Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!

Президентът иска промяна на политическата среда и на начина на управление
Обновена: 28 яну 2020 11:41 | 28 яну 2020 10:55, Камелия Цветанова
221
Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев остро критикува правителството заради водената от него политика и отсече, че в критичната обстановка, в която се намира държавата, негов дълг и основен приоритет ще остане защитата на правовата държава.

"Днес все по-често се задават въпроси защо въпреки заделянето на все повече средства по различни сектори България продължава да е на последно място по стандарт на живот, но и да се отдалечава от останалите страни от Източна Европа? Защо живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи в най-активната си възраст продължават да напускат страната", скочи той срещу изпълнителната власт.

Още по темата
Според него обаче каквито икономически и социални модели да се прилагат, усилията за повишаване на качеството на живот ще са обречени, ако не се извърши най-важната  промяна на политическата среда и на начина на управление.

Той смята, че основните проблеми са липсата на върховенството на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес.

"Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюджета, обезличаване на институциите допуснахме през последните години, тези проблеми се задълбочиха и сега консумираме резултатите", упрекна още държавният глава.

Той отсече, че неговите усилия и занапред ще са насочени към  възстановяване на доверието в изборния процес като ще настоява за изцяло въвеждане на машинния вот.

"Ще продължа с дебата за промени в Конституцията, целящи независимост на съдебната власт, баланс на институциите, разширяването на правата на гражданите, ще продължа и с усилията си срещу борбата с корупцията като ще съм бариера пред лобисткото законодателство", заяви Радев.
 
Той се зарече, че ще настоява и за електронно управление като фактор по прозрачност, за повишаването на националната сигурност, за пълноценна модернизация на армията.

"Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политика в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството, но има редица въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията – демографската катастрофа е основният риск пред бъдещето на страната и това трябва да стане с цялостна всеобхватна политика, която да дават гаранции за бъдещето на страната, така че младите хора да останат в нея", коментира президентът.

Според него управлението в България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората.

Държавният глава смята, че ако кризата в Перник е провалът във водния сектор, то резултатите на деветокласниците на PISA имат същия ефект върху образованието.

"Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме нужда от преосмисляне на приоритети и програми, но при всички решения най - важният залог за бъдещия ни успех трябва да е инвестицията в хората", отсече той.

Радев съобщи, че на заседание на КСНС ще търси консенсус и решения със законодателната и изпълнителната власт за законови, организационни и финансови механизми в основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Според него образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет.

"Предприетите от МС мерки са в правилната посока, на те не са достатъчни като обхват и иновативност", посочи той.

Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране - превенция, повишаване на квалификациите на педиатриите, смята държавният глава.

Той отбеляза още, че семейните политики трябва да са насочени към преодоляването на демографската кризи.

"Редица страни въвеждат мерки като безплатни детски градини, безплатна храна в училище, но целта е да има целообхватна политика, в която младите да виждат бъдеще и да остават в България, само тогава можем да видим преодоляване на демографския тренд", каза Радев. 

Той призна, че би имал по-голямо доверие в правителството, ако неговата цел не била доизбутване на мандата, а благосъстоянието на хората, ако не планирало изкуствен излишък предварително, който след това да харчи еднолично и непрозрачно, ако имало желание и капацитет за реформи, ако инвестирало повече в хората, ако мислило повече за децата и за пенсионерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последни сме в Европа по използване на интернет. Прости селяни сме г-н Президент. Затова сме бедни.
90
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв злобен и безличен уж Президент не сме имали. Няма какво да го коментираш не става и *** за зеле. Иначе в България тази институция е излишна .
89
2
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Влизаме от криза в криза.А крадците пак не са в пандиза.Българин на банките е рoб,и до гроб е с празен джоб !
88
2
 
5
 
! Отговори
Върховният Сноук преди 4 години
Баце беше трогателен, когато ронеше сълзи като ученичка сутринта:"Защо говори така за мен...с нищо не съм го обиждал...ходили сме заедно на учения.."....Явно, несподелена любов.Тук има интрига!
87
7
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Тоя руски агент Гешев ще го оправи.
86
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мизерия сме заради ГЕРБ и никой друг.За 11 години нищо не направих те нищо
85
10
 
6
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент ?
84
7
 
18
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Абе смешници какво плюете Президента? Бат ви бойко от 10 години говори..." дадох на лекарите допълнително 100 млн лева, на учителите 140 млн лева на някакви протестиращи за заплатите 100 млн лева за повишаване на същите". Какво стана тотална разруха, по малките населени места няма даже доктори. Да не говорм за кражбите по тези места. Бюджета на МВР е повече от 1 млрд лева, повече даже от армията. За какво говорим? Давал пари...някакви реформи? И *** се радва на всяка негова дума. Срам.
83
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев -- каза на Депутатите, че им остава една седмица и си затвори вратата за Парламента- подстрека летците от Графигнатиево за бунт и си затвори вратата за Премиера- озъби се на Макрон, че не му иска каналджиите на бежанци и си затвори вратата за Европа- лобира за "Грипен", но му купиха истребители F16 - прави всякакви гадости против избирането на Прокурор и си отвори вратата за Затвора
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто няма алтернатива на гереберите. Това е проблема. Христоивановци и разни такива екземпляри са несериозна работа и нищо не могат да постигнат... Пак трябва някаква царска схема и да дойдат от запада едни младежи и ние тук понеже не ги познаваме ще им повярваме, но то друго и не може вече.
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия и замбия са още по назат но така е с бананови държави
80
3
 
2
 
! Отговори
До 76 преди 4 години
Така ли?Другите да ви дават решенията,а вие да си управлявате,крадете и се биете в гърдите колко сте велики.Няма да стане.
79
11
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Да изградиш отчета за работата си,като борба с МС...?И да отбелязваш,колко си безгрешен и перфектен ....?Не е много градивно
78
1
 
12
 
! Отговори
До Елена преди 4 години
Аз не искам само Нова година да е празник.Искам сънародниците ми да посрещат деня с усмивка и позитивизъм.Колко засмени хора с весел поглед виждаш по улиците и в метрото?Помръкнали,отрудени и болни хора,това виждам аз ,особено в малките градчета и селата.Бъди здрава и не гледай само меда в твоята паничка.Нарича се човеколюбие.
77
13
 
7
 
! Отговори
льотчик-нисък рейтин преди 4 години
И какво ще прави сега Радев зеления чорап като му е паднал така... рейтинга , че даже и Слави и Мая(Костинбродска) го бият.
76
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога повече бсп на власт те само могат да влошат и най лошото
75
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е избран ПРЯКО от 3.5 милона българи.Докато за Тиквите гласуват само дежурните 8% + всеизвестните фалшификации на Изборните резултати.И така вече 10 години.
74
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без да му чета изявлението знам какво е казал, защото чибурашка повтаря едно и също 3 години. Президента ни е руска *** и брутален популист .
73
1
 
6
 
! Отговори
истината преди 4 години
До: номер 65 (Тео Лъжата)Тео, миличък, една лъжа колкото пъти да я повтаряш си остава лъжа.А истината е, че "руско-комунистическите разрушителни и разединяващи идеи" са на премиера, другаря Бойко Методиев Борисов, бивш телохранител на бившия първи, Тодор Живков, който се целуваше в устата с другаря Леонид Брежнев, типично по джендърски!
72
8
 
17
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
Единственият зрял и умен политик!