Борисов обеща: ДДС за храните и туризма пада от 20 на 9 на сто

Поправката ще бъде внесена от депутатите от ГЕРБ
Обновена: 12 май 2020 13:13 | 12 май 2020 11:57, Камелия Цветанова
249
Борисов обеща: ДДС за храните и туризма пада от 20 на 9 на сто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата

 

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
2
 
8
 
! Отговори
Умник преди 3 години
А знаеш ли Бойко, че тия млади доктори които сега са най близо до болните са специализанти с чисто 650 лева. Затова утре образованите и докторите ще избягат. И мутрите в ресторантите ще те лекуват
213
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако за да компенсира може да вдигне данъците на лекарствата, храните, учителите, лекарите. да се знае че мутрите управляват и всички са им длъжни!
212
1
 
10
 
! Отговори
Bibi преди 3 години
Недоумявам, как може милиони хора да са толкова страхливи и податливи на зомбиране!!! Нима от тук нататък така ще живеем този живот, в страх и подчинение? Абсурдно е това!
211
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега и Владко стана доказан лъжец тъй като се съгласи да се промени ДДС-то, а уж нямаше да се променя нищо докато той е финансов министър. Всичките от *** (НС, МС, ГЕРБ и останалите партийци) са лъжци професионални, изпечени, безогледни, безсрамни. За тях думите са нищо, въздух, който вятъра отвява със следващия си повей Ей така се управлява държава лъжа му е майката .
210
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГаляНай-накрая ще се окаже, че в която и да е сфера Бойко има я роднина, я приятел, я "бивш". Ейййй, то човек да не вземе да свърши някаква добрина. Все виновен излиза.
209
1
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 години
Основна дейност на мафията са хотели и заведения. Няма изненада, че мафията си намалява ДДС-то.
208
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера привечер направих едно кръгче из квартала, София - Младост 2, минах покрай 5 заведения с тераси.Персонала носеше маските, като лигавник или въобще не ги носеше, ръкавици никъде не видях да използват, за растоянието между масите си е същото. Най-претъпкано беше в единственото заведение в парк 100 години София. Там даже и маски нямаше персонала, но не вярвам някой чиновник да се престраши да го провери. Собственика му е сина на бившата кметица от ГЕРБ. Сръбската скара и Смайл на Кипрян също
207
2
 
10
 
! Отговори
Галя преди 3 години
Бившата на Борисов Цветелина Бориславова има основен бизнес в тази сфера и това намаление може да е жест към нея :)
206
0
 
9
 
! Отговори
Не може да бъде преди 3 години
До Анонимен 220: Ама наистина ли ще свалят ДДС и за книгите? И то на третия мандат на Бойко?Това не може да е случайно! Явно Бойко е решил, след Винету да прочете още една книга.
205
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"И ще компенсира с вдигането му за книгите?"Току що обявиха, че ще го свалят точно за книгите. Бойко ви знае и кътните зъбчета. :)))))))Особено на руските хибридки. :)))))))))))))))
204
1
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Това е то пожарникаското управление на Бойко и гербаджиите. Нищо не става докато тези, които чакат нещо от дътжавата не успеят да стигнат до Бойко. А за какво има министър на туризма, министър на икономиката, министър на финансите, това е неизвестно.А тези, които нямат достатъчно пачки в портфейлите си нямат шанс някой да се сети за тях, докато не излязат на някой площад за да ги видят. А здравният министър Ананиев (който изобщо няма медицинско образование) налага забрани, както му е на сърце.
203
1
 
10
 
! Отговори
seira преди 3 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ = ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
202
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо 211Навярно си прав, ама и царя докара голобради спецеалисти, които ги осигурихме, доживот да не им се налага да работят, че и хотелчета имат.
201
0
 
12
 
! Отговори
аноним преди 3 години
До 168 Пеевски притежаваПеевски не притежава! Пеевски е пионка на хора извън светлината на прожекторите, хора в сянка! Докато сами не решат да се обявят - няма как да узнаем кои са!? Ако Пеевски не слушка, ще го хвърлят на кучетата! И майка му няма да го спаси! Вижте Ветко Арабаджиев, Николай Банев, има и други! Времето ще покаже!
200
0
 
17
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
Такъв АВТОГОЛ си вкара големия център нападател. Така стъпа на килимчето ..... Без да се усети го вкараха в спиралата. Сега ще види какво значи искания за ниско ДДС от всички и от всякъде!!!
199
0
 
14
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
По този случай кръчмите да вдигнат цените с 50%.
198
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 211Нито едното, нито другото. :))))Между другото, аз не съм казал, че Горанов е единствения кадърен, или че е най-къдърния. Аз само се бъзикам с тукашните капацитети, които си мислят, че те разбират повече от него. Аз поназнайвам нещо от държавни финанси :))) и като цяло досега не съм видял ЕДИН (1) сериозен коментар по темата (освен моите си де, ама аз така или иначе не се напъвам да пиша особено сериозно).
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До208 или там 1 - Гарантирам ти ,че в БГ има поне 1000 икономисти ,далеч по- кадърни от сегашния , а пък за момчета и момичета ,които работят в големи фирми в чужбина просто е излишно да коментираме ..ти или си на хранилка при сегашните ,или просто не знаеш къде се намираш
196
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЕЕ-Мутрата лъсна в целия си блясък! Майната им на хорицата, мафиотите да са добре....
195
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 204"Тиякога ще започнат да осигуряват служителите си на реалните заплати вместо на МРЗ и така да ощетяват държавата."Така като се замислиш тия хора получват повече пари.