След еврошефството ни всички ни питали за Западните Балкани

Дипломатическите контакти трябвало да се материализират в инвестиции
Обновена: 18 юли 2019 14:22 | 18 юли 2019 14:17, Камелия Цветанова
13
След еврошефството ни всички ни питали за Западните Балкани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри традиционната посланическа конференция в Централния военен клуб в София.

Тя посочи, че конференцията съвпада с отбелязването на 140-годишнината на българска дипломатическа служба и заяви, че българските дипломати успяват да представляват достойно България и да подкрепят българските общности зад граница. Захариева посочи, че българската държава в момента има представителства в над 100 държави и допълни, че в последните две години са открити три нови наши представителства, а през август предстои откриването на още едно.

Вицепремиерът припомни, че преди две години основната тема на посланическата конференция е била подготовката на първото българско председателство на Съвета на ЕС, а темите сега ще бъдат какво е постигнато и какво предстои.

Година след края на първото българско председателство много се радвам, че самочувствието, опита и уменията, които натрупахме през тези шест месеца, продължават да бъдат мотивация и да правят България видима, заяви Захариева.

Фактът, че няма държава от ЕС, която да не желае консултации по темата "Западни Балкани" с българските дипломати и министри показва, че основният външнополитически приоритет на председателството ни и мисията за него беше добре изпълнена, коментира тя, цитирана от БТА.

Захариева отбеляза и важността на подготовката за председателството на Берлинския процес.

Първата година, в която станахме членове на Берлинския процес, бяхме определени като съпредседатели заедно с Република Северна Македония за следващата година, припомни външният министър. Това е едно минипредседателство, фокусирано само върху страните от Западни Балкани, обясни тя.

Приоритетите, които не са финализирани, но мислим да определим, са свързаността, не само транспортна, но и дигитална и между хората, помирението чрез образование и екология, каза Захариева.

Външният министър подчерта и значението на сътрудничеството със страните от Азия и припомни, че са били организирани посещения на най-високо ниво. Тя апелира посланиците да работят за повече икономика, повече презентация на българския бизнес, повече туризъм в допълнение на политическите контакти.

Министър Захариева обърна внимание и на контактите със страните от Залива. Успяхме да разкрием две посолства, българският министър-председател посети Саудитска Арабия, почти всички външни министри, с изключение на двама, бяха в България през последните две години, посочи тя. Тези добри дипломатически контакти трябва да се материализират в инвестиции и увеличаване на търговския обмен, смята Захариева.

Тя коментира още, че в следващите години,в следващата ЕК, основен външнополитически приоритет ще бъде Африка, страните на юг от Сахара. Европа малко късно се събуди за това, но е добре, че се събуди, посочи Захариева. Не говоря само за предизвикателствата, свързани с миграционната криза, може би след нея ЕС осъзна, че непосредствен съсед, голям континент, младо население, голяма нестабилност, безработица и бедност, ще бъде предизвикателство не само за сигурността, но и за установения ред в Европа, каза тя. Добре е, че осъзнахме и големите възможности, които има на този континент - някои наши конкуренти отдавна го осъзнаха, посочи Захариева.

Тя обърна внимание и на отношенията между Европа и САЩ. Сложни отношения между Европа и САЩ, но в същото време това е нашият естествен стратегически партньор, коментира външният министър. Нормално е да имаме различия, това обаче не означава, че нямаме споделените ценности и това е най-важното, за което трябва да работим - споделените ценности по отношение на правата на човека, върховенството на правото и демокрацията, подчерта тя и допълни, че няма как САЩ и Европа да не са най-близки партньори в това отношение.

Външният министър отбеляза също и предизвикателствата, които съществуват пред мултилатерализма. България е една от държавите с най-ясна позиция за запазване на установения международен правов ред, заяви тя. Трябва да бъдем мъдри и разумни, да не реагираме емоционално на изказвания и да работим за възстановяване на доверието в този установен международен правов ред, смята Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора безлични, но много удобни по шуробаджанашка линия.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да питат ни как ББ сътвори ***.от.ския скандал със Сърбия взе да имитира Сидеров със извини се бе и провали 15 години усилия на ЕС да интегрира западните Балкани и с цялата си физкултурна интелигентност нали е доктор на физкултурните науки взе че си обяви катарстрфалния провал за велик успех.
10
13
 
4
 
! Отговори
B преди 4 години
Захариева е дипломат на високо ниво с много премерен изказ. Аз я харесвам
9
1
 
11
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
и заяви, че българските дипломати успяват да представляват достойно България и да подкрепят българските общности зад граница. точно тук спрях да чета. Защо? Всеки сам може да се досети. Фанфари да има...
8
1
 
10
 
! Отговори
Правителството ви е преди 4 години
Е умствено изостанало. След еврошеството ни, трябваше да ви питат и говорят за България.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая кифла да не се напъва да ги вкарва в ЕС,защото те и сега са по-напред от нас,а тогава направо ще ни спукат от подигравки.И какъв авторитет си мисли,че имаме при тая поголовна мизерия?!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като латерна.... Нищо ново никога не казва, едни и същи предъвкани клишета.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нас обикновения български народ дето пълни тая бездънна яма наречена бюджет, какво ни бъркат измислените западни балкани, дето ако някога влезнат в ЕС сигурно ще ни задминат все едно караме на заден ход
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглежда да си м-р на външните работи е много лека и приятна длъжност,щом всяка куха лейка може да я заеме.
3
1
 
19
 
! Отговори
nobi преди 4 години
на кой му пука за западните балкани *** ...
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво точно ни питат?Кога ще вкараме западните балкани в ЕС?Е тая много насериозно се е взела.Ха,ха,ха.
1
0
 
23
 
! Отговори
цитат преди 4 години
И така, за плочките на Ларгото са виновни велосипедистите, скейтбордистите и тези които поливат саксиите !За калпавата киберсигурност е виновен 20 годишният Кристиан! За гласуването и кражбата на гласове са виновни машините ! За липсата на някои лекарства са виновни лекарите !За това, че не сме в Шенген е виновна Холандия ! .....Извинявайте, за какво отговаря българското правителство?