Окончателно решено! Влизаме в чакалнята на еврозоната само при курс 1,95583

Създала се паника за стабилността на лева, вината била на ГЕРБ
Обновена: 30 яну 2020 13:32 | 30 яну 2020 13:32, Камелия Цветанова
198
Окончателно решено! Влизаме в чакалнята на еврозоната само при курс 1,95583
Снимка: БГНЕС

България и ЕС са изправени пред прецедент за влизането ни в чакалнята на еврозоната, но отдавна има консенсус и по валутния борд, и за приемането на еврото, а ГЕРБ създавали паника за стабилността на българския лев, защото не потърсили останалите партии за съвместно решение. Това обвинение отправи депутатът от ДПС Йордан Цонев, според когото управляващите са допуснали да се създадат съмнения в стабилността на родната ни валута.

"Въпросът за валутния борд и приемането на еврото, не е въпрос на управляващата партия, защото има консенсус между всички партии и в годините те са подкрепяли нужните стъпки, приемали са различи документи, а те са безброй", коментира той.

Според него вината за съмненията е изцяло на ГЕРБ.

"Създадоха се условия за паника и заради това трябваше за 24 часа да излеем с решение", коментира той преди НС да приеме решението си, според което финансовият министър и управителят на БНБ са длъжни да преговарят да влезем в ERM II и да приемем еврото при настоящия курс на лева от 1,95583.

Цонев обясни, че България е първата страна, която кандидатства със закон с фиксиран курс.

Други страни като балтийските, например, са влезли в чакалнята във валутен борд, но без закован курс.

"А самите условия на ERM II предвиждат да няма закован курс, защото той е плаващ, така че и ние, и ЕС сме изправени пред прецедент", обясни той.

Според него е нужно да се премахне това препятствие, което е формално.

В противен случай ЕЦБ също ще има формално основание в доклада си да се посочи, че няма съответствие за условията.

"В същото време не можем да си позволим по никакъв начин да излезем от настоящия курс. Това решение, което приемаме е абсолютно задължително за всички и ние даваме мандат да поддържат тази позиция финансовият министър и управителят на БНБ, които са преговарящите“, допълни Йордан Цонев.

От БСП се въздържаха при гласуването на решението и обвиниха ГЕРБ, че "работи на тъмно".

"Как е възможно за една такава сериозна и важна тема да се внасят решения на крак и да се обсъждат така, на пожар, да се принуждават парламентарните групи без да имат възможността за анализ да взимат такива решенията. Такива предложения на тъмно са жалък подход. Нямате право на тов, защото така компрометирате изобщо идеята за присъединяването към еврозоната", посочи Кристиан Вигенин.

Той добави, че левицата подкрепя приемането на еврото, но тогава когато България е готова и при пълни гаранции, че спестяванията на хората и бизнеса няма да пострадат.

Независимият Павел Шопов от "Атака" отсече, че парламентът не може да приеме такова важно решение, това трябвало да направи суверенът и поиска да се проведе национален референдум за смяната на лева с еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
8
 
! Отговори
пецата преди 4 години
"Япононската йена е 110 за 1 долара ! Това означава ли ,че те живееят по-лошо от нас"Не живеят изобщо добре но няма как да го видиш освен ако не отидеш на място, имат много бездомници , в градските паркове имат отделени места където къмпингуват бездомниците , това че имат небостъргачи не значи че е добре, бачка се по 16часа,спят на работа ,отпуска е забранена дума там,10 яйца са 6лв,хляба е 2 лева,средна заплата е 1800лв в токио, наем на стая е към 800лв на 25км от центъра с метро и 2 автобуса
135
3
 
2
 
! Отговори
Mayhem преди 4 години
Аз вче се напих, и не ми пука (но ще ми допука де) ....САМО ЛЕВСКИ и True Norwegian Black Metal !!!!!!!!!!!!
134
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 136Каква еврозона, какви пет лева. Готви се народе, поредното ограбване. Управляващите си кътат париците кой в евро, кой в долари или във всяка конвертируема валута.А на теб, някой ти пречи да си къташ парите в евро или долари ли?
133
1
 
7
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Япононската йена е 110 за 1 долара===Сметай ако Япония мине на долар. Един хляб ако сега е 110 йени, ще стане 110 долара, а пенсиите ще си останат същите. По логиката на форумните финансови експерти.
132
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква еврозона, какви пет лева. Готви се народе, поредното ограбване. Управляващите си кътат париците кой в евро, кой в долари или във всяка конвертируема валута. При приемане на еврото народът ще обеднее за пореден път поради нисък курс лев-евро който предстои да се приеме съвместно с нашите управници и европейските обирджии.
131
3
 
11
 
! Отговори
Mayhem преди 4 години
Пичове, защо говорите за референдум, нали Слави чалгара направи рефендрум за бройката депутати ли, какво беше, победи, и после съда го отмени и тия си останаха 240 :). В България никога не е имало демокрация, гроб са наследници на бкп, това е. Аз не съм от никой, само от Левски (София) !!!!
130
2
 
10
 
! Отговори
Бай Хуй преди 4 години
И кой го реши тва? Тиквата барабар с лакеите си? Гледам е зает да си разменя футболни тениски с италианския премиер, много му е зор май, оправи проблемите в държавата. Има ли официален доклад от ЕЦБ? Другите държави от еврозоната какво се очаква да кажат "Да бе, Бойко, щом ти и Горанов сте решили да влизате с тоя курс на лева, няма проблеми, заповядайте." .... лъжци и бандити!
129
2
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
До 107 Япононската йена е 110 за 1 долара ! Това означава ли ,че те живееят по-лошо от нас,в Изрел 1 евро -3.90 ,ТОВА означава ли ,че ние сме два пъти по-добре от тях....не е важното колко е еврото и 5 и 10 и 100 лв ,важното е да взимаш добра заплата с която можеш да живееш нормално ,пък може и 10 000 лв -2000 евро и ще се чустваш европеец ,като отидеш в чужбина на екскурзия да не набиваш дюнери и да търсиш хостели,па неа и 100 лв за евро да е !
128
2
 
8
 
! Отговори
чичо-дядко преди 4 години
До Гробокопач:не, по-скоро ще го направят както беше в западна европа (малко по-културно) - ще вдигнат още цените (миналата година яйцата се увеличиха със 100%, месото, хлябът, сирене, кашкавал - умишлено не споменавам цените на новите автомобили и яхтите по разбираеми причини), вдигнаха данъците, а след това променят и курса лев-евро (на излизане). Тези, които са с милионни заеми в лева ще си останат пак богати (без заеми).
127
1
 
11
 
! Отговори
Светли преди 4 години
Няма значение какъв е курса сега какъв е бил на франка и тн. Курса сега е 2 към 1 или две на едно за еврото! Но това ли е реалния курс, като сравним иконимиката на европа с нашата!? Неее... Ще стане поне четири на едно за еврото! Мача е техен!!!!!
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MayhemНяма да стане, те си приказват глупости, колкото да отнемат вниманието от други проблеми в страната.Ако си забелязал, винаги когато сгафят с нещо се случва някакъв скандал или събитие и проблема оставана заден план.Така си процедират от началото на власта им.
125
3
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
С една дума 1 евро е 2 лева, обаче цените сигурно ще се турнат в евро, с една дума, ако цената на една стока е 2 лева ще е 2 евро, сиреч 4 лева. Двойно поскъпване, довиждане Стабилитет!;)))
124
1
 
4
 
! Отговори
чичо-дядко преди 4 години
До Mayhem:не помня какъв беше :) беше отдавна. Но да, на цените в магазините имаше цени във франкове, а отдолу в евро. Ако си вземеш калкулатора са прави. Но казаха, че леко са вдигнали цените във франкове :)
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 118Италия , 1999-2000 г.
122
1
 
9
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
Чета и се чудя: ние поставяме условия! Та нас още никой не ни е поканил ! А мнението на някои във форума е че влизането в зоната решава всички проблеми на българина. Нима тези не знаят че всяка парична реформа струва пари, тя не е гратис, това е своего рода инвестиция и тя трябва да даде един ден дивиденти. А един свързва влизането в зоната с по-голяма независимост от Русия. Явно той не знае че Путин иска доларът да отпадне като световна валута, Русия иска да се разплаща с евро, вече има сделки
121
2
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
И фандакова нямаше да пипа данъците и веднага след изборите ги вдигна на 3%. Нема нищо окончателно при тия калинки.
120
1
 
2
 
! Отговори
чичо-дядко преди 4 години
До Bad Company:съжалявам те, но на непознати няма как да се обидя или засегна :) .
119
2
 
4
 
! Отговори
Mayhem преди 4 години
До чичо-дядкоТука е важно да знаеме какав е бил техния курс на фракка към еврото. Ако курса ни беше 1:1 лев - евро, проблеми нямаше да има, но при 1:2 ще стана лошо за нас
118
5
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
До чичо-дядкоЗа "червената тиква" се извинявам. Не заради друго ами да не обиждам зеленчука. Иначе точната дума е "червен ***".
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bad CompanyКъде си го видял, къде?