Златанова за СРС-тата срещу Радев: Установява се румънският модел

Бившият правосъден министър коментира акцията на прокуратурата
29 яну 2020 11:20, Анисия Иванова
104
Златанова за СРС-тата срещу Радев: Установява се румънският модел
Снимка: Bulgaria ON AIR

Прокуратурата разпространи записи от телефонен разговор между президента Румен Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. От прессекретариата на държавния глава заявиха, че няма как да коментират съдържанието на записите, тяхната автентичност и достоверност.

Вчера от държавното обвинение заявиха, че според тях има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, но не в качеството му на държавен глава, а като шеф на ВВС. Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от КС тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента.

Още по темата

"Ние не знаем много факти и тепърва те ще излизат около цялата ситуация. Имаме върховенство на правото тогава, когато законът се прилага еднакво в еднакви ситуации за всички граждани. Това е правовата държава. Ако нямаме това - няма значение, че имаме закони и институции", каза бившият вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова в студиото на "България сутрин".

Според нея от известно време в България започва установяване на румънския модел - (хората по високите нива на политиката, хората на държавното управление да бъдат подвеждани под отговорност) и добави, че последните проучвания сочат, че той е по-популярен дори от еврото.

"Румънският модел беше налаган години наред като образец как би трябвало да изглежда една прокуратура. Той беше добре приет в Европарламента. Този модел беше подкрепен от някои политически партии в България", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Златанова допълни, че яснотата по член 103 от Конституцията е необходима, защото ще имаме нов президент, а след 7 години и нов прокурор. И за да не сме пак в ситуации на неяснота - е добре да знаем какво представляват тези текстове.

"Нека да чуем Конституционния съд какво ще каже, да не предпоставяме неговото решение", категорична е Зинаида Златанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кой крив кой прав но самият факт,че въртят по всички телевизии "записите" ми се вижда мноого странен!За какви по големи доказани престъпления от хунтата носещи вреда на хиляди хора и които в резултат мизерстват ,за съвсем криминални кражби на милиони,никога не сме видели да пускат записи по телевидията!
6
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми намирисва на вендета. Но какво ли разбирам аз.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво правим с "много като тебе вече плакаха" Борисов ?
4
6
 
63
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
Ще повярвам, че гешев наистина се бори за справедливост, когато задържи и осъди Соган, Пеевски, борисов и останалата *** в управлението! Дотогава приемам.,че всички тези акции са пиар и разчистване на терена от конкуренцията и неудобните!
3
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом ще сме правова държава, да се попита Конституционния съд за отговор на същите въпроси, но отнасящи се до Главния прокурор. Независимо как се казва той...
2
51
 
19
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Няма да се учудя ако е виновен Радев... С неговата постоянна и досадна подкрепа към БСП ми стана много неприятен.
1
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
затова има и имп срещу тръмп.на някои хора им е много трудно да признаят вината си и че са сгрешили.на такива държавни позиции са, че са длъжни. но все пак хора сме - алчни, егоистични, все пак хора.