Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете и трудова злополука

Взетите мерки са заради злоупотребите, заяви Менда Стоянова
Обновена: 15 ное 2019 10:52 | 15 ное 2019 09:20,
244
Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете и трудова злополука
Снимка: Pixabay

Предложението първият ден от болничния изобщо да не се плаща, нито от НОИ, нито от работодател, е било включено в пакет от мерки, за които "Обединени патриоти" са настояли да се реализират в средата или края на мандата на управляващите, обясни Менда Стоянова, председател на комисията по бюджети финанси в НС.

"Това, което днес изваждате като новина, е часта за болничните, но има още 3-4 неща. Всъщност ние предлагаме пакет от няколко мерки, около който се обединихме", посочи тя.

Менда Стоянова посочи, че за управляващата коалиция е важно да бъде завършен мандата, защото икономиката върви добре.

Още по темата

"Започват и трябва да бъдат довършени много строежи и проекти, важни за хората и държавата неща. Ако се спрем на икономиката, виждате ръст в доходите. Това трябва да продължи, трябва да има стабилно правителство. Трябва и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това беше тяхно искане. Ако беше наше искане, вероятно щяхте да го видите в бюджета, още при внасянето му от правителството. Ние се обединяваме около тези неща”, каза тя в кулоарите на парламента.

„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях", обясни още Стоянова.

Тя допълни, че когато е било въведено правилото първите 3 дни на болничния да се плащат от работодателя, една от целите е била да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници.

"Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние", настоя тя.

По думите й сега отговорността ще се раздели между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много.

"Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

„Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно”, смята депутатката.

„Трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек. Надявам се, че ще има два ефекта. Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв", посочи шефката на бюджетната комисия в НС, пред Нова тв.

Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични, посочи Стоянова.

"Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел - да се спрат злоупотребите”, каза още Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не в кръшкачите,те са известни на работодателите в повечето случаи.Проблема на родният бизнес е че така да се докарали,че няма кой да ги смени ако вземат адекватни мерки(уволнение)И затова решават с "декрет " да решат проблема които те сами са си създали,а това не бива да се допуска от нас в никакъв случай!
105
0
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ДРУГА ДЪРЖАВА ОТ ЕС УПРАВЛЕНИЕТО ПАДА ПРИ ПРИЕТ ПОДОБЕН ЗАКОН И ПРОТЕСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДОКАТО БОРИСОВ НЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА!!!НО БЪЛГАРИЯ ИЗОБЩО НЕ Е НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ЩОМ БОРИСОВ СЕ ПРЕИЗБИРА!
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един колега го блъсна кола и беше в болницата за наблюде ие, че си беше ударил главата при падането и ни прати снимка от леглото, с два палеца за д покаже, че е добър и че ще го изпишат сутринта, а шефа прати човек, да му даде лаптоп и да го накара д работи...
103
7
 
2
 
! Отговори
www преди 4 години
До До наблюдателМежду другото, много често 3 дни са достатъчни за да върнат работоспособността на човек, независимо, че не се е излекувал!!!
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 107Защо?
101
0
 
11
 
! Отговори
www преди 4 години
До До наблюдателЕ, и? Когато имате съмнение за нередовен болничен лист го оспорвайте. Когато болни хора дойдат на работа и покрай тях се разболеят още 5-10 човека освен, че ще ви се наложи да регистрирате доста повече болнични листове то и бизнесът ви ще започне да страда!Много хора не си взимат болнични въпреки, че имат нужда, други си взимат, когато нямат нужда. 120 болнични на 130 човека означава по-малко от 1 болничен средно годишно на човек, иначе казано никак не е много
100
0
 
20
 
! Отговори
aaa преди 4 години
А защо трябва да се ощетяват служителите, които наистина са болни? Защо не се сакнкционират лекарите, които дават фалшиви болнични, а се санкционират работниците? Поредната малоумщина.
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би, ако вдигнете отпуската с 5-10 дена, промените заки так, че да не трябва да попълвам списъци в януари, киг ще почивам, до другия януари, а шефа, когато помоля за неплатен отпуск, д ми дава молба за напускане на работа по взаимно съгласие. А и като сме тръгнали - как така може да ме уволнят, защото съм бил на и тервю за друга работа? Или че жена ми работела за конкурента фирма? Че ние, да не сме войници на война?
98
0
 
5
 
! Отговори
До До114 преди 4 години
Разбира се, че може! Но това означава, че трявба да се обжалва всеки съмнителен болничен лист пред РЗ, НОИ и ЛКК. А като човек със стаж в здравеопазването съм виждала какво ли не, включително и обжалвне на болничен лист на бременна жена, защото работодателя- една прословута мина около Балчик смяташе, че дамата лъже с бременост в 7 месец!
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДокторБлагодарение на това отношение, страдам всички. Болничните са си болнични, отпуската си е отпуска. Ако ти имаш някакъв невероятен имунитвт, супер, но повечето от нас нямат и боледува е.
96
1
 
15
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Някак си до момента съм успявал да се оправя без да ползвам болнични. Миналата година ползвах за пръв път бащинство покрай раждането на детето си. И резултата беше намаляване на получената сума заради максималния осигурителен праг...Някак си успявам с отпуската да си покрив и болничните... Но ако се случи нещо?Безобразно е точно когато ти трябва подкрепа държавата да казва ти лъжеш... И какво престъпник по дефиниция?
95
1
 
8
 
! Отговори
До114 преди 4 години
Хайде не ми говори че във фирма със 100-120 човека персонал,работодателя не може да си контролира служителите!
94
0
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОРИСОВ: ПРЕИЗБРАХТЕ МЕ ОТНОВО И СЕГА ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИТЕ КАКТО ПРИ ПРЕДИШНИТЕ МИ МАНДАТИ !!!!БОРИСОВ: ВИНЕТКИ , ТАКСИ ЩЕ ВИ НАПРАВЯ НА НИЩО!!!
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Появиха се токовете борисови.
92
0
 
4
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Разливайте кола по улиците или на терасата, да унищожите визуалните макети на тиккквата.
91
17
 
2
 
! Отговори
До наблюдател преди 4 години
Абсолютно съм съгласна, колега!Работя във фирма със 130 човека.До този момент съм регистрирала 120 болнични листи за тази година.Със сигурност имам служители, които са с правомерно издадени болнични.Но над 70% са тридневни с диагнози Неуточнена вирусна инфекция или увреждания на дисковете на гръбнака.И двете заболявания съссигурност не се лекуват за 3 дни.Не знам дали неплащането на първия ден е верния подход, но трябва да има промяна и пресичане на фалшивите болнични.
90
0
 
17
 
! Отговори
ттттт преди 4 години
Добре де, нали сме в ЕС нека да го направим както е в Германия, Франция, Австрия! И там ли има далавера с болничните, и там ли не се изплаща първия ден от болничните!???? Май там си е нормално , тука на Бойко мафията ни дере до кокал!
89
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплащането на болничните е право което не трябва да се Губи заради шепа ненаяли се червени "работодатели" Какъв работодател си след като не можеш да си контролираш служителите,дали са неправомерно в болнични?
88
0
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОРИСОВ РАЗБИРА САМО ОТ ПРОТЕСТИ И ОТ НИЩО ДРУГО!!!!ПРИЕТО Е С ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ!!!!!
87
15
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Не са виновни Герб. Търсете Вмро. Това е тяхна идея