Ветото на Радев не мина, ще гласуваме с машини и с хартия

Социалисти молили Караянчева да гласуват с бюлетина
Обновена: 8 окт 2020 12:20 | 8 окт 2020 12:19, Камелия Цветанова
117

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента очаквано преодоля ветото на президента Румен Радев за Изборния кодекс. То беше подкрепено само от депутатите от БСП и ДПС.

По време на дебата, който продължи близо три часа, отново се чуха старите аргументи на управляващи от опозиция.

Още по темата
Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини. Радев не е съгласен и с това Централната избирателна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата. Според него управляващите целят да постигнат служебна победа на изборите с последните поправки в Изборния кодекс.

От БСП застанаха зад мотивите на държавния глава. "Законодателството ни през последните години наподобява сапунена опера - повтарящ се сюжет, драма и очаквана развръзка", скочи червеният Крум Зарков.

Според него в момента човечеството преживява поредна индустриална революция, а България катастрофира при въвеждането на една доста семпла машина, като причината е само една и тя е, че мнозинството не иска машини за гласуване.

"Същността на политиката на мнозинството е да саботирате този способ за гласуване, защото с него се ограничава манипулирането на вота и се свежда до нула броят на недействителните бюлетини", настоя Зарков.

Според съпартиеца му Кристиан Вигенин една от целите на машините е да се намали до минимум ролята на човешкия фактор, за да няма манипулации. С възможността да се гласува и с машини и с хартиени бюлетини, не само че фалшификации се улеснявали, ами се създавали и допълнителни проблеми.

"Целта ви е да има едни избори с много сгрешени протоколи и ако искате да сте честни с избирателите направете така, че изборите да са прозрачни", призова той мнозинството.

Иван Иванов от БСП настоя, че машините свеждат до нула недействителните бюлетини, а ефектът от това е по-висока избирателна активност. "Недопустима е непредвидимостта на изборния процес, не може след поредица от експерименти, сега да се чудите как да го премахнете. Хората искат оставка и честни избори, но вие не го чувате това нещо, нито подавате оставка, нито искате честни избори. Скритият ви аргумент е власт на всяка цена", обърна се той към мнозинството.

Вежди Рашидов от ГЕРБ му отговори, че българските граждани не са само протестиращите, а тези, които са на работа по време на демонстрациите.

"Не само тези на жълтите павета, те са селяните, които прибират житото, лекарите, инженерите, това не са ли българските граждани или само тези на паветата. И това машинно гласуване го има само в Индия и Венецуела, какво толкова се напъвате с това машинно гласуване", настоя той.

Шефката на НС и лидер на местната организация на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева настоя, че оставането на бюлетините на хартия е по желание на избирателите.

"В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват и много избиратели на БСП, които казват: „ Вразумете ги тези нашите, не допускайте да има само машинно, защото това нас ни притеснява, това е поредната мантра, която повтарят за манипулация на изборите, търсят оправдание, защото ще изгубят изборите", посочи тя.

Според червената шефка Корнелия Нинова високата избирателна активност е единственият начин да се сложи край на този модел на управление и той да не се възпроизведе като "Борисов" 4.

Тома Биков от ГЕРБ обаче обвини левицата, че непрекъснато твърди, че изборите ще бъдат фалшифицирани от страна на управляващите и заради това избирателите не отивали до урните.

"Доверието е много важно в една демокрация, а доверието в изборния процес е фундаментът на представителната демокрация. В демокрацията се губят избори и заради това тя е добра, в диктатурата не се губят избори", отбеляза той.

Според него машинното гласуване може да се хакне дори да не е свързано с интернет, така че не гарантира честен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
18
 
! Отговори
шоп преди 3 години
От 30 години живея в Италия, гласуваме си с хартиени бюлетини. Значи сме назад с индустриализацията.
78
11
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Е затва активността е 20%. и по-зле ще става. Никой не ви вярва смешници.Никакви машини и хартии - само електронно гласуване с отворен код, за да може да проверяваме какви ги вършите.Който не се оправя с техниката - да се научи. И аз искам да пилотирам самолет ама не мога.
77
4
 
18
 
! Отговори
ftj преди 3 години
Няма нищо по-лесно от това да се манипулира машина за гласуване, затова червените гъзомиялници и чалмосаните роби на руските престъпници и техния Фигурант-гУнен Гадеф се напъват, като *** на ламарина да се въведат само машини за гласуване!! Много трудно е да се манипулират хора да гласуват с хартиена бюлетина, лесно е да се манипулира машина-никой не знае, дали като гласува с машината, гласа му няма да бъде променен след това в базата данни!!! Винаги трябва да може да се гласува с бюлетина!!
76
7
 
6
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Мъ, нема значение как шъ гасувъ "Матряла", ве - с машинкъ или с бюлетинкъ!Щоту не е важну как и за кого гласуваш, важноту е кой БРОИ бюлетинките!Демокрация??????Бее-беее-бееее....
75
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко отхвърлено вето е укротяване на опърничавият президент. :D
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам на всичко, което се приеме в парламента, да има автоматично вето и на на момента да го отхвърлят. Пести се много време. А и знаем, че Радо шишарката ветира всичко ей така, като малко дете за кеф.
73
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА. МАШИНИТЕ МОГАТ ДА СЕ ХАКВАТ И НЕ САМО ДА СЕ ХАКНАТ.ТЕ МОГАТ ДА СЕ НАСТРОЯТ ДА ПОКАЗВАТ ОГЛЕДАЛНИ РЕЗУЛТАТИ.ТАКА СЕ ПРОМЕНЯ БЪРЗО И СИГУРНО ВОТА.СЛЕД ТОВА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ЕДНО ГОЛЯМО ТЪРСЕНЕ КЪДЕ ТОЧНО И В КОИ СЕКЦИИ Е НАСТРОЙКАТА. ЗАЩОТО НЯМА ДА Е НА ВСИЧКИ ИЗБОРНИ СЕКЦИИ.ЩЕ БЪДАТ ПОДБРАНИ САМО НА МЕСТА, КЪДЕТО СЕ ЗНАЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТ НАГЛАСИТЕ НА ХОРАТА ЗА КОЙ Е МНОЗИНСТВОТО.ТАКА, ЧЕ С ТЕЗИ МАШИНИ СИ ИЗВАДЕТЕ НЕКРОЛОЗИ И НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ!!!В ПАНДЕМИЯТА НЯМА ДА БАРНА МОНИТОРА.
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Даже и вие гнусните русофили си пращате децата на Запад.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комисиите сътавят протоколите и ги попълват с химикал ръчно. Там се подписват всички от комисиите.Няма как да няма хартия.Хартията излиза дори и при машинното гласуване.Сега цялата дандания е излишна.Г-н Радев с ветото си събужда съмнения в хората защото настоява да е само с машини.Машините са скъпи за села с по 20 човека.Има села и с 4 човека и с по 44.Това е безумно харчене на пари.Но се настоява да е само с машини защото е подготвено как да се изпере гласуването.Хакнаха лич.данни на Б-я.
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев Ветото много добре знае, че мн.от симпатизантите на БСП и някои др. хора от населението са достатъчно възрастни и се смущават от машините, и да се притесняват от бутоните.Това ще забави изборните резултати.Няма как времево да се гласува в секциите с хиляди хора при бавното боравене на машините.Освен това ако спре тока какво правим, г-н Президент?На акумулатори ли ще са машините?Защо сте така опърничав?Кое Ви кара да искате само машини да има? НАЛИ ВИЕ БЯХТЕ ИЗБРАН С ХАРТИЕНО ГЛАСУВАНЕ?
69
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз няма да гласувам с машина.Моите приятели и роднини също споделят, че няма да гласуват с машини.Ние не искаме някой официално да ни подмени вота.Какво като ти излиза бележка с реален вот?На сървъра може да се изпратят други данни-директно и в синхрон да се пращат примерно от 5 да отчита, че си гласувал за 7Това е само пример. Посочените цифри са случайни и нямат за цел да насочат хората.Това е положението.Няма да гласуваме с машини.Защото някой иска да смени вота на цяла Б-я.Машини гейт NO
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
предлагам цик да се наеме от европа и да не са от енп нито от пес , партийно независими те да бройкат и пишат протоколи .....
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше един сериал "Добрата съпруга"-"The Good Wife". Там се вижда как се манипулира машинно гласуване.Алиша Флорик съпруга и майка, която се връща отново на работата си като адвокат,след като съпругът и Питър Флорик е отстранен от длъжността главен прокурор на Чикаго след замесването му в корупция и с.екс скандал.Този сериал разплита и манипулацията на съпругът,който чипира двойно част от машините в най-големите секции.Много трудно се открива къде точно резултатите се променят от двоен чип.Вижте
66
3
 
11
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
В Европа само в 2 села се гласува с машини. В Индия се гласува с машини защото са неграмотни и се показва с картинки за кой гласуваш.Не лъжете хората! Няма в белите страни машинно гласуване. Имаше пробно преди години и още на първата година се отказаха заради лесното манипулиране на машините.ЧЕСТЕН ВОТ НЕ СЕ ГАРАНТИРА С МАШИНИ.МАШИНИТЕ НЕ ГАРАНТИРАТ ЧЕСТЕН ВОТ.ЧЕСТЕН ВОТ СЕ ГАРАНТИРА САМО С ШИРОК СПЕКТЪР ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ В КОМИСИИТЕ.МАШИНИТЕ НЕ ПРАВЯТ ПРОТОКОЛИТЕ. ТЕ САМО ОТЧИТАТ ОБЩ БРОЙ.
65
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че трябва да се мине на 100% машинно гласуване, като в белите страни. Всичко останало са глупости.
64
3
 
10
 
! Отговори
Ристо Божковия преди 3 години
пРЕЗИЛдентчето на мафията (избран с гласовете на БСП и ДПС) и на полуграмотния *** симпатизиращ на ченгето-гангстер Путин, ще претърпи скоропостижно пътуване към прокуратурата и съда следващата есен :D
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да има съюз със Запада, те са англосаксонци, а повечето източноевропейци сме славяни. Англосаксонците дори нямат дума за роб и робство, изпозват думата славянин за роб, робство е славянство, за тях сме роби, хора втора ръка, слуги.
62
4
 
10
 
! Отговори
Румен Десов преди 3 години
Резилек го избраха симпатизантите на ДПС и това, че масово гласоподавателите на ГЕРБ не излязаха да подкрепят кроки Цецка!На следващите президентски избори първо ДПС няма да подкрепи Резилек, второ и да стане договорката (срещу съответните услуги, както беше предишния път), ГЕРБ пуска ген. Мутафчийски или друг достоен българин - има доста такива, които се борят против намесата на руската мафия в България и Резилек поема към прокуратурата и съда.Гласовете на БСП и ДПС не стигат, другари РЕЗИЛИ
61
2
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Комуняrите са виновни са сичко! За сичко са виновни!
60
13
 
5
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 3 години
Шеф на юристите на ГЕП е Деса Атанасова-Дуловската ***!!!Завършила кръжок по право и ученичка на Цецка Цачева-Рабфака!!!Дани Кирилов и новата Ахланова са направо титани на правото спрямо нея.Нито един грамотен човек няма в ГЕП-факт!!!