Ножицата се разтваря: 90 нови милионери срещу 800 000 работещи бедни

БСП зове дебатът по бюджета за догодина да е възможно по-скоро
Обновена: 13 авг 2019 16:09 | 13 авг 2019 16:05, Камелия Цветанова
183
Ножицата се разтваря: 90 нови милионери срещу 800 000 работещи бедни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червената шефка Корнелия Нинова предупреди, че неравенствата и регионалните различия се увеличават, което води до обезлюдяване на цели региони.

Тя отчете, че по данни на БНБ има 90 нови милионери, а в същото време статистиката отчита, че има 800 хил. работещи бедни и 1,5 млн. живеещи под прага на бедността.

Още по темата

"Идват местни избори и целия информационен поток е съсредоточен в това коя партия кого издига, какви са вътре противоречията. Сериозният въпрос е как ще се развиват общините. Хората ги интересува дали ще имат път от единия град до другия, дали ще работи общинската болница, водата ще поскъпва ли", коментира Нинова, цитирана от "Фокус".

Заради това тя настоява политиците да започнат дебата за бюджета за 2020 г. сега, а не в последния момент.

Според нея политиците се плъзгат по повърхността, по жълтите новини, по интригите около местните избори, а не по същността, а държавна политика се прави с ум и с грижа.

"В момента се изготвя проекта за бюджет за 2020 г. на държавата в Министерство на финансите. Вероятно той ще бъде копи пейст същия от миналата година, пренаписан, сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ и край. Част от тези големи стратегически въпроси, които поставяме и искаме да водим този разговор в българската политика, трябва да намерят своето приложение в бюджета", допълни Нинова.

Тя даде пример с Гърция, където правителството е решило да отпуска по 2000 евро на новородено дете и че се планира възстановяване на 13-ата пенсия.

"Все мерки и политики, които БСП многократно сме предлагали, винаги са били отхвърляли с аргумента, че това е популизъм. Не, не е популизъм. Това е грижа и поглед напред", обясни Нинова.

Тя посочи, че БСП иска да постави тези въпроси на сериозно обсъждане и заради това иска скоро да започне дебатът за бюджета.

Освен това  соцлидерката иска заедно с евродепутатите да бъде обсъдена и макрорамката на ЕС за следващия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
29
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Така е при капитализЪма Корне и ти би трябвало най-добре да го знаеш, след като приватизира Техноимпекс. Хората бяха с изравнени възможности само при "Развитото социалистическо общество" на Вашата предтеча - БКП, там всички бяха еднакво бедни ... !!!
12
0
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
800000 шведски бедни ли са, а?
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
близки до властта и дупетатите, грабят и крадат милиони като за последно, после защо сме най-бедни в ЕС - защото дупетатите ни са най-крадливи!
10
4
 
34
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Неработещата милионерка се загрижила за работещите бедни. Айде нема нужда
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милионерите станахме с 90 повече, твърди Нинова.
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Създай добри условия за работа и бизнес, реформирай институциите да работят ефективно в полза на гражданите и съкрати щата, направи данъчни облекчения за семейства и млади хора. Социалистите обаче знаят само как да увеличават бюджета и да раздават държавната баница докато не свърши.
7
11
 
20
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 4 години
Колко от тези 90 са а Позитано?
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко селски ми звучи "ножицата се разтваря". Има си съвсем адекватни икономически похвати - GINI или крива на Лоренц... Тя е нормално да се стреми в такава посока, като опозиция (друг е въпросът, че изобщо си няма понятие какво се случва), но не разбирам в другата статия Каролев на кого обяснява, че всичко е цъфнало, та и вързало.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"същото време статистиката отчита, че има 800 хил. работещи бедни"Споко ще променят статистиката и готово ... вече няма да има - работещи бедни. Имаше статия тука която махнаха, че се готви промяна точно в това статистическо отчитане.
4
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като вземе властта да се разпорежда! Като бе Орешарски, освен да фалират банка и докарат нови 15 милиарда дълг какво друго направиха? Вдигнаха пенсиите когато видяха, че губят изборите преди първия мандат на Борисов и то по време на криза! Заради тях Борисов е на власт.
3
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новопостъпилите боковисти само 90 ли са
2
7
 
29
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
НА ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК
1
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много популистко. Първо милионер може да станеш с продажба на 2 имоти. Второ защо да не станеш милионер, ако имаш успешен бизнес? Трети какво значи 800 000 бедни?Не работещи, на малки заплати или какво? Ами той и един сравнен с нялий от тея 800к, ще излезе същата картина. Защо мастеойвате хората един срещу друг вече не сме в соц време.