ГЕРБ с 2.4 пункта пред БСП, Слави губи, но все още трета сила

Борисов и Нинова възвръщат доверие
Обновена: 6 яну 2021 19:13 | 6 яну 2021 10:41, Александър Попов
511
ГЕРБ с 2.4 пункта пред БСП, Слави губи, но все още трета сила
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха днес, най-вероятният резултат е шестпартиен парламент с неустойчиво от политическа гледна точка мнозинство и трудно съставяне на управленска коалиция, сочи проучване на "Алфа Рисърч".

През декември ГЕРБ има преднина от 2.4 пункта пред БСП - 24.3% срещу 21.9% в предпочитанията на твърдо решилите да гласуват.

Лидерите и на двете водещи партии стабилизират позициите си. Бойко Борисов възвръща част от доверието си в сравнение с есента - от 20.3% до 23.5%. След като спечели вътрешнопартийната битка, Корнелия Нинова също укрепва обществено доверие - от 19.8% до 20.5%.

Още по темата
Всички останали партии обаче повече или по-малко губят подкрепа. Парламентарно представените – заради натрупаното недоволство от статуквото, а извънпарламентарните – заради смяната в приоритетите на общественото мнение с втората вълна на коронавируса и затихването на протестния потенциал.

Като трета парламентарна политическа сила и през декември се очертава "Има такъв народ", но упоритото въздържане от представянето на лица и приоритети започва да отнема от предимството им - подкрепата за партията спада от 14.9% през септември до 10.2% през декември.

Слави Трифонов също губи доверие – от 36% до 30.3%.

Подобна тенденция е налице и в подкрепата за Демократична България. Тя спада от 9.4% до 6.1% за последните три месеца, главно заради по-ниската мобилизация на техните симпатизанти. Обединението запазва висок дял сред колебаещите се избиратели, но по-нисък сред твърдите участници в изборите. Връщането на тези избиратели може да го приближи към по-високите летни позиции. Лидерът на формацията Христо Иванов запазва персонално доверие от 14.7%.

Платформата Изправи се.бг (4.9%) на Мая Манолова, макар и най-близо до чертата от 4%, също  запазва шансове за представителство. Персоналният рейтинг на М. Манолова, както на Сл. Трифонов, също бележи лек спад (от 32.9% до 30.3%), но тя остава доста по-популярна, отколкото нейната формация.

Сплотилият се по време на протестите електорат на ДПС достига 7.2% от твърдо решилите да гласуват, което отрежда четвърта позиция на Движението. За разлика от тях, симпатизантите на ВМРО – НФСБ продължават плавно да намаляват до недостатъчните за влизане в парламента 2.7%.

Фрагментацията на протестния вот се задълбочава и от нарастващия дял на нерешилите за кого да гласуват (от 10.1% до 16.3%). Колебание в най-голяма степен изразяват млади, високо образовани български граждани.

Въпреки предизвикателствата, мнозинството от избирателите подхождат с доверие към предстоящите избори: 20% нямат притеснения за честността им, други 42% допускат, че може да има нарушения, но те няма да  окажат съществено отражение върху резултата. Тезата, че вотът ще бъде изцяло манипулиран се подкрепя от 24 на сто, предимно симпатизанти на асоциираните с протестите формации.

COVID-19, икономическите затруднения и възможността на партиите да дадат яснота за характера на следващото управление са факторите, които ще окажат решаващо влияние върху изхода от вота за 45-то Народно събрание.

Овладяването на здравната и икономическа кризата, както и фрагментирането на опозицията, ще бъде в полза на управляващите. Обратното, евентуално катализиране на негативните настроения в обществото  и формулирането на привлекателна за широки социални групи политико-ценностна алтернатива с ясно лидерство, може, от своя страна да върне тласъка в подкрепата за претендентите.

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 15 - 21 декември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
1
 
5
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 3 години
до 403 Точно казвам че се прецака защото Трифона си мислише че ще го остаят да има рекламодатели. А й пландемията дойде идеално за Бойко. Сега от една страна по политически причини няма рекламодатели и от икономически вследствие на пландемията (бизнеса е в локдаун нямат пари ни за реклами и ни за заплати)
305
3
 
8
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 3 години
След шоумена Волен и Валери много му се иска на българина да вкара там и Славчо да удари един кючек в НС то ! Не ви харесва истината ? Живейте си във фантазията тогава.
304
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по рано лозунга беше "С БКП напред"!сега е "С *** напред"!
303
3
 
4
 
! Отговори
ДААА.. преди 3 години
ЗАЩО ВИ Е СТРАХ ДА КАЖЕТЕ ИСТИНАТА ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ 2% РАЗЛИКА СА ТОЧНО СТРАХА ДА КАЖЕТЕ КОЙ ИМА НАЙ ВИСОК ПРОЦЕНТ НО НАРОДА ГО ЗНАЕ ТОВА КОЙ...
302
3
 
16
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 3 години
Славчо се прецака1 Спряха му предаване за злоупотреби с държавни средства от ГЕРБаджии2 После уж новия сезон му почна с ремонт (такъв нямаше) и го натириха в едно малко студио.3 правеше протести пред НС като пенсионер -едно столче седнал с каскет и табелка "Кълнеше се че партия няма да прави"4 Направи партия5 напусна бтв6 КУПИ СТУДИОТО НА ТВ 7 и чакаше рекламодатели7 ДОЙДЕ ПЛАНДЕМИЯТА8 РЕКЛАМОДАТЕЛИ НЯМАШЕ ЗАТОВА Я НАПРАВИ Я ПЛАТЕНА ! Певеца на шти скъсам г-зъ ли ще ви спасява ?????
301
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Пенсионерсимпатяго,мислещи пенсионери има.Но ТИ НЕ си от тях,душо!..Мажоретната ти същност просто прояжда Нета....симпатяга!..
300
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главната задача пред българскатанация в момента е свалянето на борисовот власт. Защо? Защото тайно и тихомълкомдейства по негова си агенда различнаот националните интереси на България.А именно въвлича България като марионетка във военните планове на сащ срещу Русия, което е абсолютно във вреда на България.
299
9
 
3
 
! Отговори
Надебелял от пости преди 3 години
Изборите ще минат под лозунга - Да напълним и гардеробите
298
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След поредните избори пак ще се обясняват платените ...защо и как сбъркАхме с толкова много!Някой ВИДЯ ЛИ Е НЕЩО КАТО ПРОГРАМА на главанака от Плевен или сценаристите му още не са я написали?Кои не са от статуквото БКП, МАЯМАТА,СЛАВЧО,сто пъти сменили името си ПСИХОДЕСНИТЕ НЕОБОЛШЕВИКИ?Коя е алтернативата ОТХОДНОТО ТРИО с мераци за гейбракове??Мая неначе..та вече се извинява за Пеевски защото вижда колко е про/сто племето и късопаметно,сега с Хаджогенчо джендъра в съюз,ГНУС!
297
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са измислици АБЕ ХОРА,ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА ИМАШЕ КМЕТСКИ ИЗБОРИ,ГЕРБ СПЕЧЕЛИ БЕЗАПЕЛАЦИОННО,ЗАЩО ИСКАТ ДА МЕ УБЕДЯТ РАЗНИ ПЛАТЕНИ ...ЧЕ СЕГА ХОРАТА ПОДКРЕПИЛИ КМЕТ НА ГЕРБ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА БКП,СЛАВЧО НА КОЙТО ГЛАСА НЕ СМЕ МУ ЧУЛИ КАКВО ПРЕДЛАГА И МАЯМАТА СЪС ЩЕРКА И ЗЕТ В ДВЕ МИНИСТЕРСТВА НА БОЙКОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДЕТО СЕБОРЕЛАПРОТИВ ХУНТАТАКОЯТО ДАВА ДОБРА ЗАПЛАТА НА НАЙ-БЛИЗКОТО И СЪЩЕСТВО=ДЪЩЕРЯ И!!За *** е смехурия,разни отходни триЯ драпащи за парламента,СТИГА ГЛУПОСТИ!
296
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
338 "Президента" мисли само за себе си.
295
4
 
15
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Щом опряхме до Станислав Трифонов и сие да оправят България,значи съвсем сме изперкали. Да правиш глупава забавна телевизия ,не е като да управляваш държава.Мислете преди избори,а не както обикновено ,... ами как така Бареков? Ами...,така.
294
6
 
4
 
! Отговори
до 388 преди 3 години
ха, ха, не се крий под аватара "пенсионер" ти си мазен държавен лапач - чиновник, умиращ от страх, че паднат ли благодетелите ти, ще изметат всички некадърни, партийни бюрократи от сладките ви службици....половин милион гадни лапачи, на които плащаме заплати, осигуровки, бонуси и есктри, ние от часният бизнес.Мазни търтеи и пиявици - марш всички на трудовата борса или в пандиза!
293
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави губи - иска ви се, но няма как да стане
292
13
 
7
 
! Отговори
иво преди 3 години
Най-важно е да бъде изметена престъпната групировка Герб.А мутрокомуниста Бойко Борисов без съмнение трябва да влезе в затвора.Без съд и присъди България не може да продължи напред.
291
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще гласувам за Мая Манолова! Като омбудсман тя помогна на много хора!
290
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
289
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая "социоложка" излюпена от люпилнята на ГЕЗБ да си пише каквото иска. ето предложение към сайта на Днес: Хайде да запазим тази прогноза и да я сравним с резултатите след три месеца.Ама не ви стиска, щото иначе тази набедена придворна разбирачка, трябва да си изяде дипломата ......и да я преглъща с написаните глупасти.
288
11
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ТОЯнапълно съм съгласен с теб!..Само ще уточня:-Това,че "Матряла не става" се разбра още 2009-та,когато СЪЩИЯ тоя "матрял" ДОПУСНА ЕДИН ПАЗВАНТИН НА МУТРИТЕ да го калесат за "политик и минпридсидатиль"..една изключително неграмотна личност,но с с тежко болна психика..
287
25
 
5
 
! Отговори
7/8 преди 3 години
Само Слави България на крака ще изправи!!!