Двусмислието спрямо Румен Радев било в ущърб на БСП

Така се отблъсквали избирателите
138
Двусмислието спрямо Румен Радев било в ущърб на БСП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„От страна на президента няма напрежение по отношение на БСП. Идейно президентът и БСП са на една вълна по почти всички теми. Затова позициите на ръководството на БСП са огорчаващи за избирателите. След обявяването на кандидатурата президентът получи масивна подкрепа в социалните мрежи от социалистите, а ръководството на БСП се задоволи с поздравления към Радев и Йотова. Няма как да събудиш ентусиазъм сред избирателите с декларации от типа „ние не воюваме с президента“. Това двусмислие е в ущърб на БСП. Създава се усещане, че ръководството на социалистите хем иска да капитализира авторитета на президента, хем не желае да се ангажира с подкрепа за него, за да може да преговаря за управленска коалиция с партиите от статуквото, за които Радев е проблем. Ако БСП не излезе от двусмислието, ще разочарова избирателите си и ще отблъсне хората, които влагат надежди в нея като основна опозиционна сила“. Това каза пред БНР евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов. 

Още по темата

Според него избирателите трудно ще повярват на БСП, ако този въпрос не бъде изяснен скоро, а „обществото очаква ясен курс към демонтаж на сегашния режим, а не партийни калкулации“.

„Президентът постъпи достойно и открито, като заяви намеренията си и така дава възможност на партиите да се позиционират. Това улеснява информирания избор на избирателите. Президентът е естественият лидер на демократичната алтернатива на сегашния режим и се превърна в такъв благодарение на последователното си политическо присъствие“, коментира той.

„Опасявам се, че партийният егоизъм ще надделее на парламентарните избори и вместо да търсят единение, каквото рредлага президентът, партиите от демократичния спектър ще постигнат половинчати резултати“, допълни Христов.

По думите му ГЕРБ е партия-държава и монополизира властта, а БСП е обременена от дългата и трудна история на прехода.

„Българите като жителите на Северна Корея са с идея да няма ден без националният вожд да не шества из ефира. В обществото битува горчивото примирение, характерно за българската психология, хем си недоволен, хем няма какво да се направи. Това е криворазбраният национален тарикатлък - от страх да не бъдат излъгани, предпочитат да не вярват в нищо, да не правят нищо и оставят съдбите си в ръцете на користни шайки. БСП е дамгосана като наследник на БКП, а всички останали партии под знамето на антикомунизма комфортно плячкосват каквото е останало от България. БСП е в турбулентен период, но има и опит за завръщане към трезвомислието и към по-оперативни форми на работа. БСП трябва да постигне консолидация“, каза той.

„Внезапната загриженост на Борисов за Алексей Навални и Русия се дължи на принципа, по който той управлява - разделяй и владей. Целта е да се скрият българските проблеми зад руския скандал и да посее разделение в редиците на българската демократична общност. Демокрацията, към която се стремяхме навремето, се ползва днес като лост за разместване на геополитически пластове. Липсата на коментар по темата е по-положително, отколкото изместването на вниманието от нашата криза към друга... Ще нарасне напрежението между САЩ и Русия. Американското влияние у нас е изключително силно. Стратегията на Борисов да откупва властта си чрез сделки за милиарди със САЩ за изтребители и с Русия за тръбопровод е разоряваща за България. Моето кредо е да се концентрираме върху българските проблеми, да не се надяваме на никой от външните партньори, да съхраним добрите отношения по всички азимути“, коментира евродепутатът.

Христов подчерта, че диалектиката на демокрацията е в това да има ротация.

„Дори когато един лош режим бъде заменен от друг спорен, самият факт на ротацията създава стрес в системата, състава усещане за отговорност у онзи, който упражнява властта, създава чувство за овластеност у гражданина, който вижда, че може да предизвика промени, да санкционира определено управление“, обощи евродепутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
11
 
! Отговори
Майстор преди 3 години
Двусмислие е да мислиш , че ще те изберат ,Фигуранте ! Ти си мислиш , че ще те изберат , а хората те виждат да шиеш ц.ър.ву.ли в родното си село ,след есента т.г. Ето това вече е двусмислие !
98
0
 
15
 
! Отговори
анономен преди 3 години
Радев *** си с чест сега, че на изборите ще плачеш сам в някой ъгъл.
97
2
 
19
 
! Отговори
Единомислие преди 3 години
тоя е фигурант с *** манталитет.На такъв - втори мандатникакъв.
96
17
 
5
 
! Отговори
На крива ракета .... преди 3 години
На червените другари от ППО на ГЕРБКП , които си легнаха тъмно-червени комунисти една вечер преди 11 год и на сутринта се събудиха герберасти , на тях все друг им е виновен !Пукат се през Г.3. че Президента е на светлинни години пред Еднокнижника по интелект и точно затова го мразят ,че може да им обърка папкането от държавната хранилка,че с тези празни горни етажи и две леви ръце -накъде ?И точно заради празните горни етажи няма да видим нито един смислен аргумент- само глynocmu u npocmomuu.
95
2
 
2
 
! Отговори
Ивчо преди 3 години
"Моето кредо е да се концентрираме върху българските проблеми, да не се надяваме на никой от външните партньори, да съхраним добрите отношения по всички азимути"Че ББ друго ли прави....Сетих се за песен на почти неизвестна група......" Иво днес ще сваля пytки,Иво пytки не свали, Щото са свалени всичкиИ в ръка го пак държи...."Що ли се сетих точно за тази песен не зная......
94
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е зя импийчмант, те се чудят как да му се подмазват.Какво свърши, бе Радев за 4 години? Едно голямо НИЩО.ПЪЛНА СКРЪБ И КАЛ ПО ГЪРБО.
93
26
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До "Писна ни": Президентът Радев има два пъти по-голям рейтинг от Бойко. И на много повече хора им е писнало от Бойко и дружинката му.
92
14
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 3 години
МНОГО ТОЧЕН АНАЛИЗ, ТОВА Е ИСТИНАТА И Е ВРЕМЕ ВСИЧКИ ДА Я ПРОУМЕЯТ !!!
91
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най важния въпрос е:Кой дърпа конците на Иво Христов за да ги пише такива?Така ще се разплете чорапа на Фигуранта
90
5
 
22
 
! Отговори
Писна ни преди 3 години
Престанете с тоя Р.Радев не представлява интерес за никой !!!Омръзна ни от тоя Невръстиник ,Кой ще го избере пълна заблуда ...
89
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
такъв надут пуяк президент какво е направил за 4 год освен за себеси
88
4
 
20
 
! Отговори
А ха ха преди 3 години
РУСКИЯТ ГЕНЕРАЛ ВТОРИ ПЪТ НЕ МОЖЕ ДА НИ ИЗЛЪЖЕ, ЧЕ Е НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ! МИРИШЕ НА КГБ ОТДАЛЕЧ!!
87
5
 
16
 
! Отговори
НАЙ- ЛОШОТО Е преди 3 години
ЧЕ РАДЕВ НЕ ВОДИ ДЪРЖАВАТА КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ / С РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ/ И ЕВРОПЕЙСКИ ПРОСПЕРИТЕТ, А КЪМ.... ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА!!! МИ ТО ПО- ДОБРЕ ДА БЯХМЕ МОНАРХИЯ ТОГАВА!!!
86
23
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 години
Президентът Радев се утвърди като неформален лидер на опозицията. Ще го подкрепят всички, които са за промяна и срещу некадърният и корупционен модел на управление на Бойко и дружинката му. А избирателите на БСП също ще подкрепят президента Радев.Кого ще изкара Бойко срещу него на президентските избори? И той самият да се кандидатира, няма никакъв шанс срещу Радев.
85
6
 
12
 
! Отговори
Основната преди 3 години
...грешка на Бкп е ако сметнат, че НЕ могат без РР. Но той е доминиран повече от старото НДСВ / припомнете си кой е неговият избор за служебния му кабинет/ и сега разследваният от ОЛАФ Пламен Узунов също е в негов минус. Въобще, подкрепата за РР не е такава, каквато на него му се иска. Но всеки да решава сам.
84
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мутро фигурантска, вън от "Дондуков" 2!
83
20
 
5
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Мууууу...Още ли мучите герберастки третополовчета... Бегайте, че бико иде...
82
5
 
24
 
! Отговори
Порков преди 3 години
Радев ще види президентство пак, но през крив макарон!
81
6
 
21
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИЯТА преди 3 години
ГРУБО Е НАРУШЕНА ОТ РУМЕН РАДЕВ!!!! ПО КОНСТИТУЦИЯ ТОЙ НЯМА ПРАВО ДА ИДКА ОСТАВКА НИТО НА МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, НИТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!!! ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА ИМА....РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ!!! КАКВА ИЗНЕНАДА ЗА РЕЗИДЕНТА! ОСТАНАЛОТО Е ДИКТАТУРА!!! ПРЕЗИДЕНТСКА ДИКТАТУРА - УПРАВЛЕНИЕ на държавата ОТ ЕДИН ЧОВЕК !!! А ДОРИ НЕ Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НИКАКВА ПАРТИЯ!!!
80
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червения шмекер станал международен шмекер