Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност

Премиерът разгледа ремонта на „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ и на „Макбул Ибрахим паша“ в Разград
14 фев 2021 12:48, Елка Василева
200
 Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност
Снимка: МС

„Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът.

Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград.
 
„От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.
 
За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
11
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Това природно недоразумение,наречно Б Борисов тика само БГ към Косовския сценарий
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А по красив ли беше паметника на Ленин в центъра на София!? Вие ли ще говорите за държавни пари бре голтаци?
95
7
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Daltufek SalimИменно там е проблемът - турците мразят българите! Не може да се каже, че и българите не мразят турците / предимно на историческа основа! /, но знам, че българи и турци могат да живеят много добре заедно, да бъдат приятели и да се разбират...Истината е, че щом вашите прадеди са избрали да останат в България и да бъдат българи, то и вие сте съучредители на нашата страна, но не показвате нещо такова по никакъв начин - работите като троянски коне на турците у нас...лошо!
94
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Поп Герги, дали ще си довърши къщата в Разград, с малко откраднати пари., Който Баце отпуска. Това за тази църква е пране.
93
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой даде съгласие за паметника на Альоша,бункера на Бузлуджа,Паметника на Съветската армия,Паметника на братската дружба в София,паметника на Копринка, на Димитров?! На мавзолея му? С какви пари бе колега?
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За каква етническа толерантност става на въпрос? Скоро ми представителка на самонаречените турци в България дето турски не знаят ми заяви, че струвала много повече от българите щот била мюсюлманка. Нищо, че същата тази дори не знае кои точно са Аллах и Мохамед. Българите сме били половин порода.
91
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно с държавни пари се строят църкви и мечети! Досега строихте партийни паметници със звезди и сърпове и чукове! Омаскарихте и Балкана с червения си бункер на Бузлуджа!
90
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Популистко е, преди избори, както става всеки път през последните 10-на години, да се "фалундрим" колко и какво строим и "даваме". Най-важният въпрос, чии са парите и кой дава съгласието си, да се харчат по този начин-милиарди за - ремонт на "ремонта" на магистрали, тротоари и какво ли още не, саниране на определен брой жилищни сгради, като само "нашите" фирми са там. Пълна пародия, на която не знам има ли още някой който да вярва на това.
89
9
 
3
 
! Отговори
GOGO преди 3 години
До Диана,От тези 30 г. 10 са на комунистическата партия ГЕРБ с премиер комуниста Бойко Методиев Борисов.
88
6
 
5
 
! Отговори
Горянин преди 3 години
До Биволъ ,ТА БОРИСОВ САМ СИ ГО КАЗА ,ЧЕ Е УЧАСТВАЛ В ТОЗИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС.
87
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу на братството на некръстените от Орлов мост!
86
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито църкви, нито джамии с държавни пари.Тези да си строят от дарения и богати последователи.Църквата няма роля в управлението на държавата.
85
8
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Георги Илиев МитевА ти какво предлагаш? Да ни управлява БСП, която ни доведе до тук с нейния преход?...Може би 30 г. не са ти достатъчни, трябва сигурно да се оправяме поне още 30 г. след една БСП на власт...Няма други кандидати, за съжаление...Поне няма изявени такива, които да заместят тези...
84
5
 
6
 
! Отговори
Daltufek Salim преди 3 години
И защо да не правя паралели с Швейцария? Ти ходил ли си там? Немскоговорящите поназнайват френски. Долу говорят италиански, малко немски, и то не всич. Френскоговорящите често не знаят друго. Както виждаш, аз ти пиша на чист български. Разликата с Швейцария е, че там никой не мрази другия. Да не говорим и колко азиатци и черни са приютили. Вас такъв страх ви тресе от различното, че предпочитате да се затриете, но не и да приемете нещо различно. Виж само дуварите и бодливата ви тел. Пазите пустош
83
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джендърите на Радев,млък!
82
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу атеистите и боядисаните лисици на триото и Манолова!
81
7
 
5
 
! Отговори
Биволъ преди 3 години
Тук един позитански *** казва,че Бойко взел активно участие във възродителния процес. Отново комунистическа лъжа, казва я червения *** и другите като папагали започват да повтарят до втръсване. Истината е, че всички курсанти на ВИПОНД ги изпращаха последната година в районите с преобладаващо мюсюлманско население. Искаш, не искаш-заповед. А възродителният процес е изобретение на комунистите и подкрепяно от СССР. А мюсюлманите над 70%в България са българи.
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разруха е в апартаментчето ти щото не работиш,а пиеш от зори!
79
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако строи джамии може и да има кои да гласува за него все пак са с числено превъзходство вече
78
8
 
1
 
! Отговори
До 94 преди 3 години
С него станахте двама.