Ветото на Радев не мина, ще гласуваме с машини и с хартия

Социалисти молили Караянчева да гласуват с бюлетина
Обновена: 8 окт 2020 12:20 | 8 окт 2020 12:19, Камелия Цветанова
117

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента очаквано преодоля ветото на президента Румен Радев за Изборния кодекс. То беше подкрепено само от депутатите от БСП и ДПС.

По време на дебата, който продължи близо три часа, отново се чуха старите аргументи на управляващи от опозиция.

Още по темата
Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини. Радев не е съгласен и с това Централната избирателна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата. Според него управляващите целят да постигнат служебна победа на изборите с последните поправки в Изборния кодекс.

От БСП застанаха зад мотивите на държавния глава. "Законодателството ни през последните години наподобява сапунена опера - повтарящ се сюжет, драма и очаквана развръзка", скочи червеният Крум Зарков.

Според него в момента човечеството преживява поредна индустриална революция, а България катастрофира при въвеждането на една доста семпла машина, като причината е само една и тя е, че мнозинството не иска машини за гласуване.

"Същността на политиката на мнозинството е да саботирате този способ за гласуване, защото с него се ограничава манипулирането на вота и се свежда до нула броят на недействителните бюлетини", настоя Зарков.

Според съпартиеца му Кристиан Вигенин една от целите на машините е да се намали до минимум ролята на човешкия фактор, за да няма манипулации. С възможността да се гласува и с машини и с хартиени бюлетини, не само че фалшификации се улеснявали, ами се създавали и допълнителни проблеми.

"Целта ви е да има едни избори с много сгрешени протоколи и ако искате да сте честни с избирателите направете така, че изборите да са прозрачни", призова той мнозинството.

Иван Иванов от БСП настоя, че машините свеждат до нула недействителните бюлетини, а ефектът от това е по-висока избирателна активност. "Недопустима е непредвидимостта на изборния процес, не може след поредица от експерименти, сега да се чудите как да го премахнете. Хората искат оставка и честни избори, но вие не го чувате това нещо, нито подавате оставка, нито искате честни избори. Скритият ви аргумент е власт на всяка цена", обърна се той към мнозинството.

Вежди Рашидов от ГЕРБ му отговори, че българските граждани не са само протестиращите, а тези, които са на работа по време на демонстрациите.

"Не само тези на жълтите павета, те са селяните, които прибират житото, лекарите, инженерите, това не са ли българските граждани или само тези на паветата. И това машинно гласуване го има само в Индия и Венецуела, какво толкова се напъвате с това машинно гласуване", настоя той.

Шефката на НС и лидер на местната организация на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева настоя, че оставането на бюлетините на хартия е по желание на избирателите.

"В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват и много избиратели на БСП, които казват: „ Вразумете ги тези нашите, не допускайте да има само машинно, защото това нас ни притеснява, това е поредната мантра, която повтарят за манипулация на изборите, търсят оправдание, защото ще изгубят изборите", посочи тя.

Според червената шефка Корнелия Нинова високата избирателна активност е единственият начин да се сложи край на този модел на управление и той да не се възпроизведе като "Борисов" 4.

Тома Биков от ГЕРБ обаче обвини левицата, че непрекъснато твърди, че изборите ще бъдат фалшифицирани от страна на управляващите и заради това избирателите не отивали до урните.

"Доверието е много важно в една демокрация, а доверието в изборния процес е фундаментът на представителната демокрация. В демокрацията се губят избори и заради това тя е добра, в диктатурата не се губят избори", отбеляза той.

Според него машинното гласуване може да се хакне дори да не е свързано с интернет, така че не гарантира честен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да свалим Герб та да дойдат истинските крадци и обирджии от БСП, това не бива да се допуска никога, да не забравяме кои са БСП, до ден днешен държавата не може да се изправи на крака благодарение на тях.
38
9
 
4
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Държавна,общинска администрация,стотици агенции,роднините на тези кърлежи,циг....ата "партия","великият" преброител на бюлетините Константинов,гарантират изборите на олигарх -1!Няма по *** народ от нашия.Рита,грачи,псува,удари две ракии,гледа някоя сапунка по телевизията,ляга спи,на другия ден,картината се повтаря.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуват значи работят, при един мaжоритарен вот никой от тия няма да е в парламента кой представляват ?
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя Гошо от боец не му ли удариха шутовете от Герб че бърка и краде от партийната каса, и тоя се прави на някакъв моралист, чак пък разследва наглеца.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машината изключително лесно може да се хакне предварително.
34
3
 
4
 
! Отговори
отговор преди 3 години
до 25 : как ли ? има един сериял - СКАНДАЛ - в една от сериите се показва как се манипулират машините , не е нужно да са свързани с е- нет . гледай го , серияла е хубав .
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На калпави каскети хартиен вот им пречи, какъв е индекса за измерване на демокрацията ако 70 процента от хората не ходят да гласуват и не участват в демокрацията тъй катоникой не ги представя там. Каскет политици нищят машинен вот. Слави изглежда като професор по бионика пред интелекта на целия НС.
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще гласувам за ГЕРБ, няма друга алтернатива.
31
7
 
5
 
! Отговори
провинция преди 3 години
Ей луд народ още желае гласуване с хартишки . Не останаха дървета за тоалетна хартия за неграмотните ви ...!В кой век живеете?
30
3
 
13
 
! Отговори
чудя се преди 3 години
на фигурант ветов що ли не му минават ветата ?! не му е лесно че непрекъснато се излага ама кво да прави , нареждания изпълнява ! а се гласи за втори мандат - голям смях , партия да прави - пак голям смях !
29
10
 
4
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Със хартиени бюлетини ще гласуваме за да може и електората на Бойче да ''фърли гласЪ'' срещу 20 лева, кебапче и биричка.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тома Биков президент.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой беше тоя Румен Радев та чак и Вето наложил?
26
4
 
13
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ветото на Радев е продължение на политиката на парията му БСП, тъй че няма нищо чудно както в неадекватността му, така и в това, че беше отхвърлено.Нещо неясно?
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бутик Болшевик е в траур
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7 машините не са свързани с интернет и няма как да бъдат хакнати онлайнКак според теб ще стане това хакване от руснаците?
23
2
 
7
 
! Отговори
Хъм преди 3 години
В началото БСП Радев и протестиращите ръководени от Черепа хора бяха за въвеждането на машинно гласуване. Служебния кабинет ръководен от хората на Божков трябваше да ни снабди с машини за гласуване с които да се проведът изборите. Сега ГЕРБ иска да организира машинно гласуване и ЦИК да организира снабдяването с машини. БСП и Радев изведнъж станаха против!!И сляп да си, ще видиш че вотът със машини е фалшив! САЩ го потвърждава - още не знаят какво стана! Гласуването задължително с Хартия!
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машинното гласуване е скъпо защо да дaваме пари за машини, затуй че някой е престъпник Не ходете на избори и не гласувайте, като гласувате вие легитимарате мутрата. Нека изборите изглеждат тъй: ГРОП-10%Всички останали-0 % Нека ходи после да обяснава как ги е фалшифицирал, просто не ходете да гласувате. След туй покажете шкафчето с парите и изборните резултати и питайте Меркел как е възможна тая работа.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а махнете го тоя мазния от снимката. Това, толкова противно нещо като него до сега не е имало в парламента.
20
1
 
9
 
! Отговори
еее преди 3 години
Няма значение каква е темата. Важното е *** да са контра на всичко....Ако утре Бойко каже, че не иска машини -> пак ще ревнат.....