Платен или неплатен отпуск за карантина? Недопустимо и незаконно!

Осигурените ще са в болничен, когато са изолирани заради коронавируса
Обновена: 27 фев 2020 11:15 | 26 фев 2020 12:40, Камелия Цветанова
93
Платен или неплатен отпуск за карантина? Недопустимо и незаконно!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според Кодекса на труда всеки социално осигурен българин, който е поставен под карантина от лекар, трябва да бъде обезщетен. Това съобщиха председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов от ДПС и шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, след като вчера здравният министър Кирил Ананиев обясни, че хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса, трябва да си вземат платен или неплатен отпуск и да си стоят вкъщи.

Още по темата

Дариткова смята, че вчера не е била уточнена в цялост нормативната уредба и заради това се е стигнало да съобщението за взимането на отпуск.

"Доброволна" карантина няма, има само с решение на лекар

Според Адемов, когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск.

„В чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване е записано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за карантина по предписание задължително на здравните органи. 14 дни има право да изписва джипито, лицето се обажда на личния си лекар и той преценява дали да издаде болничен лист или не“, обясни още Хасан Адемов.

А за неосигурените, той призна, че трябва да излязат в отпуск, ако искат да се изолират.

Червената шефка Корнелия Нинова също се противопостави на идеята на властта за отпуска.

Тя увери, че БСП ще подкрепи всички разумни мерки на правителството за защита на обществото, но в същото време според левицата това не трябва да става за сметка на хората.

„Указанията от вчера за онези, които са доброволно под карантина да ползват платен отпуск или неплатен отпуск, са неадекватни и несправедливи. Настояваме правителството да събере работодателите, НОИ, НЗОК, лекари, експерти и да се намери адекватен механизъм, с който държавата обезщетява тези хора и поема разходите“, отсече Нинова.

Според Калин Поповски от Обединени патриоти Европа е в тежък драматизъм, заради новия коронавируса и заради това превантивните мерки, които взима правителството са много важни, особено с изолацията на хората, докато се разбере те болни ли са или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам въпрос- в колко от хилядите частни лаборатории, ще се взема венозна кръв за доказване на коронавирус и след това лекарите да издават болничен лист и поставят карантина?
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Виетнам обявиха,че всички болни от коронавирус са излекувани и няма починали хора от вируса.
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой частник няма да плаща заплата на работник в отпуска и уволнява. Безработен губи и здравни права и като не може да се лекува, се влошава. 300 лева е най-ниският здравен данък за 1 година което са около 3 винетки.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62 Кой хаУс? Доктор Хаус ли? Пише се ХАОС!
59
8
 
2
 
! Отговори
С преди 4 години
Подготвят ни за Антихриста. Без хаус няма да го приемем
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болнични нанайси ! - болен не болен,коронавирус ,спин - няма значение ,никой няма да ти плаща щото държавата за болни пари няма ама за крадене има.И работодателите и те нямат горките ! - ние имаме повече от тях.
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
платен или неплатен отпуск, не е ли по правилно да е болничен? все пак лекар ти го назначава
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Много просто - ще татуират на челото - "карантина". От еди коя си до еди коя си дата. Ако бяхме чипирани, щеше да е по-лесно.
55
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и добри новини: комунистите ще намалеят.
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А вие мислите ли, че българите каквито сме т емерути ще останем под карантина 14 дни? Бас ловя, че всеки ден ще излиза - на разходка, до магазина, на кино. Как ще са сигурни, че си стои вкъщи?
53
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Карантината няма да спаси от пандемията. Само ще ни разори. Всички ще фалират"Най-накрая един трезвомислещ - корона вирус е биологично оръжие, целящо икономическа стагнация. Не просто за сриване на Китай, но и за цяла Европа. Човешките жертви и икономическия катарзис, който ще последва ще се равняват на почти последствията от световна война! Редно е да се запитаме кой я води тази война, и да се замислим за основанието му да я започне. И имал ли е друг избор!!!?
52
1
 
12
 
! Отговори
Верно бе преди 4 години
До оня с плоската земяНе, земята не е плоска. Главата ти е плоска, затова я виждаш такава. Анадъмо?
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИНикакво доказателство за плоската земя не е. Ако беше плоска, вирусът щеше да изпопада от краищата и да зарази я слоновете, я костенурката.
50
2
 
14
 
! Отговори
ТИКВА-ВИРУС преди 4 години
ДА СТЕ ЧУЛИ ДА ИМА КОРОНАВИРУС В БАРСЕЛОНА..?-ПИТАМ ЗА ЕДНА МУТРЕСА -МИС БИКИНИ И С ГОЛЯМА КЪЩА ?-ПИТАМ ЩОТО АКО ИМА У БАРСЕЛОНАТА ТАКЪВ ВИРУС ТУК ЕДНА МУТРА ,КАТО НИЩО М,ОЕ ДА СЕ ПРИТЕСНИ И ДА ВДИГНЕ КРЪВНОТО И КАКВАТО Е ШИШАВА И СЛАНИНСТА ТАЯ МУТРА ,ПАК КАТО НИЩО МОЖЕ ДА РИТНЕ БАКЪРЧЕТО И ТОГАВА,К,ВО ПРА,ИМ БЕЗ БАЩИЦАТА НА НАЦИЯТА...И ОПА ЗАБРАВИХ ,ЧЕ ВЕЧЕ В ТАЯ ТЕРИТОРИЯ НЕ ОСТАНАХА МЛАДИ ,ОБРАЗОВАНИ И ЧИТАВИ ХОРА И НЯМА НАЦИЯ ,ОСТАНА САМО ТЪПИЯ МАТ,РЯЛ И ШАЙКАТА ДА ГО ВОДИ
49
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Такова бедствие света не познава Да ни пази Господ
48
1
 
23
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До Анонимен 38Аре, поредния правителствен глашатай! Какво означава "Ако имаш мозък, няма да разнасяш зараза"?! Ако си ЗАРАЗЕН, си има правила за поставяне под карантина и те важат за целия свят, важат за всички заразни болести - скарлатини, варицели и т.н.! И това се определя от лекар! Ако лекарят смят, че има симптоми за зараза, те поставя под карантина! Какво общо има тук нивото на култура на обществото?! И как да не е виновен ГЕРБ! Тяхна е отговорността да предпазят населениието!
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтаматКато не работиш, значи си в отпуск! Кой да ти дава платен отпуска, която се дава на работещи да си възстановят силите от работа! Неработещите така или иначе са в "отпуск". Я шъ лежа, вие ми плащайте?! Ейййй! Не се спряхте.
46
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бисер след бисер, направо!"А за неосигурените, той призна, че трябва да излязат в отпуск, ако искат да се изолират."Моля, кажете, какви са тези неосигурени лица, които могат да излязат в "отпуск"? "Доброволна кантина"?КСО и КТ - пълна каша! Когато говорим за отписку си приказваме за КТ, а когато обсъждаме обезщетенията - за КСО.Ама в тая власт всичкото с връзки,братче,няма място за кадърни, чели, знаещи, можещи и работещи!Затова и приказките им и действията им- все неадекватни и смешни!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИА балоните как се движат отдолу нагоре?
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за неосигурените, той призна, че трябва да излязат в отпуск, ако искат да се изолират.И тук идва въпроса защо не ги осигуряват работодателите им? Ясно е, че щом трябва да излизат в отпуск значи са на трудов договор.