Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност

Премиерът разгледа ремонта на „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ и на „Макбул Ибрахим паша“ в Разград
14 фев 2021 12:48, Елка Василева
200
 Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност
Снимка: МС

„Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът.

Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград.
 
„От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.
 
За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко цяла Европа и ние бългаския народ сме с теб! Толеранция - да,атеисти - не!
76
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата е потънала в разруха,а той ми се хвали с църкви и джамии.Втасала Мара и под нея бара.Чуди се на кого да се подмаже и да позалъже,белким спечели някой и друг глас повече.И не осъзнава,че вече е пътник.Само че,той ще остане да си харчи милиардите,а вие да изплащате дълговете.
75
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко,вярващите в Господ сме с теб! Повече сме от антихристите!
74
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви джамий, ние да не сме араби бе? Колко църкви има в Турция, ОАЕ, Иран и т.н.? Още малко ще вкарате и турския и арабския като официални езици.
73
11
 
8
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
...Джамии за етническа толерантност към тия които нямат такава към нас и нашата култура и религия!?... Тоя продажник васал не е добре. И не се чудете че има гласове за отцепване на територии и присъдиняването им към Турция...
72
8
 
8
 
! Отговори
От бай Тошо преди 3 години
Кон до коня, милай моя майнольо, то ЛУП до то лупа.!. Фе совите не знаят да четат и пишат, трябва им чакал да им вие.!.
71
9
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ЧитателИзпростяхме много с това БСП, без съмнение, но проблемът ни лежи всъщност в турско - тогава българите са съсипвали талантите си, да не би да ги откарат в турско или да ги убият...Та и до сега това ни държи влага донякъде...От друга страна, всеки българин се смята за много велик и срещне ли по-велик от себе си, взима бързо топора за битката на живота си...Тъпо, но факт!...Битката с посредствеността е унизителна! Толкова комплексирани хора като българите сигурно няма никъде по света!
70
8
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Лъжеш като дърта ц...ка.Ти си върла герберунгелка и не можеш дори да се прикриеш.Повече няма да те коментирам.Както казваше твоя вожд на *** човек к...се набива,акъл не можеш да му набиеш.
69
10
 
5
 
! Отговори
Daltufek Salim преди 3 години
Няма какво да познавам. Тук не е Чехияс една джамия в прага, а България, където дедите ни са съжителствали 500 години. Оставили са наследство - джамии, бани, култура, език. За това наследство трябва да се полагат грижи.Не може да има една работеща джамия в София за десетки хиляди мюсюлмани. Държавата трябва да направи необходимото. Защото иначе хората ще се събират нелегално. Което, повярвайте ми, е по-лошоят вариант.
68
11
 
8
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 3 години
Очевидно Борисов ще спечели изборите със смазваща преднина. Няма друга алтернатива. С тези си прояви: есента в Родопите, сега в Делиормана, ще дръпне много мюсюлмански гласове. Копира много Караславов от 30-те години в отношението си към мюсюлманите. Тогава Караславов печели всички мюсюлмански депутати от Ксанти, Драма и Пашмакли (дн. Смолян), население 99% български мююслмани.
67
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя си мисли,че като строи джамии.ще отцепи турския електорат от Доган.Или Шиши така яко го е стиснал за топките,че няма мърдане.
66
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да строи църкви и джамии с негови си пари, не с нашите! Шестокласниците не знаят таблицата за умножение, той джамии ще ми строи, пpoстак!
65
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бочкоо, а дюнерджийници правиш ли?
64
8
 
11
 
! Отговори
До 67-няк'ъв си преди 3 години
Не си познал.България е най-старата европейска цивилизация.И няма нищо общо с твоята ислямска принадлежност.Затова ако искаш джамии,върви си в Истанбул,там са една до друга.Такова зомбиране на населението няма никъде по света.
63
2
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Герберите управляват. Протестите продьлжават. Изборите наближават. Бьлгарите намаляват. Партиите никнат като гьби. Лидерите точат зьби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ? ! Сьс подхвьрлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува. Стадото мьлчи, кротува. Социолозите - агенти ще надуват тез проценти. Вождьт е непобедим , с подвизи недостижим ! Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани.3-то покол.репреси
62
6
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен54Не забравяй, че в България всички сме българи, но има разни етноси със свои специфичности. Да не говорим, че има български мюсулмани...Хубаво е да се грижиш за нуждите на хората, но не е хубаво да не правиш нищо за интеграцията им и да подклаждаш по този начин националистически чувства - турси фирми не взимат българи на работа, турци не искат да работят с българи, в български фирми, борят се на етническо ниво по изборите, обиждат българите и какво ли не още...
61
7
 
11
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Комунистът-милиционер Боко Тиквата мисли ВСИЧКИ българи за ***.Но,някои знаем,че Винету е взел активно участие в преименуването на българските турци.Също така Боко Тиквата мисли,че ВСИЧКИ са забравили пълното шкафче със злато и евро!
60
6
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ОФФ
59
9
 
4
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До 40Ти четеш ли или си: "Чучка пише, не чете"?!Безпартиен съм! Не слугувам на никой освен на себе си и семейството си! Не съм гласувал не помня от кога понеже няма за кой!Убий ме с мъдрите си мисли, моля!
58
9
 
12
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Долу ГРОБ !! Долу мафията !!! Мутри Вън !!!!