Борисов обеща: ДДС за храните и туризма пада от 20 на 9 на сто

Поправката ще бъде внесена от депутатите от ГЕРБ
Обновена: 12 май 2020 13:13 | 12 май 2020 11:57, Камелия Цветанова
249
Борисов обеща: ДДС за храните и туризма пада от 20 на 9 на сто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата

 

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До 1/181Само на болен мозък може да му хрумне идеята да национализира туризма. Това вече сме го виждали (как се стопанисват държавни обекти от такъв тип). В Германия вече ти казах как е ДДС в ресторантьорството. ДДС на храните е 19%.
173
2
 
2
 
! Отговори
f преди 4 години
МОЖЕ И СЕКСУАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ ДА НЕ СИ ИЗНЕВЕРЯВАТ, НО ДА ПРАВЯТ МНОГО СЕКС, ОТКОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПЪТИ СЕ ЗАБРЕМЕНЕЕ, ТОЛКОВА ПО-ХУБАВИ И ЗДРАВИ ДЕЦА СЕ РАЖДАТ, ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО НЕ Е НЕЩО СЛУЧАЙНО, ТОВА СВЕТИ ГЕОРГИ МИ ГО КАЗА, ХУБАВО Е ДА ИМА И ИСТИНСКА ЛЮБОВ МЕЖДУ МЪЖА И ЖЕНАТА, НО СИ ЗАВИСИ И ОТ ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК, КАКВИ СА МУ РАЗБИРАНИЯТА ЗА ЛЮБОВ, ДА ИМАШ ПОВЕЧЕ СЕКСУАЛНИ ПАРТНЬОРИ НЕ Е НЕПРЕМЕННО ГРЯХ, НО АКО СИ ИСТИНСКИ ВЛЮБЕН, НЕ Е ДОБРЕ ДА ИЗНЕВЕРЯВАШ.
172
0
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
ДДС за храните изобщо няма да падне! Само за общественото хранене! Извинил се е пак! Казал , че е сбъркал пак! Това значи : за хотели, ресторанти и прочее пада, За магазини и за гражданите - не! Язък за барута! Тъкмо се израдвах и ей на!
171
0
 
10
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Колко от всички хотели, ресторанти и барове са на честни хора, решили да инвестират капитал в тази сфера и не на мутри, или синове и дъщери на политическия "елит", или перачи на мръсни пари ? Нищожно малко, защото гореизброените те смазват както законово, така и рекетьорски. Сега самите тези се облекчават, познайте за сметка на кого.
170
0
 
16
 
! Отговори
HMLF преди 4 години
Господа управляващи, да Ви питам нещо - много фирми и обекти изпълниха наредба 18, хората един месец в чудо се видяха да вкарват артикули и прочие, направиха сума разходи за складови програми, кас. апарати, фискални принтери.... и сега баш тия дето крият и лъжат остават ей така, да си декларират и маркират постаму и каквото внесат, та въпроса ми е къде е лоялната конкуренция? Значи едни фирми 2 години ще маркират и плащат всичко а други не! Аз лично се замислям дали да се обърна към адвокат.
169
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До 113,не си ме разбрал,правилно,единствения начин,за намаление на ддс то, е ако национализира туризма и стане държавен,тогава да намали ддс то, а за Германия те разбрах,хранителните продукти са с 9% ддс.
168
0
 
1
 
! Отговори
f преди 4 години
КОГАТО ГИ НЯМАШЕ ХОЛИВУД В ЦЪРКВАТА ДА ПРЕДИЗВИКВАТ ФАЛШИВИ ВИДЕНИЯ, СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ ОТ ИКОНАТА ДРУГО МИ КАЗА, ДА МАСТУРБИРАТ И ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ И ИЗОБЩО ДА ПРАВИМ ПОВЕЧЕ СЕКС, ЗАЩОТО НЕ СЕ ЗАБРЕМЕНЯВА ОТВЕДНЪЖ, ПРИ ЖЕНСКА МАСТУРБАЦИЯ ИЛИ МЕНСТРУАЦИЯ СЕ ОТДЕЛЯТ ЯЙЦЕКЛЕТКИ , КОИТО МИНАВАТ ПРЕЗ СТЕНИ, СПЕРМАТОЗОИДИТЕ СЪЩО ЛЕТЯТ И МИНАВАТ ПРЕЗ КОРЕМИ, ЕЯКУЛИРАЙТЕ НЯКЪДЕ ДА ВИДИТЕ КОЛКО БЪРЗО СЕ ИЗПАРЯВА И ПОТЕГЛЯ НАНЯКЪДЕ. ДА ВРЪЩАТ ПОРНОТО! ЕЯКУЛАТЪТ В КАНАЛИЗАЦИЯТА СЕ ЗАМЪРСЯВА, И МЕНЗИСЪТ
167
0
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Местните ресторантьори които работеха от началото на Май до края на Октомври, щи ги забравят тези добри времена.Рязко се съкращава Сезона и туристите са бедни на олинклузив !
166
0
 
1
 
! Отговори
f преди 4 години
ТИКВАТА ПУСНАЛ ХОЛИВУД В ЦЪРКВАТА, ДА ПРЕДИЗВИКВАТ ФАЛШИВИ ВИДЕНИЯ НА ХОРАТА, ВСЕ ЕДНО ЧЕ ОНЯ ОТ ИКОНАТА ГО КАЗВА ТОВА, КОГАТО ГИ НЯМАШЕ ХОЛИВУД В ЦЪРКВАТА, СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ ДРУГО МИ КАЗА ОТ ИКОНАТА, ДА ПРАВИМ МНОГО СЕКС, ЗАЩОТО НЕ СЕ ЗАБРЕМЕНЯВА ОТВЕДНЪЖ, И ЗАЩОТО СМЕ НА ИЗЧЕЗВАНЕ.
165
2
 
3
 
! Отговори
До АНОНИМЕН от Овца преди 4 години
За съжаление - виждал съм починали хора. Бил съм на погребения. На близки хора :( ! Всеки от нас е бил ...... Но "филма" в които напълно умишлено ни вкараха е съвсем друга "бира" !!! Що всички НЕ ревахте така или не бяхте толкова "уплашени" преди 10 - 12 години при наличието на Свински и Птичи грип ?!?! Които - ДОКАЗАНО - НЕ са по - безопасни от това сега! Имаше и доста починали хора в САЩ , Мексико , Китай... СЕГА ЩЕ "ВРЪТНАТ" ЕДНИ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ , на гърба на такива , като теб .......
164
0
 
2
 
! Отговори
f преди 4 години
И ЗНАЧИ СПОРЕД ТИКВЕНАТА ЦЪРКВА МАТЕРИЯТА НЕ Е ВАЖНА, ТАКА ЛИ? В ПРЕНОСНИЯ СМИСЪЛ НЕ Е ВАЖНА, НО СИ Е ВАЖНА, БОГ Е МАТЕРИАЛЕН, А ГОСПОД ДУШЕВЕН И СЕ РАЗДВОЯВАТ, ЧЕ ДАЖЕ СЪС СВЕТИЯ ДУХ СЕ И РАЗТРОЯВАТ, ИМА РАЗЛИЧНИ СМИСЛИ НА ДУМАТА ДОБЪР, И БОЖЕСТВЕНИЯТ Е В МАТЕРИАЛНИЯ СМИСЪЛ
163
0
 
8
 
! Отговори
пепе преди 4 години
Скапаните хотелиери и ресторантьори, които окриват 90% от приходите си, сега няма да плащат и ДДС. Време е за еднопосочен билет...
162
0
 
2
 
! Отговори
Мутафчията преди 4 години
Да не пада!
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Овца с Маска 2Много филми гледаш.
160
0
 
2
 
! Отговори
Мутафчията преди 4 години
Да не пада!
159
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи на кръчмите може да им намаляват ддсто но за хляб, лекарства и книги не може. Народе???
158
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен 169Щото премиера е достатъчно умен за да знае, че те не ядат доматите с колците и имат законни начини да избягват декларирането в пълен размер и сега миролюбиво им подсказва, да не се правят на утрепани и че е дошъл момента да се проявят като малко по-щедри, след като държавата им влиза в положението, за да не играе сопата. С други думи, Бойко знае къде е мазола и е политик. Само че на някои им е по-лесно да го наричат тиква.
157
0
 
0
 
! Отговори
Овца с Маска 2 преди 4 години
Да НЕ са наели Режисьора на "2012" да им прави "филма" за Вируса в Световен мащаб се чудя ?!?! ..... Или тоя на "ЗАРАЗЯВАНЕ" от 2011 година - Стивън Содърбърг , където "пандемията" е описана направо едно към едно ... ?!?! Имаше доста клипчета , които обаче "съвсем случайно" бяха изтривани малко след като бяха качвани по Социалните мрежи... че Болниците в САЩ , и Италия ( Особено от така наречените - ОГНИЩА ... ) изобщо НЕ са в такова положение , както ни е налагано от поръчковите медии!!!
156
3
 
4
 
! Отговори
Пеевски притежава преди 4 години
До Анонимен 161Пеевски притежава хотел Берлин , хотела към бишвия дипломатически клуб (който министър Караниколов му продаде бая евтинко) - Бояна Клуб , хотел Монте Карло , витоша Резорт.Това е което аз знам - вероятно има и ощеОт вила-гейт изскочиха депутати и кметове на ГЕРБ с къщи за гости.От близките на Борисов бизнесмени доста солитен хотелиерски бизнес имат Цеко Минев,Валентин Златев.Т.е. нито един гербаджия не си инвестира крадените пари в нещо по-умно от имоти и хотели
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което е обещал Борисов означава че ресторантьорите могат така да докарват нещата че да са на данъчно възстановяване и да теглят ДДС от хазната, особено с отлагането и на Наредба-18.