Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!

България е тръгнала към общата валута в момента, в който се е присъединила към ЕС
Обновена: 23 фев 2020 10:18 | 23 фев 2020 07:30, Камелия Цветанова
525
Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова ТВ.

Още по темата

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните.

"Проблемът на президента е, че от първите дни откакто стъпи в длъжност, се наложи да поеме изпълнителната власт. Той не можа да остане само в рамките на президентската институция както е по Конституция", смята Горанов. "Онзи ден ни заплаши със служебно правителство, което е всъщност е съществуваща в Конституцията правна възможност", отсече финансовият министър.

Той коментира, че президентът няма право да сваля доверие от правителството, това право има парламентът. Относно призивът на Румен Радев прокуратурата да се "огледа за повсеместната корупция в изпълнителната власт" Горанов каза: "Ако има някакви конкретни данни и доказателства, негово задължение като гражданин, освен че е държавен глава, е да подаде тези сигнали в прокуратурата. Гледам заявките на главния прокурор Гешев, че недосегаеми няма. Това е лесен казус за решаване", заяви финансовият министър.

Относно влизането на България в чакалнята на еврозоната, той е категоричен, че обикновените граждани няма от какво да се притесняват.

"Тези, които в момента развяват знамената като депутата Румен Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото", каза Горанов.

И припомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС. Той не е съгласен с твърденията на президента, че Португалия е обедняла след приемането на еврото.

"Нито една държава не е обедняла заради еврото. Напротив забелязва се рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави", коментира финансовият министър.

Що се отнася до скандалите в хазарта, Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса.

"Законът е прилаган грешно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали", заяви той.

"Редовно сме виждали отчетите по начина, по който са декларирани", каза Горанов и отхвърли да е знаел за нарушаването на закона. Той допълни, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите. Това са актовете, издадени от Комисията по хазарта.

"Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпа до това", заяви Горанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупция, кражби и простотия. Това представлява управлението на герберастките.
271
3
 
8
 
! Отговори
Яница преди 4 години
До 211Апропо, също така, и втората по големина банка на острова Cooperative Bank, която последва съдбата на Laiki Bank !!! Само, където нямаше блокирани депоэити!!! Престана да съществува и я преименуваха Hellenic Bank!!! Живея в Кипър и энам как стоят нещата!!! Хората обедняха и не энаят как да свържат двата края, всичко е в пъти по скъпо, направо не е това, което беше преди "влиэането" им в ЕС!!!
270
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакай си ти еврото, за да нямало фалити като КТБ , щом си нямаш друга работа. От публикуваните разговори при президента стана съвсем ясно, че КТБ я фалира ГЕРБ, за да се върне на власт, както и стана. Когато пак свалим с избори ГЕРБ от власт, те може да фалират друга банка, за да се върнат на власт и пак ще обвинят другите.
269
0
 
12
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Дреме му на тоя дали Държавата е ок. Той си е ОК до краят на света.
268
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И държавите които не са го приели се развиват няма една по зле от нас ама Португалия Испания и Гърция бяха много зле вие за това ли ни подготвяте
267
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До коментарИ по каква причина кафето ще стане от 1лв. на 1 евро а не на 50 евроцента?
266
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-скоро ще се стопят заплатите и пенсиите , депозитите наполовина.Работя в банка и в момента идват хора ,които обменят спестяванията си в евро. Така един депозит от 50000 лв по курса е 25000 евро.Нищо не може да си купиш с тези пари.Пари за храна и лекарства.
265
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам еврото за да няма фалити на банки като КТБ. За да не може някой да си отпуска кредити на фиктивни лица. И да паднат лихвите по кредитите. И в България продуктите са по скъпи от Германия. Дали ще давам 1лев за хляб или 0.5 евро е едно и също. Очаквам и повишение на заплатите.
264
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ ИЗЛЕЗТЕ И ИЗМЕТЕТЕ ЦЯЛАТА ТАЗИ ПАП...АЧ НАРЕЧЕНА ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ.БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА ВСИЧКО Е ПОТЪНАЛО В КОРУПЦИЯ МАФИЯТА И ЗАДКУЛИСИЕТО УПРАВЛЯВЯТЦЯЛАТА ДЪРГОВА..ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА..
263
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха трябва да направят спешъл адишън евро и да напишат че републиката на чалгата и тя е в еу, но само да присвоява еврота а не да пълни европейския бюджет, защото присвоява 10 пъти повече от колкото внася
262
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Отнемат половината от доходите"Доброволно ли си толкова ***?
261
3
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Търговците започват да вдигат цените и идеята е хляба от 1.20лв да стане 2.40лв точно преди смяната, та когато минем на евро ще го направят 1.20 евро а заплатата ти ще е 500 евро. Честито
260
5
 
14
 
! Отговори
коментар преди 4 години
Ще ви дам един пример как реално ще обеднеем, и стига някои са лъгали пропагандно, че нямало да има обедняване! След като Горанов заявява, че ще влизаме при сегашният курс на лева към еврото от 1.95, то като минем на евро едно кафе от 1лев сега, става на едно евро. Обаче заплата примерно от 1000 лева сега, няма да стане 1000 евро, а намалява на 500 евро поради същия тоя курс от 1.95. Няма никакви такива 1:1 запазване на цените! Има заплати и пенсии 1:2 т.е. доходите намаляват наполовина!
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НоФ мо де ратор е на "смяна".....на а ка коментарите.
258
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постоянно ни убеждават, че цените били равни на еврото и ще останат същите, пък заплати и пенсии НЕ били равни на еврото и затова ще ги орежат наполовина.Отнемат половината от доходите ни и внушават, че сме щели да забогатеем!Толкова ли сме глупави?!
257
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжеш***
256
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов колко милиона комисионна взе за да българския *** народ, че с еврото ще благоденства???Зс къщи в Бацелона ще имаш , то е ясно.Но не ти ли е жал малко за пенсионерите с 200 лв пенсия, които бавно умират от глад и болести?24 лв помощи?53 лв помощи?5000 лв сметки за неплатено парно????Кога при Станишев сме яли ХЛЯБ на ПРОМОЦИЯ? Говоря за хляб, а не за пържоли !!!!
255
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре вярвайте........еврото ще ви хареса повече от рублите.
254
0
 
8
 
! Отговори
чичо преди 4 години
До До всички хейтъри...За оскотялото население в страната ли говориш ?!Да, в София може и да са добри хората, но не вЕрвам ...
253
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че лева е обвързан чрез валутния борд с еврото е вярно, но руШките бл я дки на морето искат $ и евро.