Теменужка Петкова убедена: Бъдещето е на ядрената енергия

Това било и част от решението на проблема с климатичните проблеми
3 сеп 2019 14:44,
44
Теменужка Петкова убедена: Бъдещето е на ядрената енергия
Снимка: Министерство на енергетиката

"Бъдещето е на чистата енергия. Възобновяемите енергийни източници имат важно място в енергийния микс, но гарантът за енергийна сигурност са мощностите, които произвеждат базова енергия - атомните електроцентрали са такива мощности. Чрез развитието на ядрените технологии и ядрената енергетика можем да решим много важни въпроси, свързани с климатичните промени." Това е казал министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с изпълнителния директор на Агенцията за ядрена енергия /АЯЕ/ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд IV. Той е на посещение в България по нейна покана, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Още по темата

Петкова: Поехме ресора през 2014 г. Ситуацията бе тежка!

Магууд е представил пред енергийния министър основните насоки в работата на агенцията, към която предстои да се присъедини и нашата страна. За постигане целите на Парижкото споразумение за климата е необходимо увеличаване на енергията от ВЕИ, задълбочаване на енергийната ефективност и двукратен ръст на ядрените мощности в света, показват анализи на АЯЕ. По думите на Магууд, предизвикателство пред всяка страна е определянето на баланса между конвенционалната енергетика и възобновяемите източници.

"Развитието на ядрената енергетика е един от основните приоритети в работата на правителството в енергийната област", е казала министър Петкова. Тя е запознала своя гост с работата на АЕЦ "Козлодуй" и успешно приключилите програми по удължаване живота на пети и шести блок на централата. Възможността за изграждане на втора ядрена мощност в страната също е била тема на разговора, допълниха от енергийното ведомство.

Агенцията за ядрена енергия е структура в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие със седалище Париж, Франция. Тя има за цел да подпомага сътрудничеството между страните - членки за високи постижения в областта на ядрената безопасност, технологиите, науката, околната среда и правото. В организацията членуват 33 страни, включително стратегически партньори (Китай, Индия), които оперират почти 90 на сто от инсталираните ядрени мощности в света. Към момента организацията работи по 22 международни проекта, включително със страни, които не членуват в нея.

Понастоящем България работи паралелно в две основни направления - присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и към Агенцията за ядрена енергия. Присъединяването на нашата страна към АЯЕ е включено като задача във втория проект на плана за действие с ОИСР, който се разработва в момента и предстои да бъде представен на Секретариата на организацията, пише в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теменушке, Теменушке, виж какво от тебе стана,приличаш на мецана.
39
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 4 години
Сигурно поради тази причина затварят атомните централи с в САЩ, Франция и Германия.
38
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Теменужке разбираш от енергетика колкото Боко тиквата от политика кажи сега от къде взимате гориво за Козлодуй че откакто сменихте доставчика много аварий взеха да стават вие сте *** не сте политици и наистина имаме нужда от АЕЦ Белене но се надявам никога вие да не я построите защото като ви гледам магистралите си представям какво ще стане с Белене Бог да пази България от такива некадърници и кажете на българите откъде внасяте гориво за Козлодуй защо сменихте доставчика
37
0
 
2
 
! Отговори
това преди 4 години
ако го кажеш в някоя страна от Западна Европа,утре няма да си министър,после се чудите защо хората там живеят по-добре,просто не търпят такива пещерни изказвания
36
1
 
1
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Анонимен 26 Защо преди 89-то година се започва строежа , като се знае че Белене е силно сеизмична зона? Земетресение всеки месец и днес пак 4.5 по Рихтер.
35
0
 
2
 
! Отговори
JTI преди 4 години
Не! бъдещето е на слънчевата енергия.
34
0
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Къде беше Теменужка Петкова преди референдума за атомната централа в Белене и защо позволи да се изхарчи безсмислено толкова държавна пара ?
33
3
 
4
 
! Отговори
Бъдещето преди 4 години
на ядрената енергия и на атомните бомби - все пак това отработено гориво трябва да се използва някъде. Когато бомбите станат прекалено много може на някого да му дойде на ум да се отърве от тях.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трменушке Тръткова, кво стана с Гинка ЧЕЗкова?
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На практика АЕЦ вреди на екологията по-малко от вятърна електроцентрала или фотоволтаична електроцентрала. Би трябвало еколозите да искат само АЕЦ-ове, но ....
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2027 - 2028 години
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 20272028 години в България няма да достига 2000 MW базови мощности, а строежът на базови мощносто отнема много години.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Токът от АЕЦ Козлодуй е повече от два пъти по-евтин от тока на Мариците и между 3 и 16 пъти по-евтин от тока на останалите производители, вкл. ВЕИ-тата.Основата на електроенергетиката са базовите мощности, а в България базови мощности са само АЕЦ и ТЕЦ.
27
1
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
И най-вече бъдещето е на Гинка ГЕРБакова-нейната приятелка !
26
13
 
1
 
! Отговори
най-голям грях преди 4 години
Тук има явно мощно крякане,с наши пари платено,с цел да ни убеди,че бъдещето ни е АЕЦ,Путин и кражбите. Но никой не споменава,като са толкова неизбежни АЕЦ,защо държави като Дания и Уругвай вече произвеждат с ВЕЦ повече енергия отколкото им е необходима...А т.нар.базови мощности имаме достатъчно..питайте Доган.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази какво разбира от ядрена енергетика?! Тя не знае основни понятия, греши винаги какво са: ват, киловат, мегават, ампер и волт....Приятелката на кака Гинка оШфорката....Нека специалистите истинските да си свършат работата, но как, като такива като тези платени калинки са заели ключови постове и не позволяват на кадърните да работят.....
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, но въпросът е къде ще бъде ядрената централа. В Турция ли ще бъде и ще внасяме ли ядрена енергия от там, както се диверсифицирахме с газа. Ще внасяме руски газ с турска надценка, както и ток от руска централа с турска надценка. Това либертарианците наричат свобода и независимост. Само глуппак отказва 4 тръби газ директно от продавача и електроцентрала, с която ще държи пазара на целите Балкани.
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То още от преди 1989 година се знаеше, че АЕЦ Белене ни трябва и затова запчона строежа й. Проблемът дойде от демократиет, които в началото не знаеха как да крадат от строежа на АЕЦ Белене и затова спряха строежа. На практика демократите забавиха досега с 30 години строежа на АЕЦ Белене и нанесога милиарди загуби на България. Вместо силно замърсяващите тецове на въглища, можехем да имаме незамърсяващия околната среда АЕЦ Белене.
22
0
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Я пак. От сайта на ОИСРThe Nuclear Energy Agency (NEA)NEA Director‑General William D. Magwood
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем, че кварталните десни всеки момент чакат новите технологии на ядрен синтез. Но им закъснява пак с две седмици, защото са бременни с нови идеи. Генератор, колкото хладилник , е много голям. Генераторите ще бъдат колкото самртфон и всеки ще има ядрен синтезатор в джоба. Това е обещано от Кварталната десница от София.