Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!

Алиансът е единственият гарант за сигурност в региона, заяви премиерът
Обновена: 12 дек 2019 15:00 | 12 дек 2019 15:00, Елка Василева
237
Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!
Бойко Борисов и Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз, добави премиерът.

Той посочи, че се работи за АЕЦ-Белене и "Балкански поток", за да има диалог с Русия и за поддържане на баланса, който дава възможност на България да играе ключова роля в региона и Черно море.

"Нищо тайно и скрито не правим. Подписаното споразумение за координационния център на НАТО във Варна среща огромна подкрепа в алианса", посочи Борисов, цитиран от БТА.

"Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", поясни премиерът.

Още по темата
Той отбеляза, че на днешната среща е обсъден приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния договор между Скопие и София.

Премиерът посочи, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в отбрана заради натрупаните бюджетни дефицити, фалита на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ-Белене и разходите около американските ТЕЦ у нас. "Това са със сигурност над 7-8 милиарда и тогава казах, че за съжаление последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП се повиши и нашата икономика заработи в пъти по-добре, си позволихме да започнем да отделяме пари и за армията", добави премиерът.

Той допълни, че освен нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия.

По неговите думи са възможни преговори за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, ако може да бъде постигната добра цена и ако икономиката продължи в положителна посока.

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. „Нашите специални части са безспорно от най-добрите. Те допринасят България да е от най-надеждните съюзници в НАТО“, заяви премиерът.

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на България към НАТО, страната допринася за алианса и за общата ни сигурност по много начини", посочи от своя страна Столтенберг.

Той отбеляза значителния български принос за сигурността в Черно море с осигуряването на кораби за патрулите в района. Обстановката със сигурността в района на Черно море се промени и НАТО отговаря с повишено присъствие, поясни генералният секретар.

"Приветствам увеличението на българските отбранителни разходи до 3,25 на сто от БВП за тази година - това е значително и показва, че България е сред деветте държави от алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна", добави Столтенберг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
25
 
3
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Само така. Всеки знае , че без инструменти нищо не става и не си свободен.
14
4
 
33
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Папагалът Боко,повтаря без спир американските...мантри.Пак добре че ги научи за 10-сет години;това за...папагал е...средно ниво.
13
3
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
недоносения пак се изказа неподготвен .простотията му няма край дали има сиво вещство в кратуната му
12
1
 
35
 
! Отговори
касиер преди 4 години
Плащаме данък на метрополията. Под прикритие на "гарантирана печалба", бази без пари, "концесия", "диверсификация", "превъоръжаване"...
11
3
 
36
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Въоръжаваме се, да не ми истине мястото.
10
35
 
9
 
! Отговори
ЕвроДемократ преди 4 години
Много съм щастлив, че сме в НАТО, а не във варшавския договор, сега вече можем да пл юем и обиждаме руските ди ваци, колкото и където искаме, а при нужда и да им начешем пия ните zадници с нашето оръжие
9
41
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Абсолютно е прав... - с новите Ф16 *** няма да посмеят да нарушават повече въздушното ни пространство...
8
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То както са тръгнали нещата скоро няма да има и какво да възспираме. Руската армия мина в режим на самоунищожение на военната техника.
7
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При война Бойко пръв ще избяга той сам си го призна, а иве ще сте пушечно месо.
6
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А психиатрите мълчат ли мълчат...
5
40
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавник!
4
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли американците ще ползват безвъзмездно бъгарски съоръжения?
3
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кого ще възпирате бе смешници, руснаците ли ?
2
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на варненци вече са мишена на руските ракети, при положение, че вече могат да се използват и ракети с малък радиус.
1
7
 
54
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Единственото нещо което възпираме с такива харчове е възможността за нормален живот в тая държава.А Лойко колко е щастлив като е на запад с началниците, а пред нашите журналисти нацупен и сърдит.....