Цацаров убеден: Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител

Политическа или търговска цел - тепърва ще е ясно, смята той
Обновена: 23 юли 2019 20:34 | 23 юли 2019 18:36, Анисия Иванова
154
Цацаров убеден: Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител
Архив: Булфото

Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

С разрешение на съда се извършва претърсване в офиса на фирмата, в която работи Кристиян Бойков, каза още той след среща в НС с народни представители от НФСБ по повод нарушения в изборното законодателство и нарушенията на обществения ред.

Бойков беше задържан, след като база данни на НАП беше публикувана в публичното пространство. По-късно той беше пуснат с мярка "подписка".

"Всичко това с руските хакери е маскировка за създаване на начална версия, която да раздуе нещата. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж - звучи благородно, но не е това истината", подчерта Цацаров.

Кристиян Бойков преди да хакне НАП търсил ЕГН-та на политици в нета

Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител, има и поръчител, и подбудител на хакерската атака срещу НАП, каза още Цацаров.

"Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам“, обясни той. 

По думите му има доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че три дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Бойков е разполагал с тях.

Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. "Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

Според Цацаров целта на атаката тепърва ще стане ясна. Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака Цацаров отговори: "От доказателствата по делото е ясно, че резултатите са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

По думите му най-много може да се търси несъответствие с данъчните декларации и КПКОНПИ.

Според него някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически.

"Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел. Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос", посочи още Цацаров.

Според вътрешния министър Младен Маринов разследващите не срещат особено съдействие от фирмата, в която работи Бойков.

Те отказвали да дадат съответните пароли. Попитан дали през това време те унищожават данните, министърът посочи, че иззетите в рамките на досъдебното производство магнитни носители, компютри и конфигурации са под контрола на разследващите и няма как да бъдат унищожени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биволъ е печатното издание на RTV. Очевидно лицето се е поставило в услуга на ГРУ руското разузнаване.Подписката трябва да се отмени защото изведнъж може да се окаже че от напрежение е получил я удар, я инсулт.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мнениеАми аз не виждам полза и от държавата днес!Защото нито гражданите опазва ,селата са пълна скръб,там няма не ограбена къща ,заплатите на държ. служители са също скръб с изключение на шефовете които се избират от пол. партия ,която е на власт ,сега и данните ни и те са вече яве за всички.....Та къде е държавата ,тя работи ли за народа си,защото май работят само за собственият си джоб,и нямат наяждане,то не бяха апартаменти на половин цена,то не бяха къщи за гости ,кой работи за обществот
38
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затваряйте фирмата,а хакерчето в затвора,как така ще ми търгува с данните от данъчната декларация!!!!!!
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно нещо е безспорен факт, подобно изтичане на информация от държавна приходна агенция не е имало в световната история, тук говорим не само за изтичане на лични данни, а и за данни от данъчните ни декларации, за имущественото състояние, за данни от осиурителните регистри, абе абсолютно мазало, и вмести да вземат да си посипят главите с пепел, те продължават да ми разправят глупости, частично били декриптирали :))) няма такова нещо като частично декриптиране при AES, ТОВА Е!
36
2
 
11
 
! Отговори
ЪЪЪ преди 4 години
О С Т А В К А !!!
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32А нивото на държавата ,която не опази данните на народа си какво е?
34
4
 
4
 
! Отговори
мнение преди 4 години
До 73 годишния, не разбрах младежа титулуван като хакер какво полезно е направил за държавата си!Дори и да се занимаваш и работиш интелектуален труд, трябва да има полза за обществото от него. Лесните пари и безотговорността са сегашен приоритет.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цацаровци,Гешевци вече са отсъдили и осъдили.Това съд,дело ,присъда тези мафиоти за нищо го нямат!
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и да е прав, но все пак може...Като ги знам частните ИТ компании в БГ, пълна скръб.Някакви защити, облаци...той обикновения потребител трябва да се пази от тях, не от невидимия враг, от които ги пази.За заплащането, бива за определени хора(познато нали), някои имат големи знания, но на тях погледа е насочен в чужбина....:)
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Точно ! ! ! Браво !
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз имам един изпълнител,който не е сам!Една педя под пъпа....
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Правителството ви е от бавноразвиващи се" и това е неоспорим факт, а Цацата да си дрънка какво иска.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Ама то има ли държава ? Къде беше тя когато хакнаха данните на цялата нация ?
27
13
 
2
 
! Отговори
Исти преди 4 години
Аз също съм убеден в това!
26
12
 
3
 
! Отговори
До Наясно.. преди 4 години
Колко ти ясно,не стана ясно
25
1
 
10
 
! Отговори
Гейо преди 4 години
Новата версия за утре: съучастник на хакера е някой си Нео, а подбудители - Морфей и Тринити, които все още се издирват от "компетентните" органи, но локализирането им ще бъде трудно, защото нямат постоянен адрес и ЕГН.
24
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато му дойде времето... Хакерчето взе да се изживява като Царя.А фирмата се изкара по-ценна от държавните институции-пароли,информация,отказ за съдействие....?В Русия за един час щяха да им образуват дело за държавна измяна - без адвокати, без Бтв и Хекимян,без Хр.Иванов и Фейсбук! А после...Сибириада
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Типично по герберски малоумно изказване. Вие сте на власт бе и сте се наредили на редичката да целувате....Не били те виновни ....за вас все някой друг ви е ср ал в *** те !
22
1
 
32
 
! Отговори
НАЯСНО С НЕЩАТА преди 4 години
СЛУЧАЯТ С КРИСТИЯН БОЙКОВ Е РЕЖИСИРАН, ИЗИГРАН И НА ДНЕВЕН РЕД В МЕДИИТЕ. САМИ СЕ ДОСЕТЕТЕ ЗАЩО!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мнениеЗапази мнението си за себе си ,защото е много наивно и просто да обобщаваш според случая....Аз съм на 73 г. и какво от това ,цялото ни правителство е тъпкано с ръководители и другари по на 60 години и какво от това ? България си е все още на покледно място по ВСИЧКО Не само не правим крачка напред а напротив изоставаме още по-вече от тези които са приди нас! Гледай кой какво има в главата си а не на колко е години ! По-възрастните пък са обременени със зависимости !Младите са бъдещето