Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега

Причината е емблемата на организацията
Обновена: 6 дек 2019 16:15 | 6 дек 2019 16:15, Красимир Ангелов
144
Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“, съобщиха от институцията.  Причината е емблемата на организацията, а не името й.

Според съдебния състав представеното графично изображение засилва извода, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на флага.

Още по темата
Относно името на партията съдът приема, че "използваното в настоящия случай наименование съставлява съчетание между придобилия гражданственост израз "няма такава/няма такъв" и съществителното име „държава“.

Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът "няма такава/няма такъв" трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация – тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният".

Разгледан в светлината на отрицателното внушение, изразът "няма такава/няма такъв …" би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида. Гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига използваните изрази за тази оценка да не са обидни. В настоящия случай сам по себе си изразът „няма такава/такъв“ не е обиден, а съчетанието му с „държава“ изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", отчитат в мотивите си магистратите.

"Изложените съображения мотивират съда да приеме, че наименованието на партията не следва да се разглежда като противно на добрите нрави и да е основание за отказ за регистрация. Този извод е обоснован и от разбирането, че когато съдът поставя пречка пред участието на един субект в политическия живот, това трябва да е крайна мярка – само тогава, когато императивната норма е нарушена по начин, който изключва всякакво съмнение за нарушението", пишат в мотивите си съдиите.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
113
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То се гласува ако има за кой.Като няма не се гласува!Всички са комунисти в парламента.Слави е поредния жокер от ръкава на задкулисието(БКП).Демократи няма и няма да има докато нещата се решават с нагласени избори.Подарена демокрация е диктатура!!!!
112
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я се замислете дали чалгарят не е удобен за властта? Колко предавния бяха свале откакво"дойде" демокрацията)))Мислите ли че ако той им е опонент щеше да го има до сега?МИСЛИТЕ ЛИ, е ключовата фраза в поставените въпроси.Колко предавния въобще има по телевията, които ви карат да мислите? Шоуто на славчо е всичко друго но не и това...С какво точно е заслужил правото да представлява народа, освен че разпространява долнопробни звукосъчетания и словоблудства?
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За партия която прави или е правила изборни манипулации няма да гласувам ако ще турско да стане.
110
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократична България никога не са били патерица на Герб. Тия дето бяха патерица станаха Движение България на гражданите. А Христо Иванов се бореше да прави съдебна реформа. В момента, в който разбра, че Боко няма никакво намерение да прави такава и играе други игри, Христо Иванов си остави топлото местенце и излезе сам от властта. Това друг политик не го е правил досега. Именно защото Демократична Б-ия толкова им пречи, всички *** на властта и техни медии плюят само Демократична България.
109
10
 
8
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Тва ако беше някоя полъчкова партия патерица, щяха да я регистрират само с една бележка на салфетка от господарите. Обаче понеже е истинска партия, започваме да работим. Ей това вече ми хареса!Институциите започват да работят още в зародиш на партията. Това е МНОГО ДОБЪР ЗНАК ЗА НАС!Успех на Слави!
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те па демократична България(реформаторски блок) добре,че не бяха патерица на герб.. а борис бонев лично фандъкова и общинските съветници от герб го направиха зам.шеф на общинския съвет на софия... хахах
107
2
 
5
 
! Отговори
Един от село преди 4 години
Бойко и Слави трябва да си мерят охранат, парите, жените и накрая пратките. Който изпревари той ще бъде първи.
106
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, браво на съда. Това е най-смешнията скеч, който учиндолеца е прожектирал, колкото и да не го осъзнава.
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 98 ПриятелТи май не си в час,както много пенсионери,които си мислят,че Бойко е демократ и понеже им казва това,което искат да чуят,те гласуват за ГЕРБ.Така и ти си мислиш,че Слави е единствения който се е опънал на Бойко.Той реално изобщо не му се опъва,ама такива като теб не разбират за съжаление.
104
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ирония на съдбата)))Организаторът на кастниги се издъни на кастинга за месия, който сам си организира.Хахаха, некои хора никога не поумняват
103
5
 
3
 
! Отговори
Корпорация ГЕРБ преди 4 години
Тоя само идва да покаже че по добро управление от това на нашия собственик и СЕО няма кой да ви осигури, затова си налягате парцалките и бъдете благодарни на батя ви Бойко че се е наел да ви оправя бакиите.
102
3
 
4
 
! Отговори
до 101 преди 4 години
Че защо трябва да гласувам за Бойко или Слави, то е едно и също, властта винаги си създава патерици, които да обират негативния вот и после да управляват заедно.Така беше Яне Янев (който щеше да уволнява Бойко, а после беше най-наведения му слуга), така беше и Бареков, Волен Сидеров и кой ли не, следващият е Слави. От сегашните в парламента не бих подкреил никой, а само Демократична България или Борис Бонев.
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 години гледате слави, дори" Дързост и красота" немА дързостта да ви се натрапва толкова време. Наистина ли не ви писва от тоя???? Стига с тия сапунки...
100
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сложете плюсче, ако ще гласувате за Бойко, сложете минус, ако ще гласувате за Слави!
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета и си мисля как няма държава, защото това е поредният клин, забит в тялото на народа. Това е пореднат партия, а до знам знам са повче от 2001 която ще ни разединява.карате се и се обиждате като на футболен мач, а през това време политиците си крадати богатеят а вие-търкайте билетчета....и им плащайте заплатите.От големите царе Симеони Борис, стигнахме до "знамената" на слави и бойко, малките букви са умишлени.О, времена! О, нрави!
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави си брал от интернета емблема, бате съдия!Всичко в интернет е народно творчество, без автор. Така беше казал "Сиромах човек - жив дявол"!Набрал си лява ръчичка за емблема.
97
4
 
8
 
! Отговори
Приятел преди 4 години
Единствения опънал се на селяка от Банкя-ФАКТ!Всички останали гледат да откраднат колкото могат повече ,докато са във властта.Дано да издържи на тежката герберска диктатура.Дано!
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
егати рекламата му правят тия съдии, патрЕотите останаха съвсем без избиратели, единственото, което може да им помогне за някой друг % е ако преди изборите някой да наплеска волен
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 91Затвори си плювалника селяндурино,че миришеш!Не,не миришеш смърдиш!!!!