Окончателно решено! Влизаме в чакалнята на еврозоната само при курс 1,95583

Създала се паника за стабилността на лева, вината била на ГЕРБ
Обновена: 30 яну 2020 13:32 | 30 яну 2020 13:32, Камелия Цветанова
198
Окончателно решено! Влизаме в чакалнята на еврозоната само при курс 1,95583
Снимка: БГНЕС

България и ЕС са изправени пред прецедент за влизането ни в чакалнята на еврозоната, но отдавна има консенсус и по валутния борд, и за приемането на еврото, а ГЕРБ създавали паника за стабилността на българския лев, защото не потърсили останалите партии за съвместно решение. Това обвинение отправи депутатът от ДПС Йордан Цонев, според когото управляващите са допуснали да се създадат съмнения в стабилността на родната ни валута.

"Въпросът за валутния борд и приемането на еврото, не е въпрос на управляващата партия, защото има консенсус между всички партии и в годините те са подкрепяли нужните стъпки, приемали са различи документи, а те са безброй", коментира той.

Според него вината за съмненията е изцяло на ГЕРБ.

"Създадоха се условия за паника и заради това трябваше за 24 часа да излеем с решение", коментира той преди НС да приеме решението си, според което финансовият министър и управителят на БНБ са длъжни да преговарят да влезем в ERM II и да приемем еврото при настоящия курс на лева от 1,95583.

Цонев обясни, че България е първата страна, която кандидатства със закон с фиксиран курс.

Други страни като балтийските, например, са влезли в чакалнята във валутен борд, но без закован курс.

"А самите условия на ERM II предвиждат да няма закован курс, защото той е плаващ, така че и ние, и ЕС сме изправени пред прецедент", обясни той.

Според него е нужно да се премахне това препятствие, което е формално.

В противен случай ЕЦБ също ще има формално основание в доклада си да се посочи, че няма съответствие за условията.

"В същото време не можем да си позволим по никакъв начин да излезем от настоящия курс. Това решение, което приемаме е абсолютно задължително за всички и ние даваме мандат да поддържат тази позиция финансовият министър и управителят на БНБ, които са преговарящите“, допълни Йордан Цонев.

От БСП се въздържаха при гласуването на решението и обвиниха ГЕРБ, че "работи на тъмно".

"Как е възможно за една такава сериозна и важна тема да се внасят решения на крак и да се обсъждат така, на пожар, да се принуждават парламентарните групи без да имат възможността за анализ да взимат такива решенията. Такива предложения на тъмно са жалък подход. Нямате право на тов, защото така компрометирате изобщо идеята за присъединяването към еврозоната", посочи Кристиан Вигенин.

Той добави, че левицата подкрепя приемането на еврото, но тогава когато България е готова и при пълни гаранции, че спестяванията на хората и бизнеса няма да пострадат.

Независимият Павел Шопов от "Атака" отсече, че парламентът не може да приеме такова важно решение, това трябвало да направи суверенът и поиска да се проведе национален референдум за смяната на лева с еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
9
 
! Отговори
До 160 преди 4 години
Средната заплата в Япония е около 6000 лева и няма как в Токио да е 5600 лева.
155
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 147Средната в Токио е около 5500 лв, та няма как в Япония средната да е 6000. А който е ходил там знае колко е "евтино"
154
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все чакаме да дойде нещо а то не идва -това е от песента осъдени души -ние все чакаме някой да ни оправи а той оправя себе си -трябва народът да излезе по площадите всички и тогава да го видиме тоя дето се вади някакви пари от себе си къде ще е
153
17
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Колкото и да им е мъчно на социалистите, времето на Жан няма да се повтори.
152
15
 
16
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Явно има много Чeбypaшки във форума които не знаят реалния курс на лева към еврото.Няма диктатура, няма инфлация. Лева е закован. Не е в жалкото състояние на руската рубла.Това е фал на руската пропаганда, защото така ясно се вижда кои пишат във форума.
151
8
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Опитът показва, че на политици от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, Сините и НДСВ не трябва да се вярва. Примерно Фандъкова преди изборите каза, че няма да вдигат данъците и след изборите вдигна данъците.
150
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Менда Стоянова и Владислав Горанов освен как да грабят изнемогващият народ постоянно, друго не са измислили досега.
149
1
 
6
 
! Отговори
До 147 преди 4 години
Бъркаш средната заплата в Япония с минималната. Там минималната заплата е около 1800 лева, а средната е към 6000 лева.
148
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА!!!! Стига гербаджийска диктатура и хиперинфлация!!!!!
147
2
 
7
 
! Отговори
леко странничко преди 4 години
А защо не са приели предложението , промяна на това решение да може да става само с 2/3 мнозинство
146
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези гербаджии ни тикат към окончателен фалит и бедност, както иипреди години ни натикаха насила в ЕС и НАТО други *** политици, от които също търпим само загуби, а всички печалби отиватт във властта и близките им протежета олигарси.Референдум истински, а не манипулиран трябва да се проведе! Умните хора и икономисти са против еврото!
145
6
 
7
 
! Отговори
тцтцтцтц преди 4 години
До Анонимен 149 Не знам защо си дал примери , при които няма как да бъде свикан референдум . Явно се подиграваш.Но отказ от национална валута , отказ от суверенитет на БНБ , влизане в банков съюз с други държави е въпрос , който подлежи на референдум Както може да има референдум при влизане на държават в икономически и политически съюз / влизане в Ес примерно / , или военен съюз -НАТО
144
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МилицияПо принцип ние ако сме демократична държава за подобен казус на сменяне на валутата ни трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се пита народа на референдумТипично за един милиционер.Референдуми в БългарияИскате ли безплатно образование - ДАИскате ли безплатно здравеопазване - ДАИскате ли безплатна вода - ДАИскате ли хляба да е 20ст - ДАИскате ли сиренето да е 65 стотинки - ДАИскате ли бензина да е 10 стотинки - ДАИскате ли минимална заплата 2000лв - ДАА пари за цялата тая работа от къде
143
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си дръж курса защотото в тази чакалня може да стоиш 10 години
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средна заплата в Токио 1800лв.В Япония се произвеждат 5,5 милиона автомобила годишно.Кой ги купува тия коли при такива заплати бе е*ах му майката?
141
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно на колко ще влезем. По важното е на колко ще излезем. Докато стоим в "чакалнята" може да се случат много неща.
140
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецатаТи ако си българин(предполагам че си такъв) много добре знаеш че България не е нито Америка, нито Япония за да сравняваш.Всеки народ си има специфичности за което няма лошо.Ние проведохме прехода си(все още преход) по най грубия и неадекватен начин.Виж какви са повечето работодатели, не че някои работници също не стават.Имам познат който се яви на интервю за дистрибутор на прах, така са го разпитвали все едно ще става директор на NASA
139
9
 
10
 
! Отговори
Mayhem преди 4 години
Ще кажа нещо последно по тази тема, и трябва да ходя за бира. Дано не съм прав, но *** е, че яз винаги съм прав ;((((((. С удоволствие ще кажа "аз бях ***" , ако не стане това, което предричам. Не съм някакъв гений, но не съм и *** човек, това ,че слушам блек метъл е ...защото ме кефи. Помнете ми думата, Бътлгария ще фалира с еврото.
138
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецатаСредната заплата в Токио казваш 1800лв.Я сега кажи колко е средната заплата в Москва.
137
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чичо-дядкоГерберите и без да сме влезли в еврозоната вдигат цените всяка година, но тихомълком.Не смеят да вдигнат цените светкавично, защото народа протестира.Опитаха се изведнъж да вдигнат цените, тогава народа излезе на улицата.Сега са си взели поука и мъничко по мъничко вдигат цените.