Ножицата се разтваря: 90 нови милионери срещу 800 000 работещи бедни

БСП зове дебатът по бюджета за догодина да е възможно по-скоро
Обновена: 13 авг 2019 16:09 | 13 авг 2019 16:05, Камелия Цветанова
183
Ножицата се разтваря: 90 нови милионери срещу 800 000 работещи бедни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червената шефка Корнелия Нинова предупреди, че неравенствата и регионалните различия се увеличават, което води до обезлюдяване на цели региони.

Тя отчете, че по данни на БНБ има 90 нови милионери, а в същото време статистиката отчита, че има 800 хил. работещи бедни и 1,5 млн. живеещи под прага на бедността.

Още по темата

"Идват местни избори и целия информационен поток е съсредоточен в това коя партия кого издига, какви са вътре противоречията. Сериозният въпрос е как ще се развиват общините. Хората ги интересува дали ще имат път от единия град до другия, дали ще работи общинската болница, водата ще поскъпва ли", коментира Нинова, цитирана от "Фокус".

Заради това тя настоява политиците да започнат дебата за бюджета за 2020 г. сега, а не в последния момент.

Според нея политиците се плъзгат по повърхността, по жълтите новини, по интригите около местните избори, а не по същността, а държавна политика се прави с ум и с грижа.

"В момента се изготвя проекта за бюджет за 2020 г. на държавата в Министерство на финансите. Вероятно той ще бъде копи пейст същия от миналата година, пренаписан, сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ и край. Част от тези големи стратегически въпроси, които поставяме и искаме да водим този разговор в българската политика, трябва да намерят своето приложение в бюджета", допълни Нинова.

Тя даде пример с Гърция, където правителството е решило да отпуска по 2000 евро на новородено дете и че се планира възстановяване на 13-ата пенсия.

"Все мерки и политики, които БСП многократно сме предлагали, винаги са били отхвърляли с аргумента, че това е популизъм. Не, не е популизъм. Това е грижа и поглед напред", обясни Нинова.

Тя посочи, че БСП иска да постави тези въпроси на сериозно обсъждане и заради това иска скоро да започне дебатът за бюджета.

Освен това  соцлидерката иска заедно с евродепутатите да бъде обсъдена и макрорамката на ЕС за следващия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
6
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Лъжеш!!!Другаря Каролев,преди обяд каза,че бедни в България няма,ТОЧКА!!!А един много по умен от ВСИЧКИ ВАС взети заедно, преди много години написа: ВИЧКИ СА МАСКАРИ !!!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те щото в САЩ много са им силни профсъюзите затова над 50 миликона гладуват.
31
0
 
2
 
! Отговори
Сиромах преди 4 години
До БеднякСъгласен съм с теб братко, трябва да ни дойде демокрацията да експроприира богатствата от богатите и да принуди фирмите да се откажат от печалбите, но проблемът е, че няма демокрация, затова има бедни.
30
0
 
12
 
! Отговори
Проблем преди 4 години
Проблем едно - непосилни цени на парно 150 лв. без да ползвам. Хората да имат право да се отказват, без заплащане на сградна.Проблем 2 - скъп ток.Проблем 3 - скъпа вода.Проблем 4 - излизане от НАТО, референдум за или против НАТО.Проблем 5- евтиният ток от Козлудуй да се продава сто процента на потребителите, който може да се конкурира с цените на Козлудуй, да заповяда, ако не да фалира.Тези са основните 5 проблема на БГ.
29
2
 
5
 
! Отговори
да преди 4 години
от работещите само на програмистите плащат добре.
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересна подробност е как 98% от всички от тези милионери през 1990 са били бедни и проскубани клетници с един Трабант, с бащи и дядовци от средния и висш ешелон на партийно-стопанската номенклатура, или пък галеници спортисти-олимпийски надежди от оня строй.
27
2
 
10
 
! Отговори
Бедняк преди 4 години
Не знаех че има демокрация в милата ни родина, свободия знам че има ама демокрация за ***...Трябват стабилни профсъюзи както е в САЩ, да защитават правата на работника без да се церемонят със силните на деня.
26
2
 
15
 
! Отговори
Милионер преди 4 години
До БеднякМи не работи бе, кой те кара насила да работиш по 24 часа, 30 дена за милионерите. Стой си в къщи и си почивай, защо работиш. Само при социализма беше задължително да се работи, сега никой не те кара да работиш.
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЗНАЕ ,ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ БЕЗРАБОТЕН ОТ КОЛКОТО ДА РАБОТИШ НА НЯКОЯ МУТРА ЗА 400 700 ЛВ И НАКРАЯ ДА НЕ ТИ ГИ И ДАДЕ КАТО СЕ НАУЧАТ ДА ПЛАЩАТ МИНИМАЛНА 2000 3000 НЕТО ЩЕ ИМА КОЙ ДА ИМ РАБОТИ ДО ТОГАВА ВСИЧКИ ЕМИГРИРАМЕ
24
1
 
13
 
! Отговори
Трол преди 4 години
До ДемократС това съм съгласен, но има още една прослойка това са политиците - те хем са мързеливи и некадърни, но пък не са бедни!
23
2
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам да но дойдат едни нови нееднакви различни политици да ни дават големи мерезета!
22
1
 
5
 
! Отговори
... преди 4 години
Да спрат Националната Лотария.Може да се възстанови комунизмът.
21
1
 
7
 
! Отговори
@_@ преди 4 години
Заглавието е объркано."Ножицата се разтваря: 90 нови милионери срещу 800 000 работещи бедни(от които 500 000 са пенсионери)"
20
4
 
6
 
! Отговори
Тези 80 човека преди 4 години
милионери сигурно са хората с най кристално доказаните доходи ---но има и една нова шаика за която официална статистика ,че са в милионерите няма ,но всеки знае как успешно са усвоявали в името на красотата и функциалността на нашите градове...па са и с екипи...не може само един да се облажи...олееееее олееее каква лапаница какво елдорадо е тука--идвай Слави да им разбазикаш работата на Корнито да и вярва който иска ...
19
1
 
21
 
! Отговори
Приказки преди 4 години
Всички политици сте еднакви, на приказки сте много силни, но на дела никакви ви няма! Преди избори обещавате какво ли не, а когато дойдете на власт започвате да се оправдавате я с коалиционния партньор, я с финансовата криза, я с предишните, ако няма с кой да се оправдаете си измисляте такъв! Такива сте ВСИЧКИ политици, затова трябва вместо за политици да се гласува за управленска програма разграфена по месеци и независимо кой направи правителство да трябва да я спазва, ако не може вън и сл-щия.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А БСП и Нинова ще отменят ли демокрацията и да направят като Китай икономиката да се контролира от една партия колко да е планирана, колко частна и колко да бъдат заплатите и милионерите? Или само заблуждават хората?
17
3
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Да се въведе демокрация на работното място работниците и собствениците заедно да гласуват колко да са заплатите и колко да остава за собсвениците.
16
15
 
16
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Само мързеливите и некадърните са бедни. Демокрацията е най-добрата система.
15
6
 
12
 
! Отговори
Бедняк преди 4 години
Естествено че ще има милионери, като карат робите си да работят 24 часа, 30 дена в месеца ако може и без отпуска за минимална или средна заплата, естествено срещу минимално осигуряване.
14
6
 
15
 
! Отговори
V преди 4 години
Фон дер Лайен да обясни какво означава работещ беден и това ли е политиката на европейския съюз ??? И къв е смисъла от такъв съюз в който работещите ще са бедни за да се обогатяват разни феодали.