Мутафчийски: COVID отделенията са почти пълни, скача и смъртността

Пандемията няма се самоугаси, трябвали си мерки
Обновена: 9 мар 2021 12:42 | 9 мар 2021 12:32, Камелия Цветанова
282
Мутафчийски: COVID отделенията са почти пълни, скача и смъртността
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла по време на съвещание при премиера Бойко Борисов.

Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във  времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добави още председателя на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

„Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини. „Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози.  За ваксината на „Модерна“ – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на „Астра Зенека“, информира още Богдан Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
толкова пари хвърлихте за глупости на всички по евтино щеше да излезе ако бяхте оборудвали повече легла за евентуално болни а здравите да си живеят живота с парцали вируси ще борят.
221
7
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Целта е да бъдем сплашавани непрекъснато. На Нюрнбергския процес питали Гьоринг: Как накарахте целия немски народ да тръгне подир вас?-Ами - казал той - то се оказа много лесно, сплашихме ги. Уплашен народ прави каквото му кажеш и не задава въпроси!Аналогично в СССР Сталин сплашвал чрез Берия и прокурора Вишински.Трябва да бъдем сплашвани, за да не питаме защо ни нарушават правата, в т.ч. правото ни на труд например.Затова съм на мнение, че за сплашващите трябва съд, трибунал!
220
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 219Кои са тия държави, бе? Дет излизат от кризата. Германия, Холандия, Италия си удължиха мерките още. Само в Израел има масово ваксиниране, даже UK не се оправят още, а почнаха първи.
219
13
 
3
 
! Отговори
Боре изправисе преди 3 години
Страх ме обзема при мисълта че този многогодишно образован,боенно порядъчен и професионално изтъкнат биологичен индивид,че докато си е бръснал кутийката е зацепил анджара по длибоко за къде некъде му е некой от мозъците и за целонародно нещастие е рзнал некоя филия вещество.Цяла година борави с %-ти,и сега въвежда нов %-тен израз,изразът "ПОЧТИ" и добавя "почти всичко е запълнено"В директо обвинение,той си позволи да обвини Премиера че леглата се изчерпили по време на съвещанието при Борисов!
218
20
 
11
 
! Отговори
Зрителите преди 3 години
Викайте президента,да каже че няма вирус!
217
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редник Мутаф, падни за двайсе и се гръмни
216
15
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Не знам...Не знам, само аз ли искам да го набия тоя генерал...Сигурно не съм само аз!
215
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така като си гледат резултата от работата си каква оценка биха дали на себе си ей това ми въпроса
214
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито една адекватна мярка, която реално да действа и пълен хаос с ваксинирането. Не ни стигаха училищата и обществения транспорт, та добавиха и опашките за зелените коридори за ваксинация.
213
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато мутрите твърдяха, че в България епидемията била започнала и те успешно се справяли с нея, тогава вируса идваше от чужбина и мутрите нищо не направиха да го спрат. Разпространението на епидемията в България реално започна от септември 2020, а дотогава беше на практика само внос на вируса от чужбина.
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така тях трябва да ги е срам от резултатите които ни съобщават в момента това е все едно на какво един учител е научил ученика
211
5
 
11
 
! Отговори
Този главанак, преди 3 години
пак навлече черното мундирче, пак за чували ще приказва. Каква полза от тези толупи, вместо да плашат хората и да си играят игри, да отидат да лекуват хора, от приказки полза няма!
210
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През миналата година са починали 134000 пенсионери. 9400 са починали общо от КОВИД. През 2019 г. са починали общо 104 000 души. Значи през миналата година са починали 30 000 пенсионери повече отколкото са общо хората починали през 2019. Това е от ограничената медицинска помощ заради пандемията. Излиза, че мерките са убили повече хора от коронавируса.
209
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво направихте за 1 година бе смешници. Къде са ваксините. Това ви беше основната работа, да пресечете епидемията. А вие всявахте само страх и разделение. Другите държави имаха ясна и последователна позиция, ваксинираха рисковото население и вече излизат от кризата, премахват мерките. А ние тепърва влизаме и се молим за ваксини. Как така другите имат, а ние не.
208
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОлигУфренди! Трябва да ги е срам от бройките, които ни съобщават, а те са направо горди. Дано някога се разбере какво точно се случило. Много пЛандемици ще се почувстват неловко
207
6
 
5
 
! Отговори
Бацил преди 3 години
Както и си се знаеше, отворят ли се детските и училищата, до месец ще пламнем. Така и стана. Сега отвориха ресторантите и моловете за да могат да ги обвиняват тях.
206
4
 
1
 
! Отговори
Един преди 3 години
До Анонимен 213Нинова, ти ли си?
205
19
 
7
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни. Това включва КПП-та и декларации, маски навсякъде, забрани за посещение на паркове, пазари на открито и Витоша. Помните ли първата вълна? Брояхме по 2-3 заразени на ден, спасихме нацията и избегнахме превръщането на детските площадки в масови гробове благодарение именно на тези мерки.
204
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутавчиев ти си по лош от борисов и мангъров защото на теб хората ти вярваха а ти ги предаде. Реши да обслужваш една проста мутра вместо да покажеш че си истински лекар. Не смеете да гъкнете пред бидона. Вие топ лекарите на България сте позор.
203
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ са плъни неадекватници. Нямат никаква стратегия за управление на кризата. Единствено популизмът и краденето ги водят.