София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!

МВнР поиска Русия да не се намесва в дебата за 9 септември
3 сеп 2019 17:00, Елка Василева
795
София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!
Снимка: архив, Reuters

Посолството на Руската федерация организира на 9 септември "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". По този повод външното ни министерство заяви, че съветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", пише МВнР в своя позиция.

МВнР заявява, че 9 септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век.

В позицията се посочва още, че "от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България".

"СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие", се посочва в позицията на външното ни министерство.

"Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология,“ се заключава в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
637
4
 
2
 
! Отговори
Крис До iceblast преди 4 години
Нищо не каза за английското клипче... Ако беше руско, вече щеше да бълваш змии, ама нали е английско. Знам, че раздвоената ти личност се бори в теб "мамка му, как е възможно англичани да направят това, сигурно Бай Тошо им е платил с обезценения хартиен лев"... И за примера с каналите и язовирите не каза, май е фалшификация на гугъл ърт... И да слагате минуси, погледът не лъже :)
636
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите ще се избият, заради Съветската армия.
635
2
 
2
 
! Отговори
Крис До iceblast преди 4 години
Говорил съм с наследници на бежанци от Солун. Знаеш ли какво разказваха те?! Преди цар Борис да дойде да ни освобождава имахме училища там, говорихме на български език, имахме наши кметове, магазини, много търговци. След като царят реши да ни присъединява, всичко това беше унищожено, имотите ни бяха взети, бяхме избивани и прогонени... Никой не искаше "тази свобода", защото имахме равни права, а после се превърнахме в бежанци без нищо"... Историята угодно мълчи за това, но е нормално...
634
1
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До КрисНе се опитвай да приписваш комунистически грехове на другите! Тия дето пращат момчетата ни сега са от вашите! Всичките им стърчат червените книжки от джобовете и сега както и тогава показват колко им дреме за българския народ и България! Бай Тиквонии си е от вашите, цялото ГРОБ си е младежкото БКП пребоядисано в син цвят за парламата! Ама вие комунистите ги умеете тези неща, в кафяво ще се боядисате, само на власт да сте! Така, че замълчи умно и марш в ъгъла да гледаш портрета на Ленин
633
3
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До КрисТака и не ми даде пример за държава която не е била съсед или с територии с коренно българско население и да е била нападната или с пратена армия от Царство България! Няма и как да дадеш пример, защото дори и през ПСВ и ВСВ българската армия е пазила България и територии населени с българи, а не да ходи да мре за да налага робство на трета страна върху нападнатата! Сегашните управници които пращат българи на майната си са от вашите! Бай Тиква до ония ден лигавеше на Бай Тошо орехите!
632
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 663Царската армия избивала цели села!!!Няма такова нещо,това са сръбски измишльотини,гърците не ни обвиняват в това което твърдиш!Не ,че не е имало кьотек на сърби и гърци,но чак в такива размери!В Македония ,примерно безпристрастни журналисти си направиха труда ,да установят точният брой на убитите от ,, окупационната бг армия"!Оказва се ,че те са по-малко от убите партизани и ятаци в България!Сърбите примерно лъжат над 30хил.убити в Сурдулишко ,даже СПЦ ,ги канонизира!
631
1
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До Крис На хартия се води обезпечен със злато и активи на банката, дефакто след продажбата на 90% от златния резерв на България в края на 50-те с какво точно е обезпечен? Знаеш ли? С така наречените активи - чужда валута - главно от други соц. републики със същата съмнителна стойност! Ако незнаеш има 3 реформи които буквално заличават личните спестявания - 1947, 1952 и 1962 когато парите са обменяни в курс вариращ от 33:1 до 200:1! Толкова със стабилитета ти по време на соц.
630
6
 
2
 
! Отговори
Крис До iceblast преди 4 години
Отиди в Гърция и около Сърбия, попитай възрастните хора, как цели села със сръбско и гръцко население са били избивани до крал от царската армия. Пич, супер невеж си, проумей го, супер невежество показваш със всеки следващ пост. Я питай днес какво правят българските войници в Афганистан, Ирак, Либия, там е пълно с български поробени села :)
629
3
 
2
 
! Отговори
Крис До iceblast преди 4 години
Гледа ли клипчето? Осъзнаваш ли, че написа поредната глупост, като каза , че по време на комунизма левът бил само хартия? Отдавам го на младостта ти и неопитността ти. Все пак се надявам да поумнееш. На комунистическия лев стои надпис "Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката" . Знаеш ли какво означава този надпис? Питай някой икономист и пак ти казвам, колкото по-малко повтаряш като папагал "демократична пропаганда" , толкова по-малко ще се излагаш :)
628
2
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До Крис3 национални катастрофи, но поне цар Борис 3 ни върна Южна Добруджа, а не като Тато да се откаже от Македония!Искаш още примери? Никога Българската Армия не е участвала в поробването на народ преди Пражката пролет когато НРБ праща войски в държава на майната си която няма абсолютно нищо общо с нас! Дай пример когато войска от Царска България е нападала територия в която няма БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ или не ни е съсед? Дай пример бе червенокнижко!!! Неможеш нали!
627
2
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До КрисДо преди комунистите БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ Е СЪС ЗЛАТЕН ГАРАНТ!ЗЛАТО КОЕТО СЕ НАМИРА В БНБ И ГАРАНТИРА СТОЙНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ВАЛУТА!След идването на любимия ти цоцализъм златото се подарява на СССР и българската валута става хартия с нулево покритие!Затова са и деноминацийте през годините!Деноминация означава обезценяване на валутата!Толкова за цоцализма ти!Дори по време на Великата Депресия Българския лев е имал стойност гарантирана в злато!А по време на съветско робство е тоалетна хартия
626
3
 
2
 
! Отговори
Крис до циник преди 4 години
Крещящия, леко се плюнчи да не се задавиш, че и без това вече русофобите сте на изчезване, колкото и да се пъните. Гледай да не умиеш някой с плюнките си гнусни.. пак ще го кажа, участваме в 3 национални катастрофи. През цялото време сме на страната *** губещите, въобще знаеш ли колко репарации са това и до коя година плащаме?! "Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката". Прочети какво означава този надпис и ще се излагаш по-малко. Господи, пази ме от невежите! Амин!
625
5
 
2
 
! Отговори
Делауеър преди 4 години
Министър Захариева кажи си за подкупите взети от С АЩще ти олекне!
624
4
 
6
 
! Отговори
Циник до Криса преди 4 години
От руски - плъхВиж какво ти пишат бе плъх!Пише си го черно на бяло!Нито ЕДНО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД ТУРСКО, НЕ СИ Е ПОЗВОЛИЛО ДА ДОКОСНЕ ЗЛАТНИЯ РЕЗЕРВ НА БЪЛГАРИЯ... НЕЗАВИСИМО ОТ ТРУДНОСТИТЕ.САМО ПРАВЕШКИЯ ЧОБАНИН ГО ИЗНАСЯ ЗА РУСИЯ ПО ТЪМНИ ДОБИ, ТА БЕЛКИМ ДРУГАРИТЕ ДА СЕ СМИЛЯТ НАД ФАЛИРАЛАТА МУ ДЪРЖАВА!Не обичам да крещя из форума, но червените *** - ме изкарвате от кожата ми. *** дупедавци, и предатели на собствената си страна!
623
3
 
2
 
! Отговори
Крис До iceblast преди 4 години
ютуб - "България 1965" - Английски филм... Без коментар... Iceblast - ако наричаш 6 годишни деца терористи и си съгласен с тяхното избиване то тогава съм сгрешил запсихиатрията, ти не си за там. Ти си да висиш на някоя улична лампа или да блъскаш за уран в някоя мина...Заповедта и избиването се осъществява от подпоручик кирил йорданов, дядо на репресирания демократ - алелсандър йорданов. Името на дядото го има на плочата на репресираните от комунистите... Та ето такива са повечето "жертви"
622
3
 
3
 
! Отговори
Крис До iceblast преди 4 години
3 национални катастрофи по времето на царизма.Знаеш ли до коя година изплащаме репарациите от Ньойския договор заради прехвалените ти царисти?!Знаеш ли до коя година изплащаме репарации от Втората Световна война? Ще ти подскажа, търси отговора някъде по времето на комунизма. Няма май по-нагло племе от нас. Бием се 2 войни на страната на Германия, губим 2-те войни, но имаме претенции да бъдем наградени :) Страшни сме! Айде, стига съм ти отварял очите.Само чудо може да накара глупавия да прогледне
621
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До КрисДа видим заводите в Русе защото съм от там:Петър Караминчев - бивш немски завод от 1927г.Фазан - вече на 107г.Оргахим - вече на 109г. Арда - основана от немец 1932г.Толкова за соц. заводите! Всичко направено в пребоядисана сграда (национализирана) със стари немски машини (със свастиките защото лично съм вадил такива от старо соц. предприятие)! Това ли ви беше великото индустриализиране? С национализирани трактори и вършачки ТКЗС направили и вече великите градители!
620
1
 
5
 
! Отговори
Крис До iceblast преди 4 години
Не знам как при унищожена църква са ме кръстили, ама ОК, щом казваш, значи е нямало църква... Последно ти пиша нещо, защото ти си просто непоправимо увреден... Отиди в ютуб, напиши "България 1965г.". Това е филм правен от Англичаните за България, там има и за църквите, и за пребоядисаните заводи и за 60г. бабички... Надявам се, не си чак толкова промит мозък за да обвиниш Англия в пропаганда (пък знае ли човек). После, ако искаш се върни и коментирай... Съвет: Не повтаряй като папагал, чети!!!
619
3
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До КрисПри толкова войни Царство България от 1878г. до 1944г. колко пъти фалира бе? А колко пъти фалира НРБ от 1944г. до 1989г.? Я отговори на това бе, нали уж си знаещ? Колко пъти е продавало злато Царство България и колко пъти е продавало НРБ? Я отговори на тези въпроси защото те показват какво е било състоянието на икономиката и държавата! Няма да избягваш неудобните въпроси, а отговори! Или ако имаш съвест прочети малко и замълчи умно поне един път в живота си!
618
4
 
5
 
! Отговори
Крис До iceblast преди 4 години
Ако се абстрахираме от написаното, а вярваме на очите си, отвори google earth.Погледни стотиците язовири, хилядите напоителни канали, които все още стоят.Всичко това е строено на ръка. Имаш ли си представа колко труд са хвърлили мързеливите комунисти. Имаш ли бегла идея колко пари струва?! А знаеш ли колко струва, ако трябва само да ги закърпиш сега? Вярваш ли на очите си?! Това е само един *** пример, нещо, което сам можеш да провериш. Ама от къде толкова акъл, по-лесно е да говорим за банани