Клара Добрев: У дома говорехме само на български

Унгарската евродепутатка с български корени пред Милена Милотинова
Обновена: 27 окт 2019 14:09 | 26 окт 2019 15:00, Александър Попов
33

"Родена съм в България, но бях на година и половина, когато родителите ми се върнаха в Будапеща", споделя в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова Клара Добрев, зам-председател на Европейския парламент.

"Майка ми е унгарка, баща ми, той почина, беше българин. Докато баща ми беше жив, вкъщи говорехме винаги на български. Той е живял 36 години в Унгария, но така и не научи унгарски", признава унгарската европарламентаристка.

Клара Добрев, избрана с листата на "Демократична коалиция", е съпруга на бившия унгарски премиер Ференц Дюрчани, от когото има 3 деца.

Как е съхранила българския си език, каква е визията й за Европа, как коментира напрежението между ЕС и Унгария, да се обвърже ли еврофинансирането със спазването на върховенството на закона - гледайте Клара Добрев в предаването "Брюксел 1" днес, събота, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Цялото интервю вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 3Преди да плюете трябва да си дадете сметка, че зад граница е много по-трудно да си запази част от българската култура отколкото просто да я зареже. Това че я е запазила до някаква степен показва, че не е й е все едно. За името, да не забравяме, че единия от родителите (и то майката) не е българин, тъй че неговата воля също играе роля. Факта, че си е запазила основата на фамилията е показателен, дори когато не завършва на -ва. Трябва да се радвате, че успели хора имат връзка с нас.
2
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Защото явно е от тия българи,които де срамуват да се именуват българи.Като я толкова срам да си беше спестила парите да се разкарва до България.Или може би се е прибрала за да оправи някой и друг семеен имот и между другото що ли пък да не се направи интересна по телевизията
1
38
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А като е толкова голяма българка защо се пише Добрев, а не Добрева?