Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ

Продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ
22 фев 2020 12:28, Елка Василева
191
Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ
Снимка: архив, БГНЕС

От началото на годината "Газпром" е прекратил транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Държавата вече трупа загуби, обясни пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година, съобщи министър Теменужка Петкова. По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток".

Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проектът – първо, да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.

Още по темата

Министърът увери също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с "Газпром" е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове и в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на "Газпром".

Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ.

„ Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година“, каза Петкова.

„Смятаме, че трябва да се помисли също така какви мерки да бъдат предприети по отношение на държавите извън Европейския съюз, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания. Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи“, допълни министърът.

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000.

Министърът коментира и предложените законодателни промени от депутати от ГЕРБ, с които по-големите битови потребители на електроенергия ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това са всички абонати, присъединени на мощност над 50 киловата за бита и 30 киловата за бизнеса.

„ Смятам, че това е едно добро, справедливо решение, ще има дискусия разбира се, но смятам, че това е добра стъпка в посока на окончателното либерализиране на пазара на електрическата енергия и до пет години той да бъде освободен изцяло“, каза Петкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
18
 
! Отговори
от глубав по-глубав преди 4 години
Може ли така прос_отия....ако бяхте направили Южен поток само щяхме да печелим от транзит и ниски цени на газа, а сега ще зависим от Турция и ще плащаме транзитни такси.Не знам колко трябва да е глупав човек, за да не се сети за това .
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко баце ще прокара хъб.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MakedonТи си македонец с дебела глава !
13
0
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
преговори за по ниски цени ли?тази май ни взема за 5 годишни с тези баламостващи бълнуваниякато цяло от казаното се разбира една безпомощност да преминем по гъвкаво към евтин гас и произвеждаме евтин токвсеки ден ни баламосват с едни празни приказки вместо да си дадат зор и постигнат нещо изгодно
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Газпром" прекрати транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Не трябва да го виним. За голямо съжаление "партньорите" на Русия разбират само от рестрикции. РФ години наред опитваше с добро.
11
0
 
29
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Теменужка непослушка,между шамарите се мушка.Ще ни обере до шушка,таз крадлива герберушка !
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нова руско-турска война губим и от турски поток и оставаме без газ.
9
2
 
23
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Бау,най-накрая се усетиха,че губим от загубата на Южен поток -е сега да отидат до Фашингтон и да поискат от Джо Байден -110 милиона ,а то Джото -тоест синът му има участие в газоват търба на Украйна и бе даден под съд ,но се намесиха висшите сили от Фашингтон и спряха делото ..и уволниха гл прокурор на Украйна!И след това им преведоха някакъв транш от 10-20 милиона от МВФ!!! а тролчета и забуледени оФци тук има колкото си искаш ...
8
0
 
12
 
! Отговори
Беден работещ преди 4 години
Не осъзнавах, че губя 110 000 000$ годишно!
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 милиард похарчиха от бюджета досега за връзки с Турция и Гурция но няма газ.
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде ги оня Барселонецс дето се тупаше в гърдите, че бил спрял три руски проекта?Пак ли се скри като мишка, докато отмине бурята?
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой обирджия обере банака за 50 бона няма прошка, но за 100 милиона Гешев го покрива че е от ГЕРП.
4
0
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Ако Петкова има в предвид да се направи борса каквато е енергийната борса значи отново едно НИЩО ! Докато няма регламент всеки да продава на борсата си тока който произведе няма да се оправят нещата. Включвам лесен регламент да го направиш за 3-4 дена макс да имаш разрешенията и да можеш да си продаваш тока от домашните соларни панели дори да са 5киловата...... да просто сменяш електромера с такъв който може да върти наобратно.... простичко е :)
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Губим но Борисов престъпно си мъчли и вместо да поиска компенсации от САЩ и ЕС, се прегръща с Трънп и ***.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и последно какъв е ръстът на развитие на икономиката? Да не се окаже със знак минус накрая?
1
33
 
3
 
! Отговори
Ванга преди 4 години
Радев ке падне