43% от хората смятат, че е по-добре изборите да са по-късно

Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред Bulgaria ON AIR
6 яну 2021 10:10, Анисия Иванова
86

Още по темата
Неусетно изборите за нова власт наближиха. Пандемията обаче поставя много въпросителни - на първо място трябва ли вотът да се отложи, за да гласуват повече хора без притеснения, че ще се заразят. Президентът вече разговаря с медицинските специалисти по този въпрос. Управляващите от своя страна са категорични - изборите трябва да са в края на март, а за тези, които са болни или се страхуват да не се заразят,  ще бъде създадена възможност да гласуват.

"Резултатите, които днес коментираме, са част от редовния тримесечен мониторинг на агенцията. Проучването, за което говорим, е за 15 - 21 декември. Важно е да го уточним, защото тогава бяхме в пик, нарастване на втората вълна на Ковид-19. Изключително поляризирано обществено мнение", каза социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова за "България сутрин".

Още по темата

Тя коментира, че 43% от хората смятат, че е по-добре изборите да се проведат по-късно - през пролетния период, когато очакванията са за затихване на вълната.

"Никой не може да бъде сигурен. Медицинските специалисти не могат да бъдат категорични как ще се развие пандемичната ситуация. Има очаквания за по-благоприятна ситуация. Но 42% смятат, че изборите трябва да се проведат в първия възможен момент. Поляризираното мнение ще доведе до противопоставяне в рамките на кампанията", допълни Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Социологът подчерта, че повечето от хората от тези 43%, са такива на средна възраст. Хора, които са от рисковата група и със заболявания.

"Има един фактор, който също е важен. Това не е страхът от заразяване, а изместването на политическите дилеми. В тези 43% виждаме и хора, които са от бизнеси, които са затворени. Те казват: "Нека изборите са по натам, нека видим първо какво ще стане с икономиката." Когато хората са съсредоточени върху здравни проблеми, политическите внимание остава на втори план", подчерта Боряна Димитрова.

Тя коментира още, че на въпроса: "Ще участвате ли в парламентарните избори", "Алфа рисърч" регистрира 49,5% желание за участие на изборите. А по думите ѝ това е доста нисък дял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Предполагам че всички вече са забелязали новата мантра на Тик Вун Сен - президентът иска отлагане на изборите, хората искат отлагане на изборите, сега ще се появят "писма" на майки, лекари, учители, профсъюзни дейци и т.н., които искат отлагане на изборите. Само Тик Вун Сен иска редовни избори защото му било омръзнало да бъде на власт.Но въпреки неговото желания сега няма да има избор - поради искането на "народа" няма как ще разпореди отлагането на изборите... горкият.
59
0
 
2
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
сега не знаят как да нагласят машините и бюлетините. Датата е въпрос. Сега почват да помпят болните те се къпаха в чистата река. Бялата мафия не е озъптена продължават да избиват болни хората не знаят кого погребват. Измами те ковчезите май са празни. Гробарите вземат тройно.
58
0
 
0
 
! Отговори
vale_karo преди 3 години
Не разбирам?Защо се коментират 43% а не 42% .Май някои пак ни агитират.
57
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
bb trayabva absolutna distanciya inace ne stava virosat e na vsyakade ste cakame padeemiyat da mine a tova ste sa nykolko godini
56
2
 
3
 
! Отговори
данчо преди 3 години
Изборите са си избори,но протестите продължават.На 13-ти в 11ч.-всички пред парламента.Да "приветстваме"банкянският *** Боко Тиквата.
55
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Силата на печатното слово: Създава паралерна реалност, че има избори и гласовете се броят. Появяват се и вярващи. Те се възмущават, че се купуват румъвски гласове.
54
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се хабите излишно. На Радев каквото му наредят от резидентурата и той казва Слушам и изпълнява. Днес едно пуска и чака да стане конфликт, а като не стане обръща на 180 градуса и пак чака да стане конфликт и междувременно все е загрижен за нещо. Така по болшевишки, важното е да има шумиха, без решения това е пътя към кривата круша за всички.
53
4
 
10
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Аааааа НЕ, от април Боце ще е безработен, да не му пускаме фъндък.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво отлагане
51
1
 
5
 
! Отговори
Проучване преди 3 години
43% не могат да смятат, 15% не могат да четат, а останалите не са от тука и не знаят за какво става въпрос.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обработката за отлагане на изборите почна още лятото, когато Борисов, нали толкоз му е акълът, разсъждаваше на глас по този въпрос.Сега просто започна наглата част на изразяване на желанието за нарушение на Конституцията. Избори трябва да има през март.Избори ще има презмарт!
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната лъжа - хората масово НЕ СМЯТАТ, че има какъвто и дабило смисъл от забавяне на изборите. Полза от това имат единствено управляващите и понеже медиите са техни, те си пишат статиите в подкрепа на това, което им изнася.Толкова е просто, та чак елементарно.
48
0
 
7
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Ако вярвам на Алфа Рисърч означава да остана заблуден от тенденциозно поднесените статистики(стъгмистики)!!!Проблемът не бил наложеният ковид -страх ,ами притеснението за развитието на нещо,което отдавна го няма в България, а това е Икономика!!!На "държавни слуги" не вярвам,защото почти всичко което се поднася е със ясна цел да се угоди на тези, които плащат......
47
3
 
2
 
! Отговори
ИНФОРМИРАН преди 3 години
не виждам, дори изборите да са на първа дата КАК ще се състави ново правителство и от кои партии и коалиции, защото най-голЕм смях предизвикват тези, които пишат за коалиция на *** и пинокио, Дай България имат като електорат главно хората на Костов, та тъмносините и БСП, ще стане вътрешен погром
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да...а повечето хора изобщо не искат сигурно и избори.Искат мутрата да управлява вечно.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВикаш, по бързо да дойдете и да фалирате някоя банка?
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
избори през март няма да има, защото иде голям мор
43
2
 
6
 
! Отговори
КОМУНИСТИ преди 3 години
най-много се изказват за провеждане на изборите ТЕЗИ КОИТО не ходят да гласуват ис пондемия и без пандемия
42
2
 
10
 
! Отговори
еоо преди 3 години
само не разбрах с какво изборната селция е по-опасна от магазина да речем?!
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЯВНО НА ТИКВАТА Е ДОКЛАДВАНА ОТ АЛФА КАКВА КАТАСТРОФА ГО ЧАКА И СЕГА ПОЧВАТ МАНЕВРИТЕ...