Турция превръща "Света София" в джамия, ние с позиция след ЮНЕСКО

Чакаме становището на ЮНЕСКО, категоричен е Томислав Дончев
Обновена: 19 юни 2020 11:38 | 19 юни 2020 11:35, Камелия Цветанова
78
Турция превръща "Света София" в джамия, ние с позиция след ЮНЕСКО
Снимка: Pixabay

България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските власти да променят статута на „Света София“ от музей на джамия, докато не се произнесе ЮНЕСКО. Това обясни вицето Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Още по темата


Едва след като на сесия на ЮНЕСКО бъде обсъден този проблем, България може да вземе решение да реагира.

Дончев обясни, че решението на турската страна да се промени статута на „Света София“ от музей на джамия се очаква да бъде взето след две седмици.

Той допълни, че е подадено искане да се установи дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, с който „Света София“ е обявена за музей, е бил истински или фалшив.

Това не е първото такова искане, но до момента всички такива жалби са били отхвърлени от Върховния съд на Турция, каза още вицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние не сме руския поп (дето бие по манеpката) и кремльовското джудже което заплашва постоянно с война. Ние сме За мир и само мир.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе турците Германия превърнаха в ислямска *** ,че Св.София няма да я превърнат в джамия.
11
34
 
15
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Турците са завладяли Истанбул, пролята е кръв и са в правото си да правят каквото си искат. Храмът е поддържан и не е обругаван, както и българската църква, която беше реставрирана с милиони за сметка на турската държава. За разлика, в България стотици джамии се рушат нарочно изоставени, а по комунизма се ползваха за обори.
10
5
 
22
 
! Отговори
От Шумен преди 3 години
Пък ние тогава може да превърнем Томбул джамия в свинекомплекс.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Председателя на парламента е една проста КП е със такъв парламент и правителство как да имаме позиция, всичките са наведени, като тръстики. Накъдето ги заклати вятъра със 200, то си им влиза и се върти, колкото и да си завират главата в пясъка.
8
1
 
25
 
! Отговори
Факт преди 3 години
България в какво ли пък има позиция ????
7
3
 
26
 
! Отговори
SS преди 3 години
Разбира се, че "България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските власти да променят статута на Света София от музей на джамия". Което означава, че е васална държава.Що не видят какъв страшен вой се надигна в Гърция по повод на това решение? Дори се стигна до подготовка за воени действия. Ама Гърция не е васална държава и има народ и правителство на място! И там т.нар. "Истанбул" или изобщо не се споменава, или се наименова както трябва, т.е. Константинопол
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подозирам че редактора е накъсен. Няма кожа демек
5
13
 
9
 
! Отговори
d преди 3 години
Как една държава действа с паметниците си, си е нейна работа. Ако искат да си я правят джамия си е тяхна работа. Тогава ще им се спре финансирането. Ние няма какво да сме на всяко гърне мерудия. Църквата е правена от византийците, така че ако някой ще праща ноти, това трябва да са гърците. А колкото до турците - не забравяйте, че ако не беше турската държава, нашата желязна църква в Истанбул вече щеше да е история. А за църквите у нас нуждаещи се от ремонт няма дори и да почвам.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички е ясно че не можем да кажем на *** и копче. Ние едвам спасихме в джамията в Калрово да не пропее ходжата, че ще казваме в Турция какво ще става.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние да не сме роби на Юнеско бе Дончев, какви права нямаш ? Имаш всякакви права, да си чувал за Хартата на правата на човека и свобода на словото и демокрация ? Къди си тръгнал с подобни отмазки да се излагаш, кажи че се страхуваш да вземеш отношение по въпроса, щото нямаш топки.
2
3
 
31
 
! Отговори
Ответен удар преди 3 години
А ние ще превърнем джамията в центъра на София в джендърски нощен клуб.
1
10
 
9
 
! Отговори
Майор Вайс преди 3 години
Нека. Благодарение на вируса, религиите ще загубят силата си. Ще видите. Дотук бяха. Брадатковците а са отишли на Хадж, а са се гътнали.