Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!

България е тръгнала към общата валута в момента, в който се е присъединила към ЕС
Обновена: 23 фев 2020 10:18 | 23 фев 2020 07:30, Камелия Цветанова
525
Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова ТВ.

Още по темата

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните.

"Проблемът на президента е, че от първите дни откакто стъпи в длъжност, се наложи да поеме изпълнителната власт. Той не можа да остане само в рамките на президентската институция както е по Конституция", смята Горанов. "Онзи ден ни заплаши със служебно правителство, което е всъщност е съществуваща в Конституцията правна възможност", отсече финансовият министър.

Той коментира, че президентът няма право да сваля доверие от правителството, това право има парламентът. Относно призивът на Румен Радев прокуратурата да се "огледа за повсеместната корупция в изпълнителната власт" Горанов каза: "Ако има някакви конкретни данни и доказателства, негово задължение като гражданин, освен че е държавен глава, е да подаде тези сигнали в прокуратурата. Гледам заявките на главния прокурор Гешев, че недосегаеми няма. Това е лесен казус за решаване", заяви финансовият министър.

Относно влизането на България в чакалнята на еврозоната, той е категоричен, че обикновените граждани няма от какво да се притесняват.

"Тези, които в момента развяват знамената като депутата Румен Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото", каза Горанов.

И припомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС. Той не е съгласен с твърденията на президента, че Португалия е обедняла след приемането на еврото.

"Нито една държава не е обедняла заради еврото. Напротив забелязва се рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави", коментира финансовият министър.

Що се отнася до скандалите в хазарта, Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса.

"Законът е прилаган грешно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали", заяви той.

"Редовно сме виждали отчетите по начина, по който са декларирани", каза Горанов и отхвърли да е знаел за нарушаването на закона. Той допълни, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите. Това са актовете, издадени от Комисията по хазарта.

"Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпа до това", заяви Горанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов започна ли да си плаща наема?
291
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Финансист, който "не знаел" за милионите невнесени данъци от Божков, ме убеждава, че ще забогатея с приемане на еврото???
290
2
 
10
 
! Отговори
Sss преди 4 години
Ами като си толкова сигурен - не приказвай ами се подпиши под думите си заедно с тиквара и цялата му шайка, че ако нещо стане ще понесете персонална отговорност!
289
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересен е въпроса по какъв курс ще се превалутират спестяванията, които сега са в лева? Ако човек реши сега да си обърне левовете в евро, курсът на банките не е 1,95583, а по-висок, примерно 1 евро за 1.963 лева. При малки суми не е съществено, но за 60 милиарда лева спестявания, разликата е съществена над 430 милиона лева.
288
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете за Румен Гечев , успял да докара държавата до фалит. Той е противник на еврото. Валутен спекулант, довел до просия цял народ за лична изгода. При избор на евро той не може да манипулират курса. Защото няма да зависи от него.
287
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак повтарям: Бедна държава с евро няма!
286
12
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Момчета ,инфлацията е по-добра от стангацията !Това се учи в 1 курс по икономика,а то борда носи само стангация.Моля ,който знаее само какво е инфлация ,а не знае какво е стангаци или стагфлция да не коментира.А валутният борд носи стангация на всяка икономика и е нужен при хиперинфлация само 2-3 години,за да спре галопиращата инфлация,а след това е камък на шията на икономиката-като стангация,безработица,закриване на предприятие .....Време е за Осовбождение от валутното иго на борда!
285
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя държавата няма да обеднееХората ще обеднеят
284
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва БСП и 1евро става 3000лв. Скоро виновника за това Румен Гечев, има опит, иска пад да управлява.
283
4
 
15
 
! Отговори
ПРОТИВ ? преди 4 години
Но заплатите ще станат ли европейски, цените ще станат ли европейски, стандарта на живот ще стане ли европейски? Силно ме съмнява...
282
1
 
4
 
! Отговори
- преди 4 години
Нула делено на две пак си е нула!Презерватива струва 1 евро и спасява разходи за 3 милиона евро!
281
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евро, лева, какво ви интересува? Важното е да има банани и тоалетна хартия - за тях подрипвахте по площадите, а не за нормален живот.
280
3
 
12
 
! Отговори
Thomas Linke преди 4 години
ЗНАМ ВАШИЯ СКАПАН ЛЕВ ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВА...И КУРСА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ 1=1.95.....ИСТИНСКИЯ КУРС Е 30 ЛЕВА ЗА ЕВРО .И ЗНАМ И ДРУГО - ЗНАМ ЧЕ ВЪВ ВАШИТЕ МАГАЗИНИ ОТ 5 ГОДИНИ --- ЦЕНИТЕ СА ПО-СКЪПИ ОТ ТЕЗИ В МАГАЗИНИТЕ В АНГЛИЯ , ИТАЛИА И ГЕРМАНИЯ ...КУПИХ СИ СКОРО КИЛОГРАМ БЕКОН В ДЮСЕЛДОРФ--ЗА 2.40 ЕВВВРРРО !!!А ТУКА В БУЛГАРИСТАНН КИЛО БЕКОН Е 13 ЛЕВА !!
279
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да се стопи, и цените на жилищата са в евро. Еврото е сигурност. Няма да може да се манипулират като през 96-97г. Милионите на кредитни милионери стопиха и не върнаха нищо. И българите останаха без спестявания. При евро нито червени нито сини или ГЕРБ ще могат да манипулират курса за лична изгода.
278
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедна държава с евро няма. Точка. Има бедна държава с рубли.
277
4
 
13
 
! Отговори
??? преди 4 години
Хората в коя държава не обедняха с преминаването към еврото? Няма такива. Държавата не обеднява, обедняват хората.
276
1
 
7
 
! Отговори
- преди 4 години
Младежииии, ползвайте презервативи, че скъпо излиза неползането им. Понякога 3 милиона евро!
275
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже господи! Какви глупости пишат Герберските *** и те като техния глупав вожд за своята некадърност обвинява Руснаците.
274
2
 
15
 
! Отговори
За 80 процента преди 4 години
Това ще бъде последният грабеж. Надминаващ Приватизацията и Деноминацията в едно. След това вече официално ще се закрие и тази бананова република наречена България.
273
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже Господи! Какви чудовищни мaлoyмия пишат *** наети от ГЕРБ .....