ преди 4 години
Странна логика имате другари.Ревете дружно в един глас - нямаме армия, нямаме флот итн.Някой започва да купува въоръжение за тази армия и всички пак дружно в един глас - ама защо ни са самолетите! Не ни трябват нали нямаме армия!Другари простичко е - в нормалния свят за да съзадеш нещо трябва да вложиш пари. Да го купиш демек. Или да си го произведеш сам... Само във вашите изкривени представи можете да придобиете нещо даром. Видяхме ви 45 години като ви подаряваха до къде я докарахте.
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари, имам изненада за вас!След самолетите ще купим и нови танкове Ейбрамс!Гответе се да ревете много и силно.Хахахаха
44
4
 
8
 
! Отговори
ДОКАТО НЕ НИ ИЗДОЯТ преди 4 години
до последната капка кръв американците няма да ни оставят. Да ви е честито НАТО-то
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малеей къкви покачвания на цените ни очакват в блиското бъдеще бедна ви е фантазията! Къкво мислите ше Боко от джоба си ше плати ефките или американците ше ни ги подарят по братски.
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още 8?!?Услади им се даалверата.Маъко мила, тези ще ни закопаят за много години напред.Дано на изборите партия ГРОБ с нейните далавери замине в небитието.
41
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ушанките видяха, че няма да вземем руските кошници и нададоха вой. *** и той се чуди какво да докладва в Маскве, Кутев и Нинова незнаят къде се намират, лейтенат Грубер (Сидеров) с малкия си танк подсмърча като един истински българофоб. Смях баце, копейките са на привършване!!
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Злобара Дел МонВиж сега, за едно съм съгласен с теб.Петата колона в армията под диктовката на Радев ще разбие някой от самолетите, може би дори два.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35Да не забравяме, че същото племе блея и муча 500 години, какво са някакви си 10...
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щи им остаем наследство на римляните да изплащат краварски самолети...Безценно... Нека търсят от умрел писмо...
37
6
 
8
 
! Отговори
Kiro преди 4 години
Нямаме национална концепция за отбрана.Нямаме де факто армия.Нямаме флот.И купуваме 8 самолета за 3 милиарда! Които ще ни доставят след 4 години.Само на мен ли ми се вижда ****ко?
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро в България ще има повече самолети отколкото хора...
35
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма такова заспало племе. те го клатят ежедневно с милиарди заеми, овцете блеят и мучат. стрижат ги вече 10 години, те все така блеят и мучат. закривай! последния да загаси лампите на летището
34
6
 
7
 
! Отговори
Злобара Дел Мон преди 4 години
Бюджет 2019 е предвидил разходи за отбрана и сигурност 4 952 милиона лв или 4.3 % от БВП. Такааааа...разбираме за харчове за F-16 за 2.2+2,1 милиарда лв.Въпрос:-Колко "могъща" е България, та харчи повече от могъщите?Отговор:-Ама това е една инвестиция в бъдещето!Въпрос:-Колко самолета ще останат след като ги подкарат наши пилоти, учени в US на таблети как се управлява самолет?Отговор:-Не знам Другарко Дел Мон!Въпрос:-Защо купуваме четен брой самолети?Отговор:-1 лети, 3 са за части!