Двусмислието спрямо Румен Радев било в ущърб на БСП

Така се отблъсквали избирателите
138
Двусмислието спрямо Румен Радев било в ущърб на БСП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„От страна на президента няма напрежение по отношение на БСП. Идейно президентът и БСП са на една вълна по почти всички теми. Затова позициите на ръководството на БСП са огорчаващи за избирателите. След обявяването на кандидатурата президентът получи масивна подкрепа в социалните мрежи от социалистите, а ръководството на БСП се задоволи с поздравления към Радев и Йотова. Няма как да събудиш ентусиазъм сред избирателите с декларации от типа „ние не воюваме с президента“. Това двусмислие е в ущърб на БСП. Създава се усещане, че ръководството на социалистите хем иска да капитализира авторитета на президента, хем не желае да се ангажира с подкрепа за него, за да може да преговаря за управленска коалиция с партиите от статуквото, за които Радев е проблем. Ако БСП не излезе от двусмислието, ще разочарова избирателите си и ще отблъсне хората, които влагат надежди в нея като основна опозиционна сила“. Това каза пред БНР евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов. 

Още по темата

Според него избирателите трудно ще повярват на БСП, ако този въпрос не бъде изяснен скоро, а „обществото очаква ясен курс към демонтаж на сегашния режим, а не партийни калкулации“.

„Президентът постъпи достойно и открито, като заяви намеренията си и така дава възможност на партиите да се позиционират. Това улеснява информирания избор на избирателите. Президентът е естественият лидер на демократичната алтернатива на сегашния режим и се превърна в такъв благодарение на последователното си политическо присъствие“, коментира той.

„Опасявам се, че партийният егоизъм ще надделее на парламентарните избори и вместо да търсят единение, каквото рредлага президентът, партиите от демократичния спектър ще постигнат половинчати резултати“, допълни Христов.

По думите му ГЕРБ е партия-държава и монополизира властта, а БСП е обременена от дългата и трудна история на прехода.

„Българите като жителите на Северна Корея са с идея да няма ден без националният вожд да не шества из ефира. В обществото битува горчивото примирение, характерно за българската психология, хем си недоволен, хем няма какво да се направи. Това е криворазбраният национален тарикатлък - от страх да не бъдат излъгани, предпочитат да не вярват в нищо, да не правят нищо и оставят съдбите си в ръцете на користни шайки. БСП е дамгосана като наследник на БКП, а всички останали партии под знамето на антикомунизма комфортно плячкосват каквото е останало от България. БСП е в турбулентен период, но има и опит за завръщане към трезвомислието и към по-оперативни форми на работа. БСП трябва да постигне консолидация“, каза той.

„Внезапната загриженост на Борисов за Алексей Навални и Русия се дължи на принципа, по който той управлява - разделяй и владей. Целта е да се скрият българските проблеми зад руския скандал и да посее разделение в редиците на българската демократична общност. Демокрацията, към която се стремяхме навремето, се ползва днес като лост за разместване на геополитически пластове. Липсата на коментар по темата е по-положително, отколкото изместването на вниманието от нашата криза към друга... Ще нарасне напрежението между САЩ и Русия. Американското влияние у нас е изключително силно. Стратегията на Борисов да откупва властта си чрез сделки за милиарди със САЩ за изтребители и с Русия за тръбопровод е разоряваща за България. Моето кредо е да се концентрираме върху българските проблеми, да не се надяваме на никой от външните партньори, да съхраним добрите отношения по всички азимути“, коментира евродепутатът.

Христов подчерта, че диалектиката на демокрацията е в това да има ротация.

„Дори когато един лош режим бъде заменен от друг спорен, самият факт на ротацията създава стрес в системата, състава усещане за отговорност у онзи, който упражнява властта, създава чувство за овластеност у гражданина, който вижда, че може да предизвика промени, да санкционира определено управление“, обощи евродепутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
15
 
! Отговори
а преди 3 години
Що ли си мисля, че БСП чакат дали ще спечелят на парламентарните преди да решат дали да имат техен кандидат или не??? Отделно, що ли си мисля, че БСП този път по модела на БАЦЕ може да иска да ги загуби тези президенски избори и да отстрелят Руменчо, че нещо много им бърка лявото....
78
2
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Ко да прай завалията, като Гешев го чака :)
77
4
 
28
 
! Отговори
Далай Лама преди 3 години
Нито двусмислие, нито трисмислие, нито многосмислие може да промени факта, че на есен ще имаме друг президент !!!! Трябва да си силно умствено ограничен , за да мечтаеш за втори мандат !!! Няма толкова глупави хора в България вече !
76
5
 
23
 
! Отговори
Радеф е Тъпанар преди 3 години
И го интересува единствено властта. Още миналия февруари поддръжниците му бяха създали групи във Фейсбук "За президентска република начело Р. Радеф". След това беше освикването от водената от М у н.ч о агитка пред паметника на Васил Левски.
75
25
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
на кривите колелета Радев им виновен. Ще извадят от клозета толкова много фъш---кии да го очернят.Тиквата каза в кацата надигнеш ли се и те потопяват.
74
3
 
12
 
! Отговори
РР преди 3 години
До пасарела По цял ден караме дрон!
73
4
 
32
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
"Двусмислието спрямо Румен Радев било в ущърб на БСП"А двете взети заедно са в ущърб на България.... и не само те, разбира се!
72
7
 
37
 
! Отговори
пасарела преди 3 години
Г-н Президент , аз нямам доверие във Вас и за това никога няма да гласувам за Вас !! Вдигай юмрук и си събирай *** около теб ! Президентите по света обединяват народите си и ги водят към проспиритет , а Вие само разединявате ! Направете нещо смислено , та поне малко да Ви запомним !Чудя се какъв Президент сте и какво правите с антуража си по цял ден !!!
71
5
 
25
 
! Отговори
Тиганя преди 3 години
БСП би могла да подкрепи Радев нооо... след парламентарните избори. Засега Радев дава индикации за реверанси към soроsоидите и dжендърите от Дай България на Пиnокiо. Ако сега БСП подкрепи Радев това със сигурност ще отблъсне леви избиратели от БСП. Партиятя на Пiнокiо още не е скочила ,ноо.... е турила тиганя на огнището.
70
7
 
32
 
! Отговори
Студент преди 3 години
Дано по-скоро дойде времето.когато тоя повече няма да ни го показват - нима един наро ден разединител с толкова малък капацитет,от който нищо не зависи е толкова важен за политическата линия на България ?! И какво толкова е свършил ?!
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За периода от две Световни войни, когато Швейцария според своето географско разположение се е намирала в центъра на военните действия, нито един снаряд не паднал на нейна територия.
68
6
 
29
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Това е...кажете си че, Чорапа е вашият избор БСП и спрете с това..НЕЗАВИСИМИЯТ....Радев дъвче идеите на социалистите..Точно и ясно.
67
6
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Няма двусмислие, има единомислие че този фигурант, резидент на диктатурска държава, след като показа юмрук на народа е свършен. Това е зло човече, оставил жена и деца, заради полов нагон и слаби ангели,издигнат от кървава партия, не трябва да бъде повече президент. За организиран преврат, трябва до живот в затвора.
66
31
 
5
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Ако БСП днес стои изправена,ако се мъдри на второто място в таблицата за към 45-тото НС президента Радев,има огромен принос за това.Това е единственият българин от левият спектър,който е брилянтно чист,непокътнат от действията на оцапали се фактори съблазнили се тогава до степен, днес да не могат да изрекат думата честен,честна.Процесите които текат в партията на социалистите,тоталното отричане на качествените кадри,дава "въздух" на "Има такъв народ",партия неопетнена претендираща за 2-ро място!
65
1
 
10
 
! Отговори
Нане преди 3 години
До чичеТургай противогаза и се затваряй у раклата бре... Таквиз, кат тебе драпахте да станете комунисти преди 89 та, ама не Ви приемаха... Новата съпротива па, ще ви яхне...
64
19
 
5
 
! Отговори
на кой чин в ГРУ преди 3 години
докладва - това е важното. Радев докладва на генерал Решетников, а Бойко Борисов докладва на агент Гоцие Първанов, не знам какъв чин са му дали след като ДС премина към ГРУ, едва ли е по-висок от лейтенант.Така, че Румен Радев има по-тежка дума от Бойко Борисов, патриарх Неофит също седи по-високо от Борисов защото докладва на патриарх Кирил (Гундаев от ГРУ, който пък има интимни връзки с Путин).А сега избирайте на изборите - Путин вече спусна резултатите и пак ще се олигавим с коалиция на БСП
63
4
 
16
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Точно, да се събуди и изрита червенушките русофил завинаги и ги забрани със закон! И тогава няма да сме "На изток от Рая!
62
6
 
33
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
Според мен на следващите президентски избори Радев ще има подкрепа, колкото на парламентарните за Костя Копейкин !
61
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Нинова явно са й затворили устата с някакви компромати и тя стои като на пачи яйца. Това е целта- да се компрометира лидерът на БСП и така да се разклати доверието и в президента.... Техноимпексова, Шкафчо и Бутик Болшевик са пълни с компромати които много скоро ще излязат наяве! Покрай тези 6 милиона евро които ЕС прокуратурата ще разследва ще излязат още много други компромати отвсякъде!
60
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление ,една птичка пролет не прави !? Гражданското общество трябва да се събуди .....!