Мутафчийски: COVID отделенията са почти пълни, скача и смъртността

Пандемията няма се самоугаси, трябвали си мерки
Обновена: 9 мар 2021 12:42 | 9 мар 2021 12:32, Камелия Цветанова
282
Мутафчийски: COVID отделенията са почти пълни, скача и смъртността
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла по време на съвещание при премиера Бойко Борисов.

Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във  времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добави още председателя на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

„Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини. „Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози.  За ваксината на „Модерна“ – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на „Астра Зенека“, информира още Богдан Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То няма мерки някой да е глобен днес един в автобуса си беше сложил маската на носа но не и на устата и през цялото време си свири никой не му направи забележка щото няма кой да извършва и контролът
181
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като единствени в Европа оставихме хората с хронични заболявания и възрастните в последната фаза- така ще е. Геноцид, целенасочен за облекчаване на пенсионната система. Само се правят, че им пука за живота на някой от нас. Важното е да усвояват средства и да ги изнасят в офшорки.(Зашото никой не си държи крадените пари в страната)
180
3
 
21
 
! Отговори
ОЛЕЛЕЕЕ преди 3 години
1.Какво означава "почти пълни" ковид отделения?2.В какво състояние са пациентите, които се приемат в болница - да не би да се приемат наред, за да се запълнят местата (това си чиста печалба, а както знаем болниците са търговски дружества). 3."Трябва да има мерки"??? Може ли малко по-конкретно, някакво предложение да чуем от шефа на НОЩ, а не само общи политкоректни приказки. Пари получава за тази работа в крайна сметка!
179
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като видя Борисов или Мутафчийски и се разболявам!
178
4
 
16
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Гологлавия гробар да стяга болниците! Мерките никъде нямат ефект. Пак започнахте да паникьосвате сополивите и ги вкарвате в в болниците!
177
18
 
14
 
! Отговори
Хасан Карагьоз преди 3 години
*** винаги е много смел, тъпче се зорлем по молове и ресторанти, друса маанета и псува НОЩ....такъв беше *** и Октомври месец. После *** сменя плочата- през Ноември от сутрин до вечер даваха репортажи с опечалени хора, чийто близки са починали на стълбищата на болниците, разкази за линейки обикалящи с часове, човешки драми. Но в крайна сметка това си е манталитета на ***- той винаги се дави като румънците накрай Дунава.
176
6
 
16
 
! Отговори
Фактите преди 3 години
Флорида са отворени на 100% от 1 година и имат същата смъртност като Калифорния, които са най-затвоения район в света вероятно. Мерките не оказват никакво въздействие върху вируса и глупостта на всички уж експерти, политици и обществеността да забележат нещо толкова видно е шокиращо. Всички мерки са с цел показност, доказан ефект няма или е минимален, не статистически значим.
175
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата пролет казаха, че леглата са на изчерпване при 150 в ковид отделения в цялата страна.
174
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майтапчийски
173
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям срам за тези добри доктори, които ги купиха в различните партии! А и този щаб се оказа в капана на Борисов!
172
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мутафчийски мерси за информацията, а сега какво? имате ли някакви идеи защо умират 150 човека на ден а мерки нула? пак ли ще ближете зад...на толупа??? докога???
171
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй хората за една година нова болница щяха да построят, ние легла не може да намерим
170
2
 
30
 
! Отговори
ъ преди 3 години
Генерале ти с каква ваксина се ваксинира щото се говори че ваксините за ВАС не са като ваксините за нас ???
169
2
 
30
 
! Отговори
Макарити преди 3 години
демек, колкото повече хора влязат в болниците, толкова повече умират. Аз така го разбрах.
168
4
 
22
 
! Отговори
89593 преди 3 години
Що бе? Преди 2 дена Бойко каза, че всичко е наред и отваряме всичко!?
167
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 171Абе, то и Боеца бе отворен като теб, ама ходатайстваха да го вкарат при Мурафчийски. Май бе забелил очите в спонсорирата на Радфф болница във Видин.
166
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 168Ами давайте!!! Пълнете отделенията! Минават половината и с тези темпове УМИЙКО скоро няма да има легла. Това ли искате да стане? За разлика от такива като теб "некадърниците"от НОЩ мислят и планират.
165
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз и по улиците виждам починали от Ковид,слагайте скафандърите че е страшно..маските не пазят от новите щамове!!
164
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150Шебекооооо! Имаме най-много болнични легла на глава от населението. Дофтори и персонал неемамеееее! Коя държава ще издържи на такава пандемия? В Китай 2 полеви болници направиха в Ухан, като го затвориха! Един мозък па заради клиничните пътеки било. С тоя дифф народ нема спасение. И вие като Ив.Пенчев:"Смело трошете грабнаци. В Пирогов Ви правят нови"??!!! Демек: дръжте се безотговорно, всички са ви длъжни!!!
163
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като е толкоз зле що разпуснахте мерките за да може накрая населението да е виновно щот такъв му бил материала но рибата се вмирисва от към главата