Караниколов: Състоянието на икономиката ни ще става все по-лошо

Ще се осигури безвъзмездна финансова помощ за малките предприятия
Обновена: 28 мар 2020 10:13 | 28 мар 2020 09:48, Елка Василева
175
Караниколов: Състоянието на икономиката ни ще става все по-лошо
Емил Караниколов. Снимка: архив, БГНЕС

Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици. Но трябва да мислим така - "Всяко зло за добро". Много тежка криза, много тежка ситуация, но ние трябва да излезем по-силни от нея. Това заяви по Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Относно нашата икономика съм сигурен, че в зависимост от периода, в който ще продължи кризата, състоянието й ще става все по-лошо. Този въпрос е много сложен, защото такава форма на криза не се познава. Когато започна някаква криза, тя е в някой сектор, няколко години преди това. Тук видяхте, че всичко стана за месеца. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те се следяха и се очакваха в края на 2020 година или в средата на 2021 година. Ние казваме икономическа криза, но ще дойде и социална криза. И то не толкова заради извънредни мерки в България", обясни той.

Още по темата

Министърът е разговарял с представители на бизнеса, които са го уверили, че са осигурили защитно облекло за работниците. Проблемът пред тях са спрените поръчки от европейски страни, в които има криза. Според него ще има сериозен проблем с износа.

"В един момент обаче пазарите ще отворят. И тогава този, който е най-добре подготвен, който си е запазил предприятията и работниците, той ще успее по най-бързия начин да завърти колелото и да възстанови своите поръчки", смята той.

"В тази ситуация нещата се менят всеки ден. От тази гледна точка предприехме краткосрочни мерки, които са допустими по закон. Обръщам внимание, че САЩ приеха милиарден бюджет. Понеже всички питат за безвъзмездни средства, съм длъжен да уточня - ще има и такива. Ще се помага на физически, микро и малки и средни предприятия. Средствата ще идват по оперативни програми", обясни Караниколов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
7
 
21
 
! Отговори
поправка преди 4 години
Просто нЕ гласувайте за десни партии свързани с ЕНП(европейската народна партия,която изобщо не е европейска,а атлантическа),каквато е ГЕРБ!
110
6
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
ЦениКрвае сирене цената беше 2,40 лева, но и 10 лева да е било, сега не знам колко е., просто няма сирене с такова качество. Билет за градски транспорт в София 6 ст, а сега е 1,60 лева. Обувки преди 5-12 лева хубави обувки. Сега обувки за бългаския крак не се продават. Калъпите са за френския и италианския крак. Ако успее човек да намери нещо подходящо, цената сб150-280 лева.
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е ок...Въпрос на селекция и в икономиката. То и без това някои хора си внушиха ,че правят "бизнес" ...
108
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110Ама обущарите и шивачките работиха на частно. То и бармани, сервитьори, продавачи в хранителни магазини и бензиностанции взимаха и по-малко, ама имаха най-висок стандарт и само с връзки се уреждаш на работа. Вие хептен ни правите, че не помни онези години.
107
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактИстината е,че ГЕРБ не можем да свалим от власт,докато Нинова е начело на БСП,защото такова управление също няма да е добро за България,просто Нинова трябва да отстъпи на някой свестен истински социалист мястото си,ако иска хората да гласуват за БСП.
106
3
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Личи си, че си от ГЕРБ със съответният пълнеж в главата.Да започнем с бруто и нето заплата. Колко е разполагаемата сума от брутната заплата преди и сега. Да продължим с това, за което тогава не се плащаше, а сега се плаща - здравеопазване, образование, сигурност, може би има още. После да прибавим какви детски имаше тогава и какви и само за кого сега. После да кажем може и цени да сравняваме. Двустайна панелка в София тогава 13800 лева, сега 30-40 години по-късно, остарялата панелка е 150000 лв
105
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баща ми взе тристаен в Бъкстон за 9000лв 1969г..Купи и на брат ми апартамент в Красна поляна даден му от МВР.Направи голяма къща не село.Беше обущар а майка ми шивачка с малки заплати.Сега взимам много повече от тях като заплата но не мога и една тоалетна да направа.Парадокси.
104
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 години
От 30 години сме в криза. От време на време кризата става по-сериозна и това сега демократите наричат криза. Коронавирусът сега е оправдание за некадърността и корумпираността на управляващите от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ.
103
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОбективенЯ пак - заплата от 274 лв. в България през 1989 год. осигурявал стандарт какъвто сега е с 4-5000 лв. Вие за *** ли ни взимате. Сирене - 3,60 - 4.50 лв. Месо около 5 лв. Обувки - 30-50 лв. Яке - 40 лв. Хляб - 40 ст. Кашкавала - 5 лв. Ток у нас плащахма - 35 - 40 лв. Бутилка водка 3,60 - 4 лв. Виното - най долнопробното - 1.20 - 1.50 лв. Шоколад - 1.20 -2.10 лв. Цигари - по свестните - 1,20 - 2,40 лв. И си имал такъв стандарт. А сега сметни с 4000 лв. какво можеш да си купиш
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт е че бежанците които наистина са със статут на бежанец не желаят Б-ия.Това от една страна е добре за нас,но от друга показват коооолко сме зле.И това го знае цял свят за съжаление.
101
3
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
До До 78 "ОбективеНаионалните катастрофи бяха при Фердинанд и синчето му Борис Трети ! И коп?л%нцето Симеон Втори !!!
100
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората в България си искат социализма, защото живееха много по-добре от сега. Просто е. Не го искат престъпниците, далавераджиите и реститутките. С Фаже с минималната заплата от 120-140 лева от 1985-1989 години се живееше четири пъти по-добре, отколкото със сегашната минимална заплата от 610 лева
99
4
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
До До 78 "ОбективеКъв фалит те гони бе, ку-ку ? Дълг от 8 милиарда долара при наличие на активи за 90 милиарда. Това ако наричаш фалитн, то при сегашната ситуация въобще не трябва да съществуваме!Баси ***-лоумното племе дето се епръкнало! И това ми било бъдещето на България, ужас !
98
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо,Домусчиев също беше мачкан от герберите по едно време и се принуди да мине към тях,за да не бъде мачкан!
97
6
 
1
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 4 години
УМЕН !!! Браво младеж ! Какво прозрение !
96
1
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Криза е ! Вънка вие вук ...........
95
15
 
4
 
! Отговори
До 78 "Обективе преди 4 години
Каква икономика си имал до преди 89? България е във фалит от 1970 и разчита основно на подеянията от Русия. И стига сте хвалили това БСП , при тези българия преживя 2 национални катастрофи и нищо хубаво. (додчертавам че не симпатизирам на никоя партия камо ли на ГЕРБ)
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миячите на чинии - красивите и умни от ДБ, до колко процента го докарват на избори?Какво става, ще съдите ли Хайнке в САЩ, а корумпета?
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квичете лузерчета.
92
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До :)И БСП беше смачкано по подобен начин и герберите преследваха и мачкаха всеки бесепар или симпатизант на БСП и ДПС и други партии и президента Радев,герберите мачкат всичко по пътя си,което може да им бъде конкуренция,управляват по абсолютно типично Хитлеристки стил!Просто на гласувайте за партии свързани с ЕНП(европейската народна партия,която изобщо не е европейска,а атлантическа),каквато е ГЕРБ!