Гешев зове: Трябва да се мине в режим на почти военно положение

Мерките за извънредното положение вече са в закон - временен
Обновена: 17 мар 2020 16:16 | 17 мар 2020 16:16, Камелия Цветанова
235
Гешев зове: Трябва да се мине в режим на почти военно положение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната комисия в парламента прие на първо четене Законът за мерките при извънредното положение, което беше въведено от 13 март до 13април.

По време на дебатите главният прокурор Иван Гешев коментира, че законът вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен.

„Трябва да се мине в режим на почти военно положение“, отсече той.

Законът за извънредното положение, които утре ще бъде обсъден и в пленарната зала, въвежда действащите и към момента мерки, въведени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Новият закон дава оттук нататък възможност с министерски заповеди мерките да се променят. Действието на текстовете пък ще се прекрати в момента, в който извънредното положение заради коронавируса бъде отменено.
Със закона се спират всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните такива.

Ще бъдат прекратени и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите. За тези мерки вече анонс направиха ресорните министри и бе ясно, че те ще залегнат в проекта.
Изрично се записват и задължения на работодателите по време на извънредното положение: въвеждане на дистанционен режим на работа, а ако не, работодателят трябва да организират засилени противоепидемиологични мерки в работните помещения или да прекратят дейността на предприятието. Другите възможности за това са въвеждане на непълно работно време, предоставяне на възможност за платен и/или неплатен отпуск.

Ако има граждани, които пътуват зад граница в периода на извънредно положение - въпреки препоръките това да се случва само при абсолютна неизбежност, те ще бъдат длъжни за сключат здравна застраховка, гласят още мерките в проекта.

Командировките и обученията на територията на страната са прекратени до отпадането на извънредната ситуация.

Социалните помощи за периода на извънредното положение няма да бъдат обвързани с изискването децата да ходят на училище, гласят още новите мерки в извънредната ситуация.

Облекчават се всички процедури и правила за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от различните видове управляващи органи. Допуска се включително и увеличаване на размера на договорената безвъзмездна финансова помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, ей, ***, като въртележки сте. Все сте наопаки. Всичко ви е криво, все не е баш както трябва според вас.Добре, че Импексова подкрепи извънредното положение, та под строй се прибрахте по пещерите.
89
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранявали да работят всички търговски обекти, извън хранителни стоки, аптеки и банки?Нашите депутати са безобразно некомпетентни! Да ги попитам аз: Кауфланд, Билла Лидл и т н. хранителни магазини ли са или универсални? Ако им позволят да работят, може ли да продават например прах за пране или чорапи? Или семена, пръст? Бельо и дрехи? Електрически уреди и сгъваеми мебели? Книжки и моливи?Но във времето на сеитбата ще забранят да се купува от правилните места, ще се дава приоритет на някои???
88
0
 
8
 
! Отговори
Унанската Проказа преди 4 години
яде душата на Брюксел като лешояд добре разложил се труп на прокажен!
87
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А такаааа, прехвърлете отговорността върху президента - военното положение по конституция е в правомощията на президента. А кой съсипа държавата и я докара до това дередже, да няма по аптеките маски, дезинфектанти, лекарствени препарати и да се развихри спекула, която е вече навсякъде!
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУКА ИМА 62 БОЛНИ ГЕШЕФФФФФОСТАВКААААА
85
1
 
11
 
! Отговори
--------------- преди 4 години
Готово бе СПИРАМ да си плащам сметките.
84
4
 
6
 
! Отговори
Тоз голям умен преди 4 години
Може,всички съмнителни болни да ги застрелват по улиците,по ефтино ще легне на бюджета.Да внесат неколко кораба с патрони от САЩ и милиционерите да започват стрелбата!
83
7
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
чакайте малко,ни са напъвайте!-Първо:-Въпросния "гешеф" е възпитаник на МИЛИЦИОНЕРСКАТА Школа на БКП в Симеоново,независимо че по негово време вече я беха "прекръстили" на "ВИПОНД"!!-Второ:-..НЯМА никакво ОСНОВАНИЕ за въвеждане на "почти военно положение" ,независимо от ОТКАЧЕНОСТТА на това определение!-Трето:..-АМА СЪБОДЕТЕ СЕ,бе хора!!!!!..Толкова ли сте изтрещяли ,та не можете да вденете,че ГРУБИ,НЕДОСТОЙНИ персони използват паниката да ви мачкат и тероризират?!
82
0
 
3
 
! Отговори
БелДробна Чума Китай преди 4 години
закопа Евро-Съюза Жив, още леко шаващ!
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев не е казал военно положение а се е изразил метафорично почти военно положениезащото за чий ти е свободата ако умреш,о да вие свободолюбивитеимате право свободно да умрете,ама нормалните не искаме.Нищо няма да ви стане за месец та и два.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали осъзнавате, но с тия мерки само временно забавяте разпространението на вируса.Освен ако не планирате до 29-ти март да имате готова ваксина. Или не удължат мерките с 1-2 години. Или пък гениалната им идея е била за 2 седмици да се запасим с маски, дето толкова много помагат, че може и без тях.
79
1
 
22
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
При обявяване на "Военно положение" заловените престъпници се осъждат по бързата процедура или се разтрелват на место като "МАРОДЕРИ", има си и някои предимства за прочистване на територията от бандитизъм и шлака!!!
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В капитализма убиват пенсионерите с вируси защото не искат да им плащат пенсии. Джонсън си го каза в прав текст: ще се разболее цяла Англия и на който му издържи имунната система ще оцелее, останалите (пенсионерите) си заминават. Въвеждай военно положение, не искам родители, баби и дьдовци да мpът заради някакви прoклeти и заплюти от Бога англосаксонци.
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКАААА
76
2
 
1
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 4 години
в Съчетания с Китайският Комунизъм и Бууууууууууууууум, май май щеше да е по-добре да ни бяха изстреляли Атома - поне нямаше да се мъчим!
75
7
 
14
 
! Отговори
диктатурата идва преди 4 години
До АнонименНе го позволявайте това българи! Това ще е краят на България. Въведе ли се военно положение както иска този каскет, връщаме се в 50 години на миналия век! Въобще не се доверявайте на хората, които ви управляват. Въведат ли го, никога няма да го отменят. И както има карантина, даже умните няма да могат да избягат от България!!
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕШЕВ ДА СЕ САМОСЕЗИРА И В ЗАТВОРАГЕШЕВ ТИ ЩО НАЛИВАШ ПАНИКА БЕ МОМЧЕ
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А такаааа прехвърлете отговорността върху президента - военното положение по конституция е в правомощията на президента.
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са маските и защитните облекла от държавният резерв?Или, след като мина в частни фирми го има само на хартия?Ако го имаше разпространението Щеле да е силно ограничено, щеше да има маски и оредпазни средства за хората.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 77 Какво залавяне на Божков те гони? Каскета не може си върже обувките, ти си тръгнал от него да хваща милиардера Божков.