Турция превръща "Света София" в джамия, ние с позиция след ЮНЕСКО

Чакаме становището на ЮНЕСКО, категоричен е Томислав Дончев
Обновена: 19 юни 2020 11:38 | 19 юни 2020 11:35, Камелия Цветанова
78
Турция превръща "Света София" в джамия, ние с позиция след ЮНЕСКО
Снимка: Pixabay

България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските власти да променят статута на „Света София“ от музей на джамия, докато не се произнесе ЮНЕСКО. Това обясни вицето Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Още по темата


Едва след като на сесия на ЮНЕСКО бъде обсъден този проблем, България може да вземе решение да реагира.

Дончев обясни, че решението на турската страна да се промени статута на „Света София“ от музей на джамия се очаква да бъде взето след две седмици.

Той допълни, че е подадено искане да се установи дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, с който „Света София“ е обявена за музей, е бил истински или фалшив.

Това не е първото такова искане, но до момента всички такива жалби са били отхвърлени от Върховния съд на Турция, каза още вицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
12
 
! Отговори
НАТОвец Евроатлантик преди 3 години
Важното е, че сме в НАТО и Турция ни пази! Може армия да нямаме, а младежите ни да са с татуировки, обеци и пристрастени към хомопорно наркоманчета, но това е маловажно! НАТО ни пази! Турция ни защитава! Ура, братя!
32
11
 
6
 
! Отговори
Няма лошо?! преди 3 години
Всички които влизат да се молят го правят наколеничили,а отгоре на главният купол,Исус ще ги гледа с благия си божествен поглед и това ще бъде най великото постижение на християнството от самото му възникване та до ден днешен!Какво лошо мюсюлмани да се молят в най великата и най стара църква на земята пред образът на Исус Христос!Оставете божиите дела на Бог,а човешките на управленците на двете държави!Не търсете поводи само да се драчим със съседите си!! А има и други християни наоколо,ГЪРЦИ?!
31
4
 
13
 
! Отговори
Jj преди 3 години
Диваци,небразовани , хубавото е че е само временно докато този психопат е на власт , провокация с историята и името София
30
5
 
12
 
! Отговори
Тези хора не учат ли преди 3 години
или им я преподават като на нас през 45-те години?Не знаят ли колко пъти е ставало въпрос да разделят Турция на няколко държави или да направят Истанбул не-турски град с особен международен статус и да възстановят името му - Константинопол?И всеки път един от основните аргументи е църквата "Св.София" - да бъде тя отново християнски храм.Защо бай Ердо дърпа Дявола за опашката? Разкъсат ли Турция на малки държави, и ние ще патим, няма кой да спира пълчищата "бежанци" от югоизток.
29
4
 
1
 
! Отговори
Видяха,че с преди 3 години
Турция можем да мелим брашно и да сме добре и от двете страни на Босфорът и Азиатския отдел пак почна да ръчка и да пуска голи въдички за наивни политици от властта!Ха изчакайте да я превърнат,па тогава коментирайте глупости и може би!
28
0
 
11
 
! Отговори
Юнак пак се снишава преди 3 години
След украинския шамар - разделянето на българския район в Украйна следва и Истанбулски шамар. Не е приятно българите да гледат Юнак как се снишава. Затова по-добре пишете нещо там за кирилицата, за цар Самуил, за корона вируса, за сушата, за Мавзолеите на княз Александър Батенберг и Георги Димитров, за паметниците на Христофор Колумб и Иван Конев, за лошите Васил, Цветан Първи и Цветан Втори, и за още по-лошия дрон
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно не им стига мястото да се молят щото синята джамия е на метри от нея. Тези решения са си чисто политически и нямат нищо общо нито с религията нито с вярата в Бога.
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали някой от коментиращите е ходил в Айа София? Ататюрк я превръща в музея, за да може учените да свалят мазилката от стените (и то не от всички), за да бъдат проучени уникалните стенописи и мозайки от 5-6 век н.е. В джамиите са забранено наличието на всякакви реалистични рисунки-на човешко тяло или други. Първата работа на османските завоеватели е била да измажат стените от горе до долу, включително и подовете. Явно султан Ердоган ще направи сега същото.
25
20
 
5
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
В България има /е имало/ над 2000 джамии. Баща ми помни родния си град в Делиормана целият в минарета. Сега там има една действаща джамия. Всичко останало е съборено, превърнато в обор или кръчма. В Гърция постоянно има провокации с техни знамена по минаретата на вече недействащи джамии. Не подкрепям действията на Ердоан, но това е реакция - каквото повикало, такова се обадило. На Гьокчеада както се чува езана, така и камбаните в неделя. Отидете и вижте.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и малките момченца така. Като стане напечено и се крият зад фустата на мама.
23
7
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Тук инфото е малко странно. След завладяване на Константинопол църквата е превърната в джамия. Днес тя е музей. Това значи, че Турция иска отново да я върне като действаща джамия.
22
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция ще бъде изключена от ЮНЕСКО. Там няма място за ислямисти, които унищожават културно наследство, взривяват статуи и т.н. яНашата реакция трябва да се изрази в промяна на статута на всички джамии в България, които са построени върху основата на християнски храмове.
21
8
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
принципно си е тяхна работа, но да сменят името ... "Света София" не става за джамия.
20
3
 
32
 
! Отговори
Доказателство,че преди 3 години
Тур чалята не са се променили изобщо през вековете - нагли и цинични до безбожие !
19
9
 
28
 
! Отговори
аа преди 3 години
Турците са цивилизован народ - факт е, че сами се превърнаха от Османска импрерия в Република. И Турция през всичките години от Ататюрк насам бпха с все по нарастваща икономика. Но от няколко години са в криза. И когато една държава е в криза, на първа позиция изкачат популистките идеи. Превръщането на един музей в действащ религиозен обект е популизъм на Ердоган. И с него той няма да спечели интелигенцията. Но тези които жевеят по планините - те ще са доволни.
18
1
 
23
 
! Отговори
мак преди 3 години
Първоначално не беше ли църква? Ако е така, действията на тайпи са ясни. А това, че България засега не може да реагира, не е така. Бг политиците ще кротуват като мишки, за какво са им главоболията. Кога ще реагират, чак когато стане джамия?
17
5
 
41
 
! Отговори
историческа смешка преди 3 години
Турчина се бие в гърдите какъв строител бил докато пребоядисва християнски сгради.
16
5
 
28
 
! Отговори
SS до [#13] Kubilay преди 3 години
SS до [#13] KubilayИма си простичко решение: появява се кратко и много ясно дружеско пан-славянско послание: А сте барнали Света София а сме ви омели всичките минарета. Ако искате и барабар с ходжите. Е, няма да се взривят, няма и да са обори, но спокойно може да се ползват, напр. за вятърни генератори... В Гърция минарета няма има в онея там западналите балкани, но там са неуправляеми и няма да се включат в дружеското послание. Но Гърция ще е първа
15
6
 
15
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Ще чакате, нямате какво друго да правите. И армия нямате, и политици нямате. Скоро и вас си ще нямате:):):)
14
6
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
До KubilayАко турците претендират, че са цивилизован народ, не биха го направили. Виж, ако са азиатска сатрапия която използва религиозен фундаментализъм, за да контролира масите като Русия, тогава, да - могат да си правят каквото си искат.