Златанова за СРС-тата срещу Радев: Установява се румънският модел

Бившият правосъден министър коментира акцията на прокуратурата
29 яну 2020 11:20, Анисия Иванова
104
Златанова за СРС-тата срещу Радев: Установява се румънският модел
Снимка: Bulgaria ON AIR

Прокуратурата разпространи записи от телефонен разговор между президента Румен Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. От прессекретариата на държавния глава заявиха, че няма как да коментират съдържанието на записите, тяхната автентичност и достоверност.

Вчера от държавното обвинение заявиха, че според тях има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, но не в качеството му на държавен глава, а като шеф на ВВС. Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от КС тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента.

Още по темата

"Ние не знаем много факти и тепърва те ще излизат около цялата ситуация. Имаме върховенство на правото тогава, когато законът се прилага еднакво в еднакви ситуации за всички граждани. Това е правовата държава. Ако нямаме това - няма значение, че имаме закони и институции", каза бившият вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова в студиото на "България сутрин".

Според нея от известно време в България започва установяване на румънския модел - (хората по високите нива на политиката, хората на държавното управление да бъдат подвеждани под отговорност) и добави, че последните проучвания сочат, че той е по-популярен дори от еврото.

"Румънският модел беше налаган години наред като образец как би трябвало да изглежда една прокуратура. Той беше добре приет в Европарламента. Този модел беше подкрепен от някои политически партии в България", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Златанова допълни, че яснотата по член 103 от Конституцията е необходима, защото ще имаме нов президент, а след 7 години и нов прокурор. И за да не сме пак в ситуации на неяснота - е добре да знаем какво представляват тези текстове.

"Нека да чуем Конституционния съд какво ще каже, да не предпоставяме неговото решение", категорична е Зинаида Златанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стана ясно какво общо имат тези записи, които са си чисти компромати, с държавната измяна. И защо се появиха точно когато президентът поиска главния прокурор да подлежи на контрол, защото един от бившите главни прокурори беше казал "над мен е само Бог".
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приложение на румънският модел в България ще е ако вкарат всички министри от правителствата на ГЕРБ в пандиза, а не да изпълняват политическа поръчка на ГЕРБ срещу президента.
25
2
 
12
 
! Отговори
Немеца преди 4 години
До SichtpunktАми президента не е извършил никакво престъпление. Ако има някакво извършено престъпление е било преди Радев да стане президент. Има няма преди едни 3 години. Тези досега защо не са повдигнали обвинение? Какво са чакали? Главния прокурор какво е прикривал досега?
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо общо с румънския модел. Там прокуратурата не действаше избирателно. Тук прокуратурата няма да закачи никой от герберското управление. Тук се създават структури като КПКОНПИ, които се използват от властта срещу останалите. Същото се случва и тази "независима" прокуратура. Имаше много записи, които оличаваха в престъпления представители на герберската власт, но Гешев е сляп и глух за всякакви данни срещу тези, които са го назначили.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси кривата муцуна, се едно някой я е цапнал с тухла странично
22
3
 
10
 
! Отговори
Do 26 преди 4 години
Тук дори бих казал, че не ме интересува дали е законно СРС-то. А ако е имало престъпление, защо чак сега се изважда наяве. Защо чак сега се търси тълкуване и отговорност? Ако има вина, защо се чака да получи имунитет дадения човек и тогава да му се маха? Въобще там горе са едни оплетени свински черва и няма разплитане. Това е истината
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тази бива министърка нищо не каза по въпроса, дали е законно използването на СРС срещу президент и публикуването им.
20
3
 
18
 
! Отговори
Един преди 4 години
Кое не е ясно от член 103 на Конституцията? Първите 3 алинеи показват в какви случаи могат да бъдат отстранени и каква е процедурата. Ал. 4 изрично казва "Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване." Щом не са посочени условия, значи при никакви условия не може да има наказателно преследване. Елементарно е - има правила за отстраняването му от поста, но няма филм, в който да има наказателно преследване срещу него.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашият народ е толкова мачкан от управляващата от 11 години мафия , много повече от времето на комунизма, излиза че бившата ДС се обедини с мафията и решили че ще ограбват държавата и да мачкат всеки гражданин или политик, който се опитва да им попречи или да застане на пътя им
18
4
 
12
 
! Отговори
123123 преди 4 години
Обаче президента може да направи коремно, а сегашния и бившия прокурор дали могат?
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакъв румънски модел не е!Стига сте ни внушавали възвишеност в нечии действия!
16
3
 
17
 
! Отговори
123123 преди 4 години
Главният прокурор не би ли трябвало да е възмутен и да вземе мерки, че в България подслушват телефонните разговори на президента. А какво става със едни 210 000 000 лева неплатени такси и данъци към НАП. Защо не публикува прокуратурата някой телефонен разговор на лицата, които не плащат стотици милиона левове данъци.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До срамТо пък предишния пухльо като се справяше ...
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дзивко"По същата логика трябваше да разследват предишния президент"Нали! Той има престъпление, ама нила НЯКОЙ МУ ДЪРПА УШИЧКИТЕ на предишния перезидент и 5 години МЪЛЧА КАТО АГАНЦЕ. Махана се не можеш да му затвориш устата!
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно президента е последният който трябва да бъде разследван, къде къде по-тлъсти рибоци има. Пълен цирк
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тодори на фона на милионите тонове италиански ...лУк.
11
3
 
25
 
! Отговори
тодор преди 4 години
голяма пушилка се вдига ,на фона на цялата дандания за кризата в перник ,замърсяването на марица сега вадим това гешев къде беше преди това
10
22
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Е това не мога да го разбера!Президента би трябвало да еталон за подражание, но ако извърши престъпление няма право да се повдига обвинение срещу него! Тук закона здраво куца. Тогава може да се окаже, че престъпник управлява страната.
9
36
 
13
 
! Отговори
гост преди 4 години
Както и с катастрофата,която направи баща му,и която трябваше да бъде прикрита.Сега е се акцентира не върху факта да се прикрие,а върху това,кой направеи записа.А защо запосите и компроматите на БСП,,Ало Банов... може а за други не може..Както при социализама..
8
39
 
11
 
! Отговори
срам преди 4 години
Радев винаги е мислил с долната си глава. Върнете се назад и вижте какви ги е вършил. това дали ви прилича на мислещ човек? Той не можа да се справи със семейство и деца и абдикира, пък ние чакаме държавата да движи напред. това е голям срам