Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!

Президентът иска промяна на политическата среда и на начина на управление
Обновена: 28 яну 2020 11:41 | 28 яну 2020 10:55, Камелия Цветанова
221
Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев остро критикува правителството заради водената от него политика и отсече, че в критичната обстановка, в която се намира държавата, негов дълг и основен приоритет ще остане защитата на правовата държава.

"Днес все по-често се задават въпроси защо въпреки заделянето на все повече средства по различни сектори България продължава да е на последно място по стандарт на живот, но и да се отдалечава от останалите страни от Източна Европа? Защо живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи в най-активната си възраст продължават да напускат страната", скочи той срещу изпълнителната власт.

Още по темата
Според него обаче каквито икономически и социални модели да се прилагат, усилията за повишаване на качеството на живот ще са обречени, ако не се извърши най-важната  промяна на политическата среда и на начина на управление.

Той смята, че основните проблеми са липсата на върховенството на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес.

"Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюджета, обезличаване на институциите допуснахме през последните години, тези проблеми се задълбочиха и сега консумираме резултатите", упрекна още държавният глава.

Той отсече, че неговите усилия и занапред ще са насочени към  възстановяване на доверието в изборния процес като ще настоява за изцяло въвеждане на машинния вот.

"Ще продължа с дебата за промени в Конституцията, целящи независимост на съдебната власт, баланс на институциите, разширяването на правата на гражданите, ще продължа и с усилията си срещу борбата с корупцията като ще съм бариера пред лобисткото законодателство", заяви Радев.
 
Той се зарече, че ще настоява и за електронно управление като фактор по прозрачност, за повишаването на националната сигурност, за пълноценна модернизация на армията.

"Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политика в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството, но има редица въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията – демографската катастрофа е основният риск пред бъдещето на страната и това трябва да стане с цялостна всеобхватна политика, която да дават гаранции за бъдещето на страната, така че младите хора да останат в нея", коментира президентът.

Според него управлението в България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората.

Държавният глава смята, че ако кризата в Перник е провалът във водния сектор, то резултатите на деветокласниците на PISA имат същия ефект върху образованието.

"Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме нужда от преосмисляне на приоритети и програми, но при всички решения най - важният залог за бъдещия ни успех трябва да е инвестицията в хората", отсече той.

Радев съобщи, че на заседание на КСНС ще търси консенсус и решения със законодателната и изпълнителната власт за законови, организационни и финансови механизми в основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Според него образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет.

"Предприетите от МС мерки са в правилната посока, на те не са достатъчни като обхват и иновативност", посочи той.

Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране - превенция, повишаване на квалификациите на педиатриите, смята държавният глава.

Той отбеляза още, че семейните политики трябва да са насочени към преодоляването на демографската кризи.

"Редица страни въвеждат мерки като безплатни детски градини, безплатна храна в училище, но целта е да има целообхватна политика, в която младите да виждат бъдеще и да остават в България, само тогава можем да видим преодоляване на демографския тренд", каза Радев. 

Той призна, че би имал по-голямо доверие в правителството, ако неговата цел не била доизбутване на мандата, а благосъстоянието на хората, ако не планирало изкуствен излишък предварително, който след това да харчи еднолично и непрозрачно, ако имало желание и капацитет за реформи, ако инвестирало повече в хората, ако мислило повече за децата и за пенсионерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
9
 
! Отговори
До 60 преди 4 години
Бай Пешо,гледай си пенсийката и не давай мнение за политика,от която не разбираш.Такива крадци и мошеници като днешните управляващи никога не е имало.А аз помня,как сина на вртория човек след Т.Живков-/Пеко Таков/Янчо,влезе в затвора само защото нелегално е внесъл в страната кожи.Затова мисля,че спомените ти са избирателни и добре подплатени.
70
3
 
10
 
! Отговори
Изпърдяна територия преди 4 години
И Боко и проф. Иво Христов казаха една и съща истина - лош матрял и 80% ***. Формата на управление вече е загубила значение,защото няма съдържание с което да се запълни. В България останаха старци,пенсионери и деца. Работещите са вече с лошо качество защото преобладават индобългари и мюсюлмани. Това е приключваща територия преди да бъде резаселена с нови стопани.
69
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шайката ГРАБ иска да свали и президента,че диктатурата на тази мафия-тyмор да е напълно неограничена и безконтролна!
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е прав Президентът.Само че герберастките престъпници и крадци, плащат не само на троловете си, но и на журналисти да го плюват.
67
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много ме кефи как независимо кой е в опозиция само нарежда колко е зле без да предлага решения, еми кажете реално как ще се оправи българия и без да сте на власт, като станат нещата после хората сами ще ви изберат защото ще ви вярват. докато всички само се опитват да се докопват до властта и толкова, няма да се оправи държавата и страната, защото никой не иска това да стане
66
9
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Няма и как да бъде другояче, с президент който е начначен, като нещатен служител на РеМеДето от Позитано 20, с указ на ген.Решетников, по линия на "Нерушимата българосъвеЦка дружба" ... !!!
65
3
 
16
 
! Отговори
лодй преди 4 години
Да си представим, че не беше Радев президент. Какво ли щеше да бъде в момента?Щяха да се наговорят за грабеж - Цецка, Цецко и другите - щяха още по-безпроблемно да крадат. Горе-долу Радев и тук там някой кмет им пречат съвсем да се разпашат. Затова му пуснаха оня новия прокурор да му диша във врата, оня независимия и много работещия.Срамота е народ с качества и умен - да си е 'избрал' за водачи някакви никому ненужни, но пък за сметка на това алчни.
64
2
 
14
 
! Отговори
ЧЕ ВСИЧКО Е ВЯРНО преди 4 години
както го казва РАДЕВ
63
6
 
5
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
И най малко ни трябва бсп на власт та да стане и катастрофа Народа не ги ще и с право
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорит Москва: Браво Радев, това искаме да казваш ! Обяви българите които работят в Европа за измрели, нищо, че част от заплатата ти я плащат те !
61
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
Е какво? Истината казва човека!Да не би да е лъжа?Единственото което премълча, понеже е президент, тоест трябва да е безпартиен, е факта че днешната власт е бандитска. Управляват ни червени бандити, това пропусна Радев, всичко друго е истина.Червен бандитизъм е формата на управление, мафиоти, бивши комунисти (то има ли бивш комунист?) са в правителството и Народното Събрание, затова сме на опашката, затова сме най-бедни! Радев - антикомунист номер 1 на България!
60
5
 
11
 
! Отговори
- преди 4 години
Мачкай генерале простите тикви!
59
4
 
8
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
общо взето Радев е прав, дет се вика направо ми взе думите от устата,тези наши кризи, мизерия и изостаналост си личат от Космоса даже; големия въпрос и проблем е че малко се прави за преодоляване на това, нищожно малко... и като така, в случая неговата тирада се явява някаква словесна атака срещу определени сили от която ползата е почти никаква...моето мнение е че трябва повече да се действа и по-малко да се приказва, това дърлене нека да го остави на партийците занимаващи се точно с тази работа
58
10
 
8
 
! Отговори
teo преди 4 години
Този президент Румен Радев защо не каза колко пъти посети българския Парламент и защо само чрез медиите той изказваше своите руско-комунистически разрушителни и разединяващи идеи, вместо да обединява държавата! Той не смееше да говори в Парламента, защото щеше да бъде разобличен за своето руско разрушаващо управление на държавата!!! *** чрез вицепрезидента контролираше и напътстваше послушния Радев . Българино ?????
57
4
 
2
 
! Отговори
простотията му няма преди 4 години
*** Шербетов забрави да каже, че си поръча от Китай мини колайдер. Най-важното нещо което свърши, го забрави, защо ли? Хайде да видим сега как ще ускоряваме частиците, без миниколайдер?
56
1
 
0
 
! Отговори
До28 преди 4 години
С молба,да прочетем източника на информацията ти.Мисля,че това са свободни съчинения.
55
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да вземем руски изтребители освен, явно това искат някои. Сигурно си ги държат на склад и като поръчаш, ти ги карат направо с Еконт.
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е ганъо избира Бойко и затова е най беден в ЕС
53
13
 
5
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Е нали неговата партия ни докара до това дередже още от 1990 насам! Капиталистите от Българската Псевдосоциалистическа партия, която нарича себе си социалистическа. Помним кръглата маса, Луканов, Петър Младенов, Виденовата зима, Станишевите кражби, а сега Курнелиевите лъжи... Все богати капиталисти, които лъжат народа че са социалисти.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де ги самолетите?Това да не ти е голфчето от Горубляне... Поляците и те ще си вземат техните машини 2024 г..