Външно: Не може да скъсаме дипломатически отношения с Русия

Послание от съдебната власт не бива да се бърка с такова на правителството
6 фев 2020 10:51,
140

Български съдия и семейството му са със забрана да влизат на територията на САЩ заради "участие в сериозна корупция" - подозрение на държавния секретар на Щатите Майк Помпео. Съдия Андон Миталов от Специализирания съд става първият българин с такава санкция.
Още по темата

"Дали ще се разследва допълнително Андон Миталов - това решение ще се вземе от компетентните органи. MВнР не е крайната инстанция, която има роля по този казус. Не бих повярвал, че държава като САЩ не основава твърденията си на факти", каза в студиото на "България сутрин" зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Помпео разкри: САЩ бие черния печат на съдия Андон Миталов

По думите му сътрудничество между нас и САЩ по казуса с борбата с корупцията не бива да бъде неочаквано.

"Българите сме най-заинтересовани от това да осигурим среда без корупция. Няма как обаче нашите партньори да не бъдат загрижени", добави Георгиев.

Той коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че Москва и Сърбия пазят банкера Цветан Василев.

"Не смятам, че може да се стигне до късане на дипломатическите отношения с Русия. Послание от съдебната власт не бива да се бърка с такова на правителството. Няма как такива действия да не са неприятни, България държи на своя суверенитет и на спазване на законите", обясни Георг Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Зам.-министърът на външните работи изказа и мнението си по повод изявлението на Румен Радев, който сне доверието си от кабинета.

"Това, че ние последователно и стриктно спазваме ангажиментите си в ЕС и НАТО ли е продажба на държавен суверенитет? Външната политика е една от най-пресечните ни точки с президентството. Има едно раздвоение в говоренето на президента", изтъкна Георгиев.

Той бе категоричен, че Радев не се радва на особена международна популярност и добави, че не смята, че нашите партньори ще бъдат разколебани заради това, което държавният глава направи.

От днес: Радев официално сне доверието си от кабинета на Борисов

"Темата с визите за САЩ е една от най-често поставяните при комуникацията ни с Вашингтон. Трипроцентната бариера на откази е тази, която все още не успяваме да преодолеем. Ще продължим в насока на това да изпълним и този критерий", заяви Георгиев.

"Всичко, което правим, касаещо енергийните проекти, се прави по правилата на ЕС. Нашата цел е диверсификация и да гарантираме това, че в един момент няма да бъдем обвързани само с един източник", отбеляза още зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
14
 
! Отговори
До87 преди 4 години
Ами то не става така лесно, бе Даниел че, първо освобождение, после съединение и независимост, Русия все пак не е била всемогъщ да създаде държава веднага, но и не е завладяла нищо, защото съединението е на васални теротории, за сметка на това е платила и независимостта на България на Турция, ха сега си избери нац. празник дето да те устройва:)) и 8 март не става, не е политкоректно и европейско спрямо 3 пол, ха, ха, ха
84
4
 
32
 
! Отговори
тя преди 4 години
Поредния американски шантаж свързан с Русия ! Омръзнаха ми американските лъжи и "игри" насочени пряко или косвено срещу Русия ! Този ли е най- корумпирания в Държавата ? Смех в залата !
83
2
 
23
 
! Отговори
до 79 преди 4 години
Това не е важно ,Русия не е българия нито е в ЕС , абсолютно същото важи за САЩ.И русия и САЩ са трети страни за България и с трети страни ни интересува взаимноизгодните взаимоотношения.По принцип Русия предлага повече такива е вярно и САЩ се опитва да ни убеди че техните въпреки, че са доста по скъпи са също изгодни това е нормално всеки си свали стоката .Макар че американците понякога има смешна логика на убеждение като в случая че Миталов е корумпиран милиардер.
82
25
 
11
 
! Отговори
Даниела преди 4 години
До АнонименЛъжи, лъжи. Русия никога не е искала да създава българска държава преди, по време и след руско-турската война. В договора от Сан Стефано пише за завзета територия, държава България не се споменава. Относно Съединението на Източна Румелия и Княжество България единствено Русия се възпротивява, дори изисква абдикация на Княз Батенберг, който е роднина на руската императрица, защото е допуснал съединението. Аман от русофили-лъжци.
81
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
79 "България даде на Русия тонове злато!" - Какво злато е дала Бг на Русия, бе, абдула абдала? Русия има златен резерв от 2300 т злато и триста златни находища. Виж си кръпките ,парцалкьо, какво можеш да дадеш ти на Русия. Сега българскто злато изтича на запад - "Дънди" всяка година изнася от страната ни по 10-11 тона злато. Така че може да се каже: България дава всяка година дава по 10 т злато на богатия запад, за да става самата тя все по-бедна
80
4
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 години
А това с тоновете злато е най смешно, защото има литература от това време, Елин Пелин пише колко богата е Българоя:)), то и филми има господин за един ден:))
79
9
 
15
 
! Отговори
До79 преди 4 години
Даде прав си ама без Русия нали знаеш колко беше успяла България да я опази тая писменост религия и т. н., справка нац. ти празник март:), тя и независимостта, демек суверенитет и тя ти е платена на Турция от Русия:)
78
3
 
17
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
Караш 5 млн в уса посолството..и ставаш невидим за цру!! Егати цру не знаят това което всяка баба пред блока знае!.. то щом цецо тръгнал там да търси мозъчен донор..!!ясно е колко ги бива
77
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бе да си гледат *** тея Американци ...писна ми от тея радетели на демокрация ..... която им изнася...
76
4
 
21
 
! Отговори
до pipo преди 4 години
Наистина ли вярваш, че крадеца ще ти каже кой е крадеца.Най корумпираните българи винаги са корумпирани в полза на американски поданици, забележи не в полза на българи или европейци с които сме една общност.Естествено, че всички които искат да изкарат пари с корупция ще се подмамват на САЩ ,не са ни никакви но плащат добре а това е най важното.А европейците и българите не искат да си плащат и очакват че не трябва да си корумпиран затова американците са пичове знаят как да мотивират.
75
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокурорчето гешев, който става символ на едно "селективно правосъдие" налива вода в демонизирането на Русия. Русия била пазела Цветан Василев. А къде са ти доказателствата, оланкоолу. Правото борави с доказателства, а не с политически мантри. Ако Русия стоеше зад КТБ, щеше ли да позволи да фалира? Всичко това, при положение, че КТБ е създадена от Костов и правителството си държеше парите в нея. Или две мафии се бореха кой да овладее Виваком, БТК, Динарит и Петрол?
74
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБългария даде на Русия писменост!България даде на Русия религия!България даде на Русия тонове злато!България даде на Русия икономическия си и политически суверенитет!
73
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Русия освободи България.Русия създаде българската държавност - администрация, войска, банки и т.н.Не Русия, а Австроунгария спря преследването към Ниш на разбитите сърби от нашите войски!Русия първа призна обявяването на Независимостта на 22.09.1908 г., докато западните държави яха против обявявянето на Царство Българшя!Още?
72
10
 
15
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 4 години
Да здраствует братския американски народ ! Той ще ни освободи от мрачното руско робство !Ще издигнем паметник на Дончо Тръмп в знак на признателност ! Консумирайте само дълбокозамразено американско свинско внесено от ЗЕТЯТ !
71
15
 
6
 
! Отговори
kkk преди 4 години
До до 69 КККБлагодаря!Значи повечето тук страдат от шизофрения,иначе няма как да си обясня,че защитават всеки престъпник покровителстван от Русия!
70
5
 
6
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
До ХАХАХАХайде пак тролски опорки и отвличане на вниманието. Нинова е аматьорка в сравнение с тях.
69
4
 
31
 
! Отговори
pipo преди 4 години
Каква корупция, бе. Това е политическа интрига в която ни забъркват американските кучета!
68
7
 
21
 
! Отговори
До Културен преди 4 години
Като стигнах до Мордор, веднага определих възрастовата ти група, колко и каква е културицата ти, акъла ти! Първо порасни, прочети нещо от Толстой, някоя книга на Достоевски, някой разказ на Чехов, на Бунин, на Шукшин, а защо не и Пушкин и Лермонтов? Да научиш нещо за Русия!А братска Украйна, която я докараха до просешка тояга от високоразвита индустриална страна и житница на Европа НИКОГА няма да се обедини със смъртните си врагове - полските панове. Украйна ще се пръсне на 4-5 малки страни!
67
4
 
13
 
! Отговори
до 69 ККК преди 4 години
На точното място се намираш ,повечето тука не са русофилски и американофилски настроени а българи трезво мислещи.
66
5
 
31
 
! Отговори
от 64 преди 4 години
за 68. Има друг път. Да не си проспал случайно американските номера. Не ги прилагат за първи път. Този номер е за настройване на българи срещу руснаци и да приключат отношенията ни с Русия. И особено сега е актуалното, да се спре Турски поток.Всеки, който има отношения с Русия, да го е страх.А корупцията я измислиха, за да отстраняват неудобните и непослушните и българофилите. За твое сведение, същия номер го опитаха в Украйна няколко години, не успешно. Говорим за технология за елиминиране.