Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете и трудова злополука

Взетите мерки са заради злоупотребите, заяви Менда Стоянова
Обновена: 15 ное 2019 10:52 | 15 ное 2019 09:20,
244
Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете и трудова злополука
Снимка: Pixabay

Предложението първият ден от болничния изобщо да не се плаща, нито от НОИ, нито от работодател, е било включено в пакет от мерки, за които "Обединени патриоти" са настояли да се реализират в средата или края на мандата на управляващите, обясни Менда Стоянова, председател на комисията по бюджети финанси в НС.

"Това, което днес изваждате като новина, е часта за болничните, но има още 3-4 неща. Всъщност ние предлагаме пакет от няколко мерки, около който се обединихме", посочи тя.

Менда Стоянова посочи, че за управляващата коалиция е важно да бъде завършен мандата, защото икономиката върви добре.

Още по темата

"Започват и трябва да бъдат довършени много строежи и проекти, важни за хората и държавата неща. Ако се спрем на икономиката, виждате ръст в доходите. Това трябва да продължи, трябва да има стабилно правителство. Трябва и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това беше тяхно искане. Ако беше наше искане, вероятно щяхте да го видите в бюджета, още при внасянето му от правителството. Ние се обединяваме около тези неща”, каза тя в кулоарите на парламента.

„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях", обясни още Стоянова.

Тя допълни, че когато е било въведено правилото първите 3 дни на болничния да се плащат от работодателя, една от целите е била да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници.

"Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние", настоя тя.

По думите й сега отговорността ще се раздели между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много.

"Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

„Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно”, смята депутатката.

„Трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек. Надявам се, че ще има два ефекта. Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв", посочи шефката на бюджетната комисия в НС, пред Нова тв.

Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични, посочи Стоянова.

"Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел - да се спрат злоупотребите”, каза още Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е справедливо - при болно дете, трудова злополука и професионално заболяване.Работещ съм, не съм шеф, но определено с болничните яко се прекалява и лично аз адмирирам това решение за неплащане на първия ден. Който е наистина болен може и платен отпуск да си пусне за него. Тия, които лъжат редовно и живеят на гърба на системата, вкл. и на моя, нека се замислят кога и дали си струва.
125
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тодор ЖивковПо същество - още ни управляват комунисти. Ясно!Трябваша като Чеушеско - всички до стената.
124
1
 
14
 
! Отговори
работещ преди 4 години
Аз като добросъвестен работещ и си внасям здравната осигуровка и очаквам когато ми се наложи да ползвам нормално обезщетение. Ако при разболяване не се изплаща първия ден, питам как ще се оформи този ден, ще бъде ли зачетен за осигурителен стаж. Ако не, при целия трудов път на човек тук ден там ден може да не му стигне стажа за пенсия и на 80 години. Много трябва да се мисли по това решение.
123
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедността, недохранването, несигурността и стресът водят до много болести!
122
2
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
До Тодор ЖивковИзчезни, тъъпак!А нещо ПО СЪЩЕСТВО да ми напишеш за пенсиониране здравеопазване и социално осигуряване при социализма и демокрацията а????
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 143За другите не знам ама за Франция и Германия се изложи
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко бе! Бойко ако усети зор,ше даде назаден.
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма работа сме.Когато ни е удобно "там на запад",когато не ни е удобно "бати държавата".
118
4
 
13
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
Здравейте другари как е животът при капитализма доволни ли сте има ли банани за всички в супермаркета?Разправят че съм бил диктатор и държавата при мен три пъти била фалирала???Сега като е на печалба държавата от капиталистите как е положението с пенсии болнични и здравеопазване???При фалиралия социализъм мъжете се пенсионираха на 60 а жените на 55 години за болнични лекари зъболекари и операции как е сега???
117
2
 
4
 
! Отговори
До 130 преди 4 години
Искаш да кажеш, че в България народът не е като в нормалните държави , защото държавата се прави от гражданското общество, каквото на Територията липсва.
116
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕлиМи що работиш там?
115
5
 
3
 
! Отговори
До 136 преди 4 години
Значи щом не съм на твоето мнение съм ГЕРБЕРУНГЕЛ? Ако не угода нА друг ще сам ЧЕРВЕН. Ей за тва сме на тоя хал,щото се дърлим заради партии, а не гледаме кой реално върши правилни неща. И мен ще ме засегне когато се разболея, ама виждам,че няма друг начин. А относно къде не плащат до 3 дни - Франция,Италия,Германия,Гърция и др. И едно е да се съмняваш,друго е да знаеш.
114
3
 
15
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Работя във фирма в която,ако напишеш трудова злополука си съкратен веднага,още когато се върнеш първия ден на работа.Колежка си счупи прешлен при падане и е с инвалидност,защото няма пари за операция и я съкратиха веднага.Сега води дела безуспешно.От работа карат хора в спешното и пишат веднага битова злополука.
113
0
 
7
 
! Отговори
хах преди 4 години
До Анонимен 132Ти да не си още в детската градина? Кои са тея които имат право да наказват цяла България? Ми забраним да се кара и кола защото някои карат пияни? Да забраним и излизането от къщи защото някои са дребни престъпници?
112
6
 
0
 
! Отговори
До 133 преди 4 години
Ако прочетеш внимателно,написано е "по-голямата част от западна Европа", а не Европа. И това е истината. И защо да стигаме тяхното заплащане,та тогава да спрем фалшивите болнични? Болничния нямо нищо общо с заплащането. А като ми вземе някой калпазанин болничен и аз трябва да свърша неговата работа,трябва да съм доволен ли? Като знае,че няма да получи пари,няма да взема болничен да си свърши личната работа,а ще бачка.
111
0
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 132КОГО ЛЪЖЕШ ТИ БЕ ГЕРБЕРУНГЕЛЕ!!!КЪДЕ НЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ ВЪВ ГЕРМАНИЯ , БРИТАНИЯ И ФРАНЦИЯ ЛИ!!! МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ НЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ ЩОТО ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ВОДЯТ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ЗА РАЗЛИКА ОТ БОРИСОВА ИЛИ ПО-ТОЧНО БУДАЛИСОВА БЪЛГАРИЯ!
110
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Например - влизаш в района на предприятието - детската градина е там"Сега до всяка малка фирма, детска градина ли искаш да ти построи държавата? 90% от хората не работят в големи заводи.
109
1
 
18
 
! Отговори
хах преди 4 години
Стига сте баламосвали хората, че сте толкова п.рости и г.лупави. На всички е ясно какви са истинските ви цели. При такива "патриоти" врагове не ни трябват!
108
0
 
10
 
! Отговори
До132 преди 4 години
Недей да лъжеш Европа е доста шарена по отношение заплащането на болничните,хайде първо да се доближим а не да стигнем тяхното заплащане и тогава да почнем да "копираме"
107
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото човек сам си направи,друг не може да му го направи. Поради тово,че е пълно с фалшиви болнични,сега всички ще патим. А колкото до контрола - не е толкова лесно,колкото си мислите. Затова в по-голямата част от западна европа,първите 3 дни не се заплащат. Там по-зле ли са с контрола ?