Медиците на първа линия – с 30% по-високи заплати

До края на годината остава и надбавката от 1000 лв.
Обновена: 28 юли 2020 11:23 | 28 юли 2020 11:08, Александър Попов
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Медиците, работещи на първа линия срещу коронавируса, ще получат увеличение с 30% на заплатите си, обяви на брифинг новият здравен министър проф. Костадин Ангелов. Това се прави с цел да се гарантира човешкият ресурс в системата на здравеопазването.
 
Той допълни, че се работи по обновяване на апаратурата и закупуване на лични предпазни средства в здравните заведения. По думите му за целта системата на българското здравеопазване ще бъде подкрепена с над 250 млн. лв.
Още по темата
Отпуснати са 12,4 млн. лв., с които ще бъдат повишени възнагражденията на над 6000 души. Сумата ще бъде изплатена със задна дата, като се очаква мярката да продължи да действа и през следващата година. 
 
Сред тях са служителите в РЗИ, в Националния център за заразни и паразитни болести, в националните центрове по радиология, служители в Изпълнителна агенция по лекарствата и Изпълнителна агенция по Медицински надзор, в Държавните психиатрични болести, Центровете по хематология и трансфузиология, Националната експертна лекарска комисия,  и служителите на НЗОК, командировани в РЗИ.
 
Отпуснат е допълнителен финансов ресурс от 11,3 млн. лв., които ще бъдат разпределени между 44 лечебни заведения, свързани с поддържане на структури за инфекциозни болести,  и за лечебни заведения за лечение на белодробни болести. 19 млн. лв ще бъдат отпуснати за над 70 общински болници, като парите ще бъдат използвани за увеличение на трудовите ъзнаграждения на работещите.
 
С 10% се увеличават и клиничните пътеки, което ще позволи повишаване на заплатите в над 350 болници.
 
До края на годината медиците на първа линия срещу COVID-19 ще взимат и надбавката по 1000 лева на месец.
 
Предвидени са и допълнителни средства за апаратура, ще бъдат закупени 133 апарата за белодробна вентилация, които ще бъдат разпределени в общинските болници.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Българските лекари преди 3 години
До Министъра на дравеопазването- гр. София! Уважаеми Г-н Министър! Молим Ви да посетите сайта на Dnes.BG от 28.07.2020г.и да се запознаете с мнението на хилядите български лекари и мед.специалисти!! И по-точно, коментарите на: " Лекар-клиницист", " Лекар от ВМА" и " Д-р Хаус"!! Също и мнението на " юрист" !!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Юрист преди 3 години
Незабавно всички лекари и мед.специалисти да изискат от управителите на болници РЕГЛАМЕНТ и ПРАВИЛНИК за разпределяне на допълнителните средства за борба с коронавируса- В ПИСМЕН ВИД!! Ако се констатира явна несправедливост и съмнение за нерегламентирано " потъване" на парите в нечии джобове, първо да се сезира Прокуратурата и второ - обжалване на " регламента" и "правилника" в СЪДА!! Ясно??
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи вместо 610-700 лева, на няколко човека заплатата ще бъде повишена с 30% на 800-900 лева. Много бе...
29
0
 
5
 
! Отговори
Лекар от ВМА преди 3 години
А лекарите които лекуват инфаркти, инсулти,рак, бъбречна недостатъчност,опити за самоубийство и т .н. И тези,които оперират за да спасят живот!! Всички тези лекари НА КОЯ ЛИНИЯ СА??? Или за Министъра тези заболявания не съществуват?? Тогава всички вкупом да станем инфекционисти, или чиновници от РЗИ??
28
0
 
6
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
" Бялата мафия",начело с новия министър продължава престъпната политика да се точи публичен ресурс,а спрямо лекарите да прилага принципа от римско време: " РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ! Отвратително!!
27
0
 
7
 
! Отговори
Лекар клиницист преди 3 години
Ало, новият министър!! Кои са тези " на първа линия"?? И кои са на " втора и трета линия"??? Нали обявихте,че всеки,потърсил лекарска помощ, ДА СЕ СЧИТА ЗАРАЗЕН!;! Чиновниците от РЗИ- на първа линия??! Ха ха ха!! А лекарите консултанти от болничните отделения, които ОТИВАТ да консултират в " Спешна помощ"??Стига сте разделяли лекарите на правоимащи и право НЯМАЩИ!! Отвратително е!!
26
0
 
2
 
! Отговори
бухал преди 3 години
Сега ли се сетихте бе? До сега къде спахте? Когато видите зора тогава, до сега ви беше през **** за тях, а и не само за тях. По същата схема ще чакаме да стане война, че да подобрим условията на военните например ? България няма никаква идея и планове за нищо с изключение на плановете за евросредствата и организираните грабежи от същите тези медици, на който ще вдигате заплатите... Лай****. ГЕРБ БСП ДПС НДСВ СДС и всякакви други абривиатюри .... повръща ми се от вас безхаберници
25
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Надбавката от 1000 лв. е причина да се предлага на роднини на починали да бъде записано, че смъртта е настъпила след Ковид 19. Иначе медиците напълно заслужават тези надбавки (че и повече) когато реално работят с болни от вируса.
24
1
 
4
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
До СТАВА ЛИ ЯСНОХаризмата на Генерала се стопи на онази пресконференция, когато Борисов обясни, че генералът е с костюм, защото униформата му е на химическо чистене и че само на Генерала е било позволено да бърка във височайшия му ***.Оттогава Генералът изчезна от хоризонта и всякакви политически амбиции му се изпариха.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Новия здравен министър, вече не плаши и паникьосва"Сигурно е намерил в държавния резерв чували за трупове, после си е ударил една злобарка и се е успокоил ))) Иначе беше бая нервен преди това.
22
1
 
7
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Оставка на новия здравен мисирок, на Баш мисирока и на целия курник!Подаяния не щем. Само оставка.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кметът на ГЕРБ в Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на партията на Борисов, заедно с общинските си съветници вече час бранят интереса на Доган в парк Росенец в заседанието на местния парламент.Искат да му подарят общинската улица и това си е то. ГЕРБ и ДПС са едно цяло - тяло с две кратуни.
20
3
 
7
 
! Отговори
СТАВА ЛИ ЯСНО преди 3 години
ЗАШО МУТАФЧИЙСКИ ЗАБЕГНА КАК СИ ГО ПРЕДТАВЯТЕ ДА ХЪКА И МЪКА ПОД БОРИСОВ, НЕ СТАВА, ПРИ БОРИСОВ САМО ДРЕБНИ ЧОВЕЧЕТА КАТО КОЦКАТА, ГЕНЕРАЛА НЕ Е ЗА ТАМ.
19
0
 
10
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Сред тях са служителите в РЗИ, в Националния център за заразни и паразитни болести, в националните центрове по радиология, служители в Изпълнителна агенция по лекарствата и Изпълнителна агенция по Медицински надзор, в Държавните психиатрични болести, Центровете по хематология и трансфузиология, Националната експертна лекарска комисия, и служителите на НЗОК, командировани в РЗИ.Чантаджии,които нищо не вършат
18
2
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Факта е ,че всички БЪЛГАРИ КОИТО РАБОТЕХА И ПОЛУЧАВАХА ПОМОЩИ В ЕВРОПА. Корона вируса ги върна в България. Днес всички ние ,които РАБОТИМ В БЪЛГАРИЯ плащаме помощи за безработни и лечение в болниците на "нашите сънародници". Правителството не е виновно за тази ситуация. ВИНОВНА Е КРИЗАТА КОЯТО СЪЩЕСТВУВА ВЪПРЕКИ ТОВА КОЕТО КОМУНИСТИТЕ ВНУШАВАТ НА ЗАБЛУДЕНИТЕ.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ви иска признателност и уважение.Те са,, неизтощимо,, динамо и средство за постигане на цели в ръцете на неблагодарници и присъди за унизително заплащане. Бъдете здрави с такива,, дарове,, на живозаровените. До 15
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инжектирали сте във вашите гласоподаватели Всички пенсионери, особено тия с високитепенсии, но нито лев не сте дали на безработните лица, които заради вас са безработа, а някой имат и деца. Това е гербераското разбиране за либералнатадемокрация. Дано я достигните скоро заедно с продажните антинародни медии, нодори и те са потресени от вашата либерална игра.<o:p></o:p></span></p>
15
3
 
2
 
! Отговори
Опа! преди 3 години
Комуниста винаги казва ИСКАМ ИСКАМ. Сестрите, лекарите, учителите, пенсионерите... сетете се още. Тях ние ги храним с ХЛЯБА НА НАШИТЕ ДЕЦА. Когато НИЕ УСПЕЕМ ДА ПОВИШИМ ДОХОДНОСТТА НА ТРУДА СИ и за тях ще има повече. Сега НИЕ КОИТО СЕ ТРУДИМ можем да им дадем само това и нашата признателност.
14
1
 
10
 
! Отговори
т.е. преди 3 години
До края на годината лекарите ще са заинтересувани да имат повече случаи от К-19. А интересно като почнат сезонните грипове как че разбират "супер" медиците кой е болен от обикновен грип и кой от К-19 или всичките болни от сезонните грипове ще минават за К-19.
13
0
 
11
 
! Отговори
аууу преди 3 години
Боко видя дебелия и стана много кротък и дашен. Новия Здравен министър, вече не плаши и паникьосва. Болниците да лекуват болните!Това е пътят!