Проектът за Конституция е внесен, какво предстои?

Коментира бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров
Обновена: 4 сеп 2020 12:24 | 4 сеп 2020 11:18, Петя Славова
142

Според действащата конституция разглеждането на проекта на ГЕРБ за нов основен закон ще продължи между 2 и 5 месеца, обясни бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

"Това е опит да бъдат консолидирани съответните политически сили в този проект. Бяха отчетени някои критики на академичната общност за недостатъците на първоначалния проект. Съществени подобрения - няма, а 95% от текстовете са преписани от старата Конституция", коментира експертът по конституционно право проф. Пламен Киров в ефира на "България сутрин".

Според него това е подобрен вариант на действащата в момента Конституция.

Още по темата

"Вносителите на проекта за нова Конституция искаха да намерят конституционно основание, за да започнат дебата за свикване на Велико народно събрание", допълни още Киров пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи в България няма утвърдена практика по провеждане на различни форми за пряка демокрация.

"Практиката започва с местни референдуми, за да може нацията да започне да участва активно при обсъждането на поставените въпроси и при вземането на решение с гласуване", посочи още Киров.

Експертът смята въвеждането на задължително гласуване не е юридическо задължение.

"Задълженията трябва да бъдат формулирани категорично, за да е ясно какво е дължимото поведение на гражданите", каза още проф. Пламен Киров.

"Внесеният проект за нова конституция на ГЕРБ осигурява поне 2 месеца Народното събрание и правителството да действат в някакъв относителен комфорт, ако това, което се случва около тези сгради, е комфортно като обстановка", коментира проф. Киров.

Той обясни, че от 2 септември до 2 ноември няма да се разглежда внесеният проект, защото така постановява глава 9 от действащата Конституция.

"На 2 ноември би трябвало да започне разглеждането на проекта. Това разглеждане може да продължи 3 месеца. Конституцията определя период от не по-малко от 2 месеца и не повече от 5 месеца, в които трябва да бъде разгледан внесеният проект за конституция", обясни проф. Киров пред Нова тв.

Според него до момента ДПС са се показали като системна партия и щом са казали, че няма да гласуват за свикване на Велико народно събрание, най-вероятно няма да се отметнат от думата си.

"Тоест подкрепа на проекта за решение за свикване на ВНС въз основа на стартираната процедура по глава 9, това е кажи речи мисия невъзможна", смята проф. Киров.

"Целта е правителството да не подава оставка, за да може евентуално да се стигне до март месец догодина за редовните избори. Има юридически техники, с които това би могло да стане. Втората голяма цел на ГЕРБ е да не допусне служебно правителство, назначено от президента", каза проф. Киров.

Що се отнася до възможността за процедура за импийчмънт на държавния глава, проф. Киров обясни, че за да стигне тази процедура до Конституционния съд трябват поне 2/3 от гласовете на народните представители. "Дори да се стигне до импийчмънт, някой си мисли, че ще има нови избори за президент. Ако някой от ГЕРБ харесва повече вицепрезидента Илияна Йотова за президент, в рамките на мандата, който им остава, нека да опита", заяви проф. Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хазната е празна.Горанов затова избяга.Тулупа тегли заем след заем за да си купува комфорт.Чака ви тежката зима
24
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Така ще "окензат' Конституцията че -Гражданската Война ще е неизбежна!!!
23
2
 
11
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Това с Конституцията няма да се случи. Никой няма да го допусне.
22
2
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
И да ми копираш Ника - ми е все тая )) На празни кратуни като тебе -не се сърдя))
21
3
 
5
 
! Отговори
Премъдър е Радев преди 3 години
Оставка!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Анонимен 19Отново ли ми свиркаш интелигентния? Колко пъти да ти обяснявам, че тук не е пазара, а празни приказки се говорят само там! Ти изглежда не можеш да разбереш елементарни неща, а какво ли остава за нещо по-сериозно...Сигурно си щастлив с това си божие наказание, защото лудите са си щастливи хора!...
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом БАрни я е писал аз съм спокоен!
18
1
 
5
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Четох за това публикувано е вьв македонските медии - потресен сьм ако е вярно , надявам се да има справедливост ако се окаже истинаХората от - нсо са наясно кои и кога е влизал при премиера , все някои ще се расприказва и рано или кьсно ще разберем истината Предполагам западните ни партнъори раследват случая и ще има яснота - имало ли е пачки кюлчета жената за която говорят , свьрзана ли е по някакьв начин с излезлите снимки или всичко е някаква постановка
17
3
 
1
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Патриотите хубаво са я подкрепили, ама пал излязоха предатели! Подводния камък е само един там! Герб предложиха да няма ВНС и всички промени в конституцията да ав извършват от обикновено НС и то от 120 депутата. Сиреч с 61 продажника Козяк Дианета и Сорос ще махнат брака между мъж и жена, ще махнат православието като основна религия, ще махнат еднонационалността на държавата и всичко що е българско ще бъде изкоренено!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституция не се пише за зор-заман и под натиск от улицата за да спасява нечии дирникл Протеста си е едно законите друто. Една Конституция не се пише е тъй от въздуха за 3 вощи след 5 ракии. Учените от БАН да напишат Конституция, като първо изследват различни групи от обществото и технигте очаквания от правителството след 1 година обстойни проучванния могат да почнат да пишат законите които обществото очаква от Конституцията и да се внесе за гласуване.
15
7
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Изобщо, ама изобщо не ми дреме за 80те%теДебили в бегето. Аз се чувствам комфортно в немско
14
5
 
4
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Що за професори, що за политици или журналисти или каквито и да е там са тези БСПари? И този професор разяснява на нас, простолюдието, значи, как Герб искал да използва Конституцията като прикритие за намеренията си и какви ли още не идиотщини по отношение на Герб, но не разказва нищо за самата Конституция, сякаш всички трябва да знаем колко лош е Герб и как няма никакво значение тази Конституция....ГРОЗНО!...БСП вън от политиката!
13
2
 
4
 
! Отговори
До фсв преди 3 години
До фСв Абе защо хортуваш против Борисов бе до миналата седмица друга песен пееше низвергнат съм от такива фурнаджийски лопати..
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде мога да прочета новия проект за Конституция на Република България?За да гласувам за "нещо" трябва да го "видя" - да го прочета и да се запозная с правата и задълженията си!!!
11
2
 
5
 
! Отговори
Ф. С.В. преди 3 години
На мен ми говорят звездите, защо?
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хазната е празна.Горанов затова избяга.Тулупа тегли заем след заем за да си купува комфорт.Чака ви тежката зима
9
5
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Бойкомета има стотици заровени хора!! Чудя се зам Шефа на НАП кой го УБИ???
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банкянския крадлив психопат и G-точката на пеевски с каскета, така са се увъртолили в схеми, че ако паднат от власт, ще трябва да ходят при галеви.
7
5
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Е как за 2 седмици написахте НОва Конституция бре??? Ама ВИЕ сте направо невероятно ***? И Кой Я Писа?? Винету ли?
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата от СИК в затвора!Каскета също!