3% от базата данни на НАП източени от хакерите, ще ни засегне ли?

Държавата няма пари за IT специалисти, бизнесът й ги краде
Обновена: 16 юли 2019 21:05 | 16 юли 2019 11:43, Камелия Цветанова
256
3% от базата данни на НАП източени от хакерите, ще ни засегне ли?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една от услугите, които са достъпни на сайта на НАП, се е оказала по-слабо защитена и това е довело до възможността да бъда хакната базата данни на приходната агенция и да изтекат в публичното пространство личните данни на милиони българи и фирми.

Още по темата
Оценките са, че са изтекли 3% от базата данни на НАП.

Според финансовия министър Владислав Горанов става въпрос за целенасочено и злоумишлено действие.

А услугата с по-слаба защита е създадена през 2012 г.

Тя е система за установяване на ДДС от български граждани, които са извършвали сделки в чужбина, обясни той след заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, свикано от премиера Бойко Борисов във връзка с хакерската атака срещу НАП.

Горанов се зарече, че ако се установи безотговорност или немарливост от страна на служители на НАП, ще си понесат отговорностите.

В същото време финансовият министър призна, че трудно се намират IT специалисти за държавна служба, защото в частния сектор заплатите им са доста по-големи.
 
И все пак данните, които са изтекли са частични и не дават достатъчно възможност за установяване на материалното състояние на данъкоплатците.

"Оценките са, че данъчно - осигурителната информация, която е изтекла е недостатъчна, за да се направи цялостен извод за имущественото или финансовото състояние на конкретно физическо лице. Факт е, че НАП е една от най-достъпните от гледна точка на комуникация, 114 услуги се извършват през НАП за граждани, за ден има 100 – 150 000 справки и декларации“, обясни Горанов. 

Според него хората не бива да губят доверието си в надеждността на НАП, защото информацията, която е подава към НАП е конфедициална.

"Ще се свържем с европейската служба по киберсигурност и ще поискаме съдействие, защото от такива мащабни атаки нито една държава не е защитена", каза още министърът.

Услугата, която се е оказала по-слабо защитена, сега е с частично ограничен достъп, а разследването около хакерската атака продължава.

И все пак анализаторите търсят баланс, защото трябва да се запазят всички административни услуги, за да може наистина да има работещо електронно управление.

"От вчера най - добрият наличен капацитет на държавата в съдействие с частния бизнес работи със системите на НАП, така че да предотвратим възможностите за спекулации" обясни Горанов.

Според него главният извод от хакерската атака е, че държавните система колкото и да се подобрят винаги ще бъдат уязвими, защото кибератаките зачестяват.

Горанов отказа да направи връзка с решението на правителство в понеделник да актуализира бюджета, за да се купят новите изтребители на армията, с изтичането набазата на НАП с мотива, че данните са източени по-рано.

"Информацията, която е изтекла по същество същества, тя е добита от НАП посредством деклариране от страна на лицата, но не виждам причина за безпокойство, защото разпространяваната информация не е достатъчна, за да се направи справка за цялостното материално състояние на даден човек, това не  е класифицирана информация, тя е създадена от декларациите на хората", увери той. 

А НАП и ДАНС са научили за атаката, така както и медиите -  получен мейл от руски домейн с базата данни на приходната агенция.

МВР шефът Младен Маринов съобщи, че проверката по случая продължава и са предприети мерки за минимизиране на щетите.

"Това, което е установено до момента е, че от руски домейн е изпратено съобщение до български медии", каза той.

Впоследствие линковете водят до сървър, на който е качена информация.
 
"По разпореждане на премиера се извършва преглед на информационните системи от другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости", каза още Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако 3% = 5 000 000 българи с откраднати лични данни, то 100% = 166 666 666 - заради ГЕРБ и със думи /сто шестдесет и шест милиона шестсттин шестдесет и шест хиляди и шестстотин шестдесет и шест/ човека е нашата оредяваша родина според гербаджийте. Ние сме най голямата държава в Европа. Затова Горанов го дава спокойно, вместо да си подаде оставката. Някакви 5 милиона - бълха ни ухапала. 5 милиона години ще са ни нужни да се оправим.
201
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно РПГ7 по Алфа другари или по някой паметник :)))
200
0
 
11
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Горанов, ще може ли да ни кажеш името на математика, който взе пари да учи сина ти математика. Питам, за да порицаем математика, който не успя да научи сина ти? Абе, това не е ли ония дето преди 3 год. го взеха от Ямбол? Щото той е много добър математик. Ако той не е успял не знам, кой ще успее? Това СМГ го превърнахте в фамилна къща на партия ГРОБ.Е, бива ли така от МОН да променят правилата заради твоя син? Чак закони прокараха хората. Абе, ние всички да не би да работим за твоето богоизбран
199
0
 
9
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Горанов, след като Александра Маркарян разкри как сина ти беше скъсан на изпита в СМГ, но все пак го приеха чрез специална ЗАПОВЕД през 2018 г. Смяташ ли, че журналистите не са прави, защото все пак ти си ПЛАТИЛ ОГРОМНА ТАКСА ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО?
198
0
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Горанов, спомняш ли си навремето като завърши в Плевен математическата гимназия. Оказа се, че математиката ти не е силна страна и стана СЧЕТОВОДИТЕЛ с икономическо образование. Все пак едно е да си икономика, друго си е Висша математика в университета. Та в тази връзка, как виждаш бъдещето на сина ти след СМГ? Защо не го изпратил в Лос Анджелис. Сега детето ще го мъчат всеки ден. Ще му се подиграват. Ясно е, че ще бъде пълен отличник в СМГ като теб - ВЕЛИК МАТЕМАТИК (счетоводителка с ЧЛЕН).
197
0
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Горанов, знаеш ли, че заради промениха 'правилата' от МОН понеже разкриха СХЕМАТА.Нещо да кажеш? Александра Маркарян? Нещо???Вярно там-ГРОБАДЖИИ сте били ПРЕ(**СТЪПН%ИЦИ?
196
0
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Та питам аз, не за мен, а за един приятел. Оказало се, че имало още 20тина такива деца на БИГ БОС МУТРИ, които са се закичили с ДЪРЖАВНИ ТИТЛИ МАЙНА.ДЪРЖАВНАТА МАФИЯТА беше хваната през 2018. Разкриха им се имената. Резултатът - нулев!!! Всичко - законно!!!
195
0
 
14
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Имало едно време един министър. Платил той за частни уроци в СМГто. Обаче синчето му пак не го приели щото било ТЪ--ПИР. Като не приели дето му през 2018 г. в СМГ, той писал едно писънце до едни апаратчици и така сина му влиза със ЗАПОВЕД от най-високо ниво.Сетихте ли се? Скъсаха го на изпита и пак изпревари всички останали.
194
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има ли оставки? Редно е.
193
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтекла е инфо от данните на НАП за едно Деси с нов брониран джип за 500000евро...
192
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още две порции данни отново от Министерството на финансите, се казва още в мейла.
191
0
 
8
 
! Отговори
за инфо на Горанов преди 4 години
Изтичането на данни се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация.Това написа в имейл до НТВ хакерът, извършил атаката, при която изтекоха лични данни на 5 млн. души от системата на НАП.
190
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пуснатите данни снощи били на 1 милион души-... И това е "ДЕМО"
189
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво стана с електронното правителство на Томислав Дончев?или с ТОЛ системата на Петя АВрамова?
188
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в писмото на хакера пише че 12 ГОДИНИ ТОЧАТ ИНФОРМАЦИЯ ОТ НАС?и че през 2012 пак е имало голям пробив - над 30 GB - а ние дори не сме усетили.
187
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имат 5 млн както се твърди, значи имат данните на всички живи българи в България. Другите са мъртвите души и това се знае и от децата.
186
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АТАКАТА И МЕЙЛИТЕ СА ОТ РУСКИ ДОМЕЙН!
185
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"АЗ бхя впечатлен от информация- сподели експертът - че за изтекли данни на хората, участващи в хазартни сайтове заедно с потребителкските им имена и адреси. Това НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ СЪБИРАНА ОТ ДАНЪЧНАТА СЛУЖБА. Тя може да се съхранява в НАП, но е гененирара от други институции от типа на ГДБОР или ДАНС. Този факт ме кара да предположа, че е извадена и друга информация, а не само тази която се цитира в медиите....
184
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОРИСОВ, СЕЗИРАЙ КИБЕР ДЕПАРТАМЕНТА НА НАТО, ДА ДОЙДАТ НА ПОМОЩ!
183
0
 
16
 
! Отговори
верно ли преди 4 години
Хакерите ги уведомили с мейлче за инфото, което са изтеглили и нашите решили, че това е всичко, което са хакнали.Браво Горанооф!То добре, че хакерите ги уведомили де, че иначе и това нямаше да разберат наш'те пишман администратори.