Цацаров убеден: Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител

Политическа или търговска цел - тепърва ще е ясно, смята той
Обновена: 23 юли 2019 20:34 | 23 юли 2019 18:36, Анисия Иванова
154
Цацаров убеден: Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител
Архив: Булфото

Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

С разрешение на съда се извършва претърсване в офиса на фирмата, в която работи Кристиян Бойков, каза още той след среща в НС с народни представители от НФСБ по повод нарушения в изборното законодателство и нарушенията на обществения ред.

Бойков беше задържан, след като база данни на НАП беше публикувана в публичното пространство. По-късно той беше пуснат с мярка "подписка".

"Всичко това с руските хакери е маскировка за създаване на начална версия, която да раздуе нещата. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж - звучи благородно, но не е това истината", подчерта Цацаров.

Кристиян Бойков преди да хакне НАП търсил ЕГН-та на политици в нета

Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител, има и поръчител, и подбудител на хакерската атака срещу НАП, каза още Цацаров.

"Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам“, обясни той. 

По думите му има доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че три дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Бойков е разполагал с тях.

Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. "Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

Според Цацаров целта на атаката тепърва ще стане ясна. Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака Цацаров отговори: "От доказателствата по делото е ясно, че резултатите са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

По думите му най-много може да се търси несъответствие с данъчните декларации и КПКОНПИ.

Според него някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически.

"Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел. Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос", посочи още Цацаров.

Според вътрешния министър Младен Маринов разследващите не срещат особено съдействие от фирмата, в която работи Бойков.

Те отказвали да дадат съответните пароли. Попитан дали през това време те унищожават данните, министърът посочи, че иззетите в рамките на досъдебното производство магнитни носители, компютри и конфигурации са под контрола на разследващите и няма как да бъдат унищожени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първа заповед на задкулисието: Гешев е връзката на Борисов и Цацаров с Пеевски
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе пичове, ама наистина ли си мислите, че човека който е направил това нещо, ще продължава да държи изтеглената информация на личния или служебния си компютър, ама наистина ли вярвате на това нещо ? сериозно Ви питам
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цацаров,а как си узакони евтината вила?
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цацаров гледа като препикано мушкато.
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всички ни е ясно , че тоя хакер си е кукла. Дърпат му конците с пари на тъмно.Млад , лаком, без задръжки. Решението е да напише имената на поръчителите му по договора за РЕКЕТ.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ауууу,трите власти са в ступор.Ами ако излезе нещо,което съвсем да срине и без това ниския им авторитет?А иначе нямат пари за ИТ специалисти,които да подсигурят сигурността на всички данни,но когато става въпрос за тях,треска ги тресе.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокурата разби защитите на Линукс! Аз откога разправям, че тая ОС струва толкова, колкото плащаш!
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе гащите им на *** ни на нашите ,такава излагация след толкова напъни да влезем в Шенген и сега се търси кой е ср ал в гащите им !
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре хора, аз също съм против Бойко примитива, ама това си е аматьорска работа откъдето и да го погледнеш.Аз даже не отдавам дължимото на тези простаци които ни управляват, и какво е това според вас е криптирана парола.Като не разбирате, поне не пишете глупости.
51
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цацата им разгонии фамилията!
50
2
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
мнооо проказват ама нищо няма да могат да докажатопитват се да прехвърлят вината в/у друг
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя шишкебап говори като лайк !
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристина да нахлува раираните дрехи и да влиза в кауша. С него и цялата му фирма! Бийстра Бийстра ребята!
47
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по наближава финала на прокурорската му служба. Цацаров дръпва с убедително поведение на стабилен Магистрат. Такъв в тия тридесет години не съм виждал. Така Цацаров остава с голяма преднина като професионалист от предишните.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, тия са хакнали криптографска система, смятана за непробиваема. Защо това не е в световните новини за технологии?!А дали експертизата ще го потвърди?
45
0
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Моето мнение за професионалните и лични качества на Цацаров е:*** ******, ** ******** ***! ******** "**** ** *****", ******* ** * *****, *************!
44
0
 
4
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 40ахам за малко и баба да ти повярва
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До */*Ха ти ще ми кажеш, пъхат едно дистро да бутне в устройството намират файловете където се държат ключовете и променят кодовете...а и до колкото ми е известно, те са влязли вече.Абе немарлива работа на Кристиян, както се казва никой не е по голям от държавата.
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей Цаца , стига си лъгал .Нямаш абсолютно никакви доказателства срещу момчето.Твърде бездарни сте за да може да откриете каквото и да е.Така че , остави Кристиян на мира !
41
3
 
6
 
! Отговори
*/* преди 4 години
Не могат да декриптират компютрите.Всичко е бла.бла.