Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен

Двете институции правят политика по различен начин
238
Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова по повод на антиправителствените протести, които продължават вече над 70 дни.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

Още по темата

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова пред bTV.

Вицепрезидентът коментира и скандала между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и майките от „Системата ни убива“. Според нея оставането ѝ на поста е в полза на опозицията, но е обидно към институцията.

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там“, допълни тя и уточни, че в президентството няма приемен ден – всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

„Откровеният начин, който четири години е основната философия в  поведението и действията на президента Радев и нашата институция. И едно задкулисния, чрез което се правеха опити да бъде омаловажена президентската институция и да се блокират нейни инициативи. Ние не сме поданици, ние сме граждани и искаме да се управлява по правила, а не чрез благоволението на някого, било и министър-председателят. Не искаме да се купува по една жълтица, за да се купува време за властта. Не искаме да се гаврят с Конституцията, за да си осигуриш още месец във властта“, заяви Йотова.

Тя коментира и вдигнатия юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Относно разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, тя заяви, че те са в отпуск.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
11
 
! Отговори
Колев преди 3 години
До Гамен- Да може след това да дойде още по-голям цирк,така ли?!А мерси,не ща.
53
6
 
5
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До Анонимен 58Да, едно от тези правила, дори и неписано е народен протест. Аз протестирам, но не защото ме интересува радев а защото ме интересува бъдещето на детето ми. Защото ме интересува да не бачкам от сутрин до вечер за жълти стотинки. Интересува ме жена ми като отиде до магазина, да се прибере жива и здрава а не обрана от циигани или некви наркомани. Разбираш ли защо протестирам аз? Не ме интересува ни радев, ни нинова - а бе никой. Интересува ме животът в България да е хубав.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
46Капиталът, е нещо като хляба, без него не може.Комунизмът е отречен, престъпен, човеконенавистен строй.Фашизмат, същo.
51
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи много ме ядосвате тролчетата, явно е взаимно :)))Бойко бил ли е охрана на Тодор Живков - чек, бил ли член на БКП - чек, баща му милиционер ли е бил - чек, не знам откъде червената ви тролска простотия ги измисля тези неща, бил десен и демократ...хахаха
50
6
 
4
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Ами да изгорим и двете сгради на тези институции, барабар с хората вътре и да свършва тоя цир вече. Тия двамата не спряха да се плюят с месеци. Единия вика мафията вън, другия вика че оня нямал право на еди кво си, че строял пътища и не виждал защо да си подава оставката. И двамата вън. Всички вън бе вашта маама.
49
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си правила, по които се сменя управлението. Това, че на Радев му се прииска еднолична власт, не е причина за смяна на правителството.
48
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 20 дни няма всекидневни протести. Затова кръстиха хепънингите на 2-3 седмици въстания. Шепа хора излизат, за да се навъртат дни на брояча за 'протести'. Жалка фалшификация.
47
3
 
12
 
! Отговори
антикомунист преди 3 години
До Василев-прав си ,но хората са слепи и си искан матушка RUSSIA!Комлексари брат ,ко да ги прайш!Акъл са набива !
46
4
 
14
 
! Отговори
Марио преди 3 години
И тъз се ояде здраво,и продължава още.
45
4
 
20
 
! Отговори
АЗ АНТИКОМУНИСТТА преди 3 години
До от Добруджа-над 230 000 са жертвите на ко-му низма!и тия сегашните привърженици на чер-вените и грам понятие си нямат какви золуми са правили техните предци!Но явно Европата се отрича от хитлерофашизма и си затваря очите за болшевизма и ко-му-низма,но това ще им изиграе лоша шега!
44
3
 
9
 
! Отговори
Ради преди 3 години
Сбогом Фиона
43
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нечистоплътна като журналист, нечситоплътна и като политик.Следващия път като гласувате - не го правете на въпреки, защото виждате ли какво се случва....
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам да дойда във вашия кабинет и да си поговорим или другия пример вие да дойдете в моя кабинет,отговора е ще ме изхвърлитене може лелки от улицата да влизат парламентавие го знаете от европейския парламентВ България защо не спазвате правилата
41
7
 
5
 
! Отговори
от Добруджа преди 3 години
До истина- НЕ 30 000 А НАД 200 000 ЧОВЕКА !
40
11
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
И Радев и Борисов са едни недоносени комунистически некадърници, които си мислят, че българската държава започва летобтоенето от техния мандат!Когато един човек не може да признае силните страни и доводи на своя опонент ,съюзник- съратник или противник, тогава става мазало и ще надделее селската простотия, а народа и държавата ще страдат!Доган ви го каза в едно интервю, двама българи правят три партии и безбройни скандали!Радев и Борисов са селяни прости и да си подават оставката двамата!ЦРУ
39
4
 
23
 
! Отговори
истина преди 3 години
Йотова се изказа неподготвена. Тя е издънка от най жестоките комунисти, избили 30000 българи без съд е и присъда. То и съдът е бил от червени убийци.Да и припомня че Радев не я е искал за зам президент, а е искал Йончева.
38
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
След подобно изказване, наистина се убеждавам, че няма такава държава...с разединение напред не се върви, нищо не се постига...всички да ги "изметат" и от двете институции...явно е вярно, че един път "захапе ли се кокала", много трудно се пуска...тези са позор за България! Всичките!
37
2
 
10
 
! Отговори
оха преди 3 години
До оха- ДУ-ХА!
36
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега остава да заяви и коментира откъде сто бона за сватба...
35
4
 
27
 
! Отговори
Уфф! преди 3 години
Представяте ли си ако тези лакоми и безочливи комунисти от БСП вземат властта ? Жална ни майка !