"Бай Ганьо" на гръцки, а на корицата - колаж на Борисов

В анотацията пише, че това е истинската историческа трагикомедия
Обновена: 9 мар 2020 15:47 | 9 мар 2020 14:25, Камелия Цветанова
349
"Бай Ганьо" на гръцки, а  на корицата - колаж на Борисов

Карикатурен колаж с образа на българския премиер Бойко Борисов с калпак и мустаци е използвана за корицата на превода на "Бай Ганьо" на гръцки. Книгата на класика Алеко Константинов е издадена през октомври 2019 г. от издателство "Одос Панос" под заглавие" Бай Ганьо. Невероятни истории за един съвременен българин".

В анотацията се казва: "Бай Ганьо (Барба Ганиос) илюстрира истинската историческа трагикомедия на времето (1880 г.), която възниква от бързото движение на социалните слоеве на новоосвободената страна и силното желание "да настигнем другите". Традиционното и новото, патриархалното и модерното, съществуват едновременно и честите им конфликти водят до комични изненади, недоразумения и грешки", пише Mediapool.

Преводач на книгата е Костас Барбутис, който е учил в България през 1970-те години, съставител е на антологии на българската поезия, самият той пише поезия и проза.

Използваният за корицата колаж е дело на българин и това изображение е първото, което излиза в търсачката Google при въвеждането на ключови думи "Бай Ганьо".

Илюстрацията на книгата е на практика дипломатически скандал, тъй като да илюстрираш книга с един от символите на простащината - бай Ганьо - с образа на премиер на съседна държава, е или проява на невежество или политическа декларация, отбелязва сайтът "Площад Славейков".

Най-вероятна версия е, че в нежеланието си да плаща авторски права за корицата, сравнително малкото издателство е решило да потърси подходящо изображение в интернет. И така е попаднало на колажа на Иво Ангелов от 2013 г., който е доста популярен в социалните мрежи. На него Борисов е изобразен с калпак и мустаци пред Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плашилото не е виновен. Той е просто пъдар, виновни са тея дето го дондуркат напред назад. Задкулисието на бекапету.
226
9
 
6
 
! Отговори
Мария преди 4 години
ЦЕЛТА НА ПОДЛИТЕ АХЕЙЦИ Е ДА НИ УНИЖАТ. НО НЕПОЗНАВАИКИ ДОБРЕ ЛИТЕРАТУРНИЯ ГЕРОЙ ТЕ ГО УНИФИЦИРАТ С ПРОСТАЩИНАТА. ВСЪЩНОСТ АЛЕКОВИЯ ГЕРОЙ ИМА ДОСТА ПОЛОЖИТЕЛНИ КАЧЕСТВА НО ТЕМАТА Е ДЪЛГА И НЕ ТУК Е МЯСТОТО ДА Я НИЩИМЕ.НО НИКОГА ПО ЕВРОПА НИЕ НЕ СЕ ПРИПОКРИВАМЕ С ДУМИТЕ ПОДЛОСТ, КОВАРСТВО И МЪРЗЕЛ ХАРАКТЕРНИТЕ ЗА НЯКОЙ НАШИ СЪСЕДИ!
225
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цял свят му се смее на този ***, а ние го държим за премиер ...... Май верно чипа ни е сбъркан.
224
0
 
23
 
! Отговори
Дееба тая книга деба преди 4 години
За съжаление образът от корицата не е чел и няма да прочете и тази книга. Той е чел само за Винету.
223
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не на Гърците и на Алеко се сърдете българе!!! А на това посмeшuще което ни се зове премиер!!!!
222
0
 
7
 
! Отговори
до 257 преди 4 години
И защо си мислиш,че Алеко е бил гей? Обеднял е и не е бил добра партия според стандартите на висшето снобско общество. Може да прочетеш,че два пъти е бил уволняван по политически причини,в края на живота си работи като юрист на свободна практика. Затова е и писал толкова. Не са му стигали парите на по-късен етап. Да пътувал е, имал е известно време пари,но колелото на живота се е обърнало. Не е заслужавал да го убият,ама на така му било писано.
221
2
 
8
 
! Отговори
до 252 преди 4 години
Писал си:А Бай *** поне понякога се кръсти...$$$Нека да уточня понеже помня от романа,че Бай *** се кръсти като хитро е затворил само едното си око и както е написал авторът:,, Бай *** може като нищо да каже една молитва и до Дяволът". Това показва неговата фалшива набожност. Търговията му с бурканите розово масло,които тътри навсякъде и пробутва с пъти над реалната им цена-неговата алчност и да търси ,,келепира". А това да се оригнеш пред чужди хора си е простотия без извинения.
220
1
 
15
 
! Отговори
до 251 преди 4 години
Алеко е бил от богато семейство,но цялото му семейство по-късно умира от туберкулоза. Той остава съвсем сам и съвсем не е бил щастлив с псевдонима,,Щастливеца". А това да те убият жестоко по погрешка, не го пожелавам на никого. Не разбирам защо пишеш с такава злоба. Ще рече човек,че си от рода на *** Сомов и си се засегнал от това как е бил описан в романа пра-пра-пра-пра-пра дядо ти.
219
2
 
3
 
! Отговори
Алеко не е русофил преди 4 години
Колкото и да им се иска на някой.
218
0
 
15
 
! Отговори
До 252 преди 4 години
Алеко отказва да е министър на културата и е адвокат на частна практика.Поне чети преди да плюеш
217
1
 
14
 
! Отговори
до САта Нато преди 4 години
Как може да казваш,че Бай *** е положителен герой?Ако си го забравил те съветвам да прочетеш главата: Бай *** при Иречека.Там твоя положителен герой нахълтва в дома на въпросния Иречек,който е озадачен кой е този гост.На вратата като му отварят *** казва: ,,Аз съм от София и ти си от София,значи се знаем''. Влиза вътре,сяда на масата и дипломатът Иречек понеже е възпитан му поднася супа.Бай *** изважда 2 люти чушки,започва звучно да сърба и се оригва звучно като животно и се хили.
216
1
 
9
 
! Отговори
За русофилите преди 4 години
И Алеко стана враг.Скоро и Левски ще заплюят.
215
1
 
14
 
! Отговори
честно преди 4 години
Аз искам със същата корица да пуснат книгата ,, Бай ***" и в България. Ще си я купя да се разсмея.
214
0
 
9
 
! Отговори
До смехо НАТО преди 4 години
Истината горчи за тебе , неуки простако.
213
0
 
7
 
! Отговори
Супер преди 4 години
Фактите са неудобни за мижатурките
212
1
 
8
 
! Отговори
Бай Мильо преди 4 години
Ееее това е супер унизително и показателно....
211
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на комшиите ,те открито ни казват че царят е гол,което ние упорито отказваме да видим!
210
5
 
5
 
! Отговори
Бойко обяснява преди 4 години
На корицата трябваше да сложат Митьо Пищова,ама той нищо,че си имаше цял харем с манекенки като чу,се обиди и взе да реве и аз Бойко реших да се жертвам заради него. Иначе вижте най-важното на снимката. Огрява ме слънцето,защото аз съм премиерът слънце.
209
1
 
15
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Те да не вземат и турците да преведат на турски,, Бай ***",че ще сложат на корицата Бацето изтипосан като ханъма,готова да играе кючек на Ердоган.
208
1
 
16
 
! Отговори
един българин преди 4 години
Това е самата истина. Бойко обиколи Западните Балкани на държавни разноски точно като Бай ***. С мощна балканска прегръдка гушва разни европейски бабички(извън всякакъв протокол е,ама не ще и да чуе). Не знае друго на английски освен КонгратулейшЪнс. Е,само люти чушки не съм го виждал да яде като Бай *** на гости у Иречека,ама той Бат Бойко обича суджуци,със суджук ще да е черпал Макарона.