Потвърдено: "Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"

19 август е крайната дата за участие
14 авг 2019 10:36,
295
Потвърдено: "Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"
Снимка: БулФото

От страна на "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект. Това каза пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод процедурата за избор на компания, която да реализира мегапроекта.

Министърът изтъкна, че е убедена, че Европейската комисия не би реагирала, ако руската компания спечели проекта, каквито предположения вече има.

Още по темата

"За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години", категорична е Петкова.

Иначе министърът коментира държавното посещение в Туркменистан, на което е била обсъдена и възможността за внос на газ от каспийската държава.

"Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация", каза тя.

По думите й в рамките на посещението са били осъществени две възможности за обсъждане на отношенията на България с Туркменистан - заседание на междуправителствената комисия и участие в първия Каспийски икономически форум.

Министър Петкова каза, че дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил уреден през миналата година. Припомняме, че съмненията идват, заради евентуалното блокиране на доставките от страна Русия, както тя го е правила в миналото. Директни доставки пред Каспийско море не са възможни, защото през него не е разрешено да се строят газопроводи.

При срещата на премиера Борисов с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев е било решено да бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво и след това да бъде преценено кой от тях може да бъде реализиран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
3
 
! Отговори
Истински лъжи преди 4 години
Абе тия нормни ли са ???????Как ще повериш построяване на АЕЦ на фирма която е нанесла.повече радиоктивни щети на човечеството ,отколкото всички други накуп в световен мащаб!Товапнаще управници да големи слабоумни ***, а е елементарно заложи на най сигурното,това което няма регистрирани инциденти,няма значение френско,немско,американско,но не и руско или китайско!Най-малко необходимото нещо е АЕЦ и то от путинциален враг,а най добре без АЕц!
236
1
 
2
 
! Отговори
x преди 4 години
пълни глупости. Изгониха руснаците сега пак елате.пълна простотия.
235
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Да припомня: Самолетът ще е Ф-16, Белене и тръба за Сърбия няма да има!!!
234
1
 
4
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Колко мъка за червените буболечки?! Ама, ша искат да строят без пари, не се напрягайте толкоз. Бойко си изиграва картите правилно и с ЕС и с Русия и с Турция... на нов мандат отиват нещата червенушки!
233
4
 
8
 
! Отговори
Дудуу преди 4 години
Белене е анти-български проект.
232
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе госпожо министър, защо трябва да лъжете хората и да ги мамите с излишни надежди? Кой нормален на света ще ви построи АЕЦ безплатно само защото вие гербаджиите искате така? Измисляте си ситуации фантазирате си.
231
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теменужката нарочно заблуждава населението, руснаците отдавна са се отказали да правят каквото и да е с България докато Боко Еднокнижник е на власт. Енергийната калинка приказва празни приказки, никаква аец белене няма да има поне още 5 години.
230
2
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация", каза тя.""И от къде ще премите тази газ.Едното трасе е през Русия,през Черно море ,Турция.Другото е през Капийско море,Азербейджан,турция,Гърция и смехотворният интерконектор.И в двата случая цените ще са атрактивни/високи/.Ние продадохме шанса за директни доставки след като отказахме ЮП,
229
1
 
8
 
! Отговори
Антибоко преди 4 години
Хората говорят за тесла,токамак,а ние за въглища и нов Чернобил,с период на изплащане 50 години. Само корупцията в БГ движи инвестиционни намерения на тиква и калинки.
228
2
 
4
 
! Отговори
велоси педист преди 4 години
Можем да изградим централа с европейски пари.Милиони педалисгенератори ще ги въртим и ще правим ток за да светят булевардите и народното събрание в ярки светлини.Хем ще е безплатен тока и полезно за здравето.Особено за павлова
227
6
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Еврочиновниците, които искат да узаконят педофилията и кръвосмешението, винаги са пречели на всякакви смислени действия, така че и сега ще стане същото ;) !!!
226
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализмът построи 6 ядрени блока.Капитализмът 30 години не може да построи нищо.С чужди пари от помощи построиха метрото на София и няколко менте магистрали по 2 платна.Капитализмът строи мутробарокови сгради в градинките на социализма.
225
6
 
9
 
! Отговори
Kit Chelin преди 4 години
Десет загубени години. Да ми е на бай *** вторият акъл. Тази направи всичко възможно с ревизията си на АЕЦ Белене и ББ с обиколките си до Брюксел и по света да спрат проекта, а сега се молят руснаците да участват. Загубихме и близо 4 млр. лв от транзитни такси, ако беше построен Южен поток. Тези погребаха България. Направиха държавния дълг 3 пъти по голям, сега и 2 млр. лв. дефицит заради самолетите и непрекъснато се хвалят с успехи. Истински комунизъм в действие. Наглеци.
224
3
 
7
 
! Отговори
стар ром преди 4 години
Престанете да се карате и обиждате по-грубо, и по-вулгарно, и от ромите!!!!Първо - имаме 2 атомни енерго блока които засега са ни достатъчни!Второ- ако толкова е наложително бихме могли да закупим Един допълнителен атомен енерго блок и да използваме инфраструктурата на АЕЦ Козлодуй!Трето- причината за високите цени на електроенергията за населението са от американските ТЕЦ-ове.Четвърто- Държавата няма ПариПето- американците вече не строят АЕЦ- ове.
223
5
 
3
 
! Отговори
ГЕТОВ преди 4 години
До Анонимен: Според Румен Петков ,Станишев и БСП са спрели строителството на Белене и Южен поток. Да се смееш ли ,да плачеш ли - и най непросветения знае ,че това направиха СДС и ГЕРБ. НО , НА ПИКЛЬОТО И БЕЗ ТОВА НИКОЙ НЕ МУ ВЯРВА -ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПЪРВАНОВ.
222
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 247 Бай Хасане, акъл-море, пак ли ти, бе?
221
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази централа ще ни зароби окончателно!Но безкрайно търпеливият и *** БЪЛГАРСКИ НАРОД друго не заслужава!!!!!
220
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла България ще излезе против тези гъъзолизци-ГЕРБ и другите комунисти, които продължават да даряват родината ни на азиатските варвари! Тази банкянска мутра прави какво прави и все ходи да се дупи на Путин! Само на *** не му е ясно, че Путин го сложи на този пост, като много добре знаеше, какъв е продажник.
219
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До АнонименТози гьол , ако се осъществи ще му изяде главата , 50% от избирателите му ще изчезнат!
218
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имахме истински журналисти, а не слуги на Бойко, в момента щяха да го разпитват защо "гьола", от който уж нямахме нужда, изведнъж се превърна в стратегически обект от национално значение. Също така щяха да му задават въпроси за 1,1 милиарда лева глоба, която платихме заради решението му да прекрати договора.