Гешев зове: Трябва да се мине в режим на почти военно положение

Мерките за извънредното положение вече са в закон - временен
Обновена: 17 мар 2020 16:16 | 17 мар 2020 16:16, Камелия Цветанова
235
Гешев зове: Трябва да се мине в режим на почти военно положение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната комисия в парламента прие на първо четене Законът за мерките при извънредното положение, което беше въведено от 13 март до 13април.

По време на дебатите главният прокурор Иван Гешев коментира, че законът вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен.

„Трябва да се мине в режим на почти военно положение“, отсече той.

Законът за извънредното положение, които утре ще бъде обсъден и в пленарната зала, въвежда действащите и към момента мерки, въведени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Новият закон дава оттук нататък възможност с министерски заповеди мерките да се променят. Действието на текстовете пък ще се прекрати в момента, в който извънредното положение заради коронавируса бъде отменено.
Със закона се спират всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните такива.

Ще бъдат прекратени и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите. За тези мерки вече анонс направиха ресорните министри и бе ясно, че те ще залегнат в проекта.
Изрично се записват и задължения на работодателите по време на извънредното положение: въвеждане на дистанционен режим на работа, а ако не, работодателят трябва да организират засилени противоепидемиологични мерки в работните помещения или да прекратят дейността на предприятието. Другите възможности за това са въвеждане на непълно работно време, предоставяне на възможност за платен и/или неплатен отпуск.

Ако има граждани, които пътуват зад граница в периода на извънредно положение - въпреки препоръките това да се случва само при абсолютна неизбежност, те ще бъдат длъжни за сключат здравна застраховка, гласят още мерките в проекта.

Командировките и обученията на територията на страната са прекратени до отпадането на извънредната ситуация.

Социалните помощи за периода на извънредното положение няма да бъдат обвързани с изискването децата да ходят на училище, гласят още новите мерки в извънредната ситуация.

Облекчават се всички процедури и правила за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от различните видове управляващи органи. Допуска се включително и увеличаване на размера на договорената безвъзмездна финансова помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбирам защо след всяко изказавме на Гешев по форумите налазват *** които го плюят,искат България да пламне е може и те да Умрат ама и Боко че падне най-накрйо...Изро/ди неземни,не трябва ли Банско да е в карантина м,един от Троян,един от Лондон,един от десетки други места,колко са вече заразените?
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е на това му се вика всяване на паника, ама кой да потърси отговорност от Гешев
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май че само Гешев е категоричен. Другите барабар с бат Бойко шикалкавят
67
1
 
15
 
! Отговори
1234567 преди 4 години
В началото всички либерасти хвърляха помия по Китай за рестрикциите , които приемаха . А сега демокрациите в Европа си заключват хората вкъщи / италия , испания/ , а може и съвсем да забранят излизането , освен 1 седмично за храна Всички натам вървим , ако не стане чудо и не започне да изчезва заразата скоро, ще предприемем мерките от Ухан , защото досега само те са изпробвани и показват ,ч е дават резултат. Въпросът е какво ще стане с хората , останали без доходи . С държава като нашата .....
66
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военно положение.Спираме интернета и всички телевизии.По БНТ въртим "на всеки километър" и "17 мига от пролетта" за повдигане духa на заразените старци.
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Гешев може да провери , кой вероятно с бездействието си застраши сигурноста на нацията !
64
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този придворен шут на Тиквата пак ли изпълзя от дупката си, бре?Каскет, к'во стана с Черепа, ще го хващаш ли, клоун такъв?
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милиционера брани властта, на тия които го назначиха - Мафията, казано по друг начин - ГЕРБ.
62
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само военно положение може да спаси народа от италиански сценарии. Време беше някой да го каже. Няма как иначе да предотвратите такива като варненеца отшъл до Италия, до Барцелонa, до София и обратно във Варна и така заразил половин България.
61
5
 
8
 
! Отговори
Срамно преди 4 години
Анонимни червенушки, Плевнелиев не е никакъв отдавна в държавата-сега си имаме държавен глава-цвете! Ръси простотии по цял ден по военно му и такива анонимници като вас му с ерадват,щото нищо н еказва,а те-нищо не разбират! И сте толкова ***,че все някой ви е виновен на вас,че не успяхте да врезете в развития социализъм! И все блеете кво убаво било едно време-толкова убаво,че живеехме във фалш,лъжа, престопност/затворите бяха пълни/,корупция! И това наследихме после-те тия неща не дойдоха отвън
60
0
 
24
 
! Отговори
IVO преди 4 години
За какво извънредно положение говорим,в Казанлък всичките роми са по пътищата,и то на тумби,за тях не важи.От тях ще пламне държавата,това е истината.Заповед има,изпълнение няма
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такъв филм като почти бременна, директно военно положение и цялата власт в президента Радев. Шайката на съд.
58
1
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
До Анонимен 72ДА АМА ВОЕННОТО ЩЕ Е В БГ НЯМА ДА Е ШВЕЙЦАРИЯ .ТУКА ВСИЧКО Е НА ТЕРСЕНЕ
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каскета е мейдмен на боса Боко.
56
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
вие са майтапите,обаче май не схващате какво става..
55
0
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
Дай определение за проруските ***
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете ЗОВС кога се обявява военно положение и от кого. Какви са правата и задълженията на институциите. правомощия има, друг е въпросът дали на някой ще му стиска да ги ползва. Так де-каква непосредствена опасност от война ще има , че да оправдае гръмката фраза "военно положение".А "почти военно положение" в правния мир няма. Може да затягат мерките на извънредното и то много, почти до предвидените за война, да пренаписват закони т.н. Дали ще сложат Банско под блокада е въпросът сега.
53
3
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ПРЕХОДА СВЪРШВА ПОЧВА ДИКТАТУРА ПРЕД НАС СЕ СТЕЛИ ГЪСТА МАГЛА
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Босен-РосенЕ, то с Шипка не стана ли така?
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Росен-БосенАма къде е Чехлю? Май напоследък не съм го чувал ?!Чехлю е оня с големите уши.