Петкова обеща: Скок на цената на парното няма да има, поевтинява с 14%

От КЕВР не успели да обяснят добре и се получило недоразумение
38
Петкова обеща: Скок на цената на парното няма да има, поевтинява с 14%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората трябва да са абсолютно наясно и да са спокойни, че увеличение на цената на топлинната енергия няма основания да има и няма да има. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

Още по темата

"Може би колегите от КЕВР не можаха да обяснят добре това, което са направили като изчисления, като методика на база, на която е определена цената на топлинната енергия. Оттам дойде голямото объркване. В резултат на което някой взе абсолютно несъпоставими цифри и направи един извод, че цената на топлинната енергия се увеличава с 22 %. Истината е съвсем различна. Вие знаете, колко важни преговори проведохме с нашите колеги от "Газпром експорт" и какви добри резултати постигнахме. Такова рекордно намаление на цената на природния газ за българския пазар никога не е имало. Няма как цената на топлинната енергия при тези параметри на природния газ, да се увеличи. Истината е, че цената на топлинната енергия ще намалее с 14%, спрямо цената на топлинната енергия за настоящия регулаторен период", заяви още министърът.

По думите й това ще се случи от новия регулаторен период от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г.

"За да могат хората да са абсолютно наясно и да са спокойни, че увеличение на цената на топлинната енергия няма основания да има и няма да има, ще кажа само следното. Средната цена на топлинната енергия за този регулаторен период е 93 лв., а цената на топлинната енергия за следващия регулаторен период на база на определената средна годишна прогнозна цена е 80 лв. Оттук става ясно, че цената на топлинната енергия за следващия регулаторен период ще бъде с 14 % по-ниска от настоящата", допълни още Петкова.

На въпрос дали ще бъдат върнати пари на хората за парно, министърът заяви, че са направени промени в Закона за енергетиката.

"В рамките на тези промени ние много ясно разписахме механизма, на база на който тези средства и този положителен ефект ще се прехвърли върху всички потребители на топлинна енергия и върху българския бизнес", заяви още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЕЗРАБОТЕН СЪМ,ТАКА ЧЕ НИЩО НЯМА ДА МИ ВЗЕМЕТЕ.ОТИВАМ ДА ЖИВЕЯ В ПЕЩЕРАТА НА АЛИ БАБА.ЩЕ МЕ ИЗДЪРЖА ШЕХЕРЕЗАДА.
14
5
 
6
 
! Отговори
Добра новина ! преди 3 години
Парното поевтинява !
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая и Захариева са двете страни на една и съща монета.Като закаканижат,обхванати от словесна логорея, без нищо съществено да кажат и спирка нямат.Само хвалби и безмислици.По-досадни жени не съм виждал.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДКЕВР трябваше да фалират още в 1999 г. при Костов и да направят софийското парно по 5000-10000 лева зимата. Толкова е пазарната цена напарното, но трябва да купуват изборите в София. А така 20 г. се трупат дългове и държавата им покрива расхода на СДС и ГЕРП като ограбват провинцията.
11
2
 
6
 
! Отговори
коментар преди 3 години
Май ще плачете за ОРЕШАРСКИ а?А той не е никога НЕ бил в БКП или БСП.БАЗПАРТИЕН Е....
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
шменти капели - мижи да те лажем -теменужка дружка Е,те това стана ! - намаление на Куково лято !
9
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ние Българите разбрахме едно-ако чуем че ще има намаление на нещо си- ТО ЗНАЧИ ЩЕ ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ!! ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ТЕЦ-какво са ??? ТЕ СА ТОПЛОЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЦЕНТРАЛИ!! -ТЕ СА КОТЛИ РАБОТЕЩИ НА ГАЗ МАЗУТ ИТ .Н КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ПАРА -КОЯТО ВЪРТИ ТУРБИНИ КОИТО ВЪРТЯТ ГЕНЕРАТОРИ ЗА ТОК!! ТЕЦА Е ЗА ТОК А НЕ ДА ТОПЛИ ГРАДЪТ!!-НО В ПОСЛЕДСТВИЕ ПАРАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОХЛАДИ И ДА СЕ ВЪРНЕ ОБРАТНО КЪМ КОТЛИТЕ-ЗАТОВА ИМА ЕЗЕРА ДО ТЕЦа!-в случая Градовете се явяват "охладителите" на ТЕЦа! "отпадъчна" енергия!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надписахте ли мартенските сметки за да може сега с изравнителните да ни събуете гащите и туй намаление да се занули ?
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тока ,много се мълчи за тая тема,явно ще ни изненадат гадовете
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази нищо не може да ми обещае никой не я пита, ще има дело в Страсбург там ще ходи да дава обяснения защо 14% а не на нас.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газта падна с 40 % другите разходи за какво са вода и протъркване на тръбите ? Парното да падне с 35-38%
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ, който избира подкупни и лъжливи политяги, не е жертва. Съучастник е. *** си знаем, че не сме народ а ***.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами само западното говорят..а за тока кво става???
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДИГАЙТЕ ЦЕНИТЕ ИНАК НАРОДА ЩЕ ВИ СЕ КАЧИ НА ГЛАВИТЕ
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скок няма да има, но и намаление няма да има въпреки огромния спад на цената и то със задна дата над 55%.А теменугата е сметнала 14% по други цени вече увеличените и пак ще ни го натикат здраво.