Адм. Ефтимов: Големи надежди се възлагат на самолетите Ф-16

Амбицията ни е да имаме представители в космическия център на НАТО, каза той
12 апр 2021 13:20, Анисия Иванова
67
Адм. Ефтимов: Големи надежди се възлагат на самолетите Ф-16
Снимка: БГНЕС

Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия днес отбеляза тържествено 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави командно-преподавателския състав и курсантите по повод празника и се срещна с командването на Военновъздушната учебна база.

Убеден съм, че има какво да се гордеем като нация, която е с традиции в авиацията, допринесла много в развитието на космонавтиката, заяви пред журналисти адмирал Ефтимов.

За съжаление през последните години протекоха процеси, които забавиха нашето развитие - недофинансирне, някои реформи във Въоръжените сили, в частност във военнообразователната система, отбеляза той. Наложи се да вземем решение за възстановяване на ВНВУ, да утвърдим традициите и да отправим поглед в бъдещето, допълни адмиралът. Той изрази убеденост, че идеята, която стои за възстановяването на ВВВУ е работеща и се влагат усилия да възстановяване и надграждане на традициите. По думите му трябва да се създадат условия за устойчиво бъдеще.

"Големи надежди се възлагат на успешното приемане и усвояване на самолетите Ф-16, блок 70, с което нашата авиация действително стъпва в 21 век. Предстои изграждане на космически център на НАТО. Нашата амбиция е да имаме представители в него. Изработва се национална позиция и се залагат документи, които трябва да намерят своето практическо приложение в учебните програми на ВВВУ. В момента правим селекция, подбор на кандидати, които да проведат специализирана подготовка, за да може, когато се открие центърът, да имаме национално представителство", коментира адмиралът, съобщи БТА.

На журналистически въпрос той отговори, че в момента проблемите в учебната авиация са незначителни и не влияят пряко на подготовката на курсантите. Надявам се да имаме скоро такава бройка самолети, която да позволява нарастване на летателните часове, каза началникът на отбраната. На празника на храбростта самолети на учебната авиация ще прелетят над град София, каза още адмирал Ефтимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя и много други са на заплата и пенсия едновременно много години,затова не го мисли....
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези гарги радев с дрона ще ги опуказа празненството при пристигането на вовата
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха!И руснаците много се надяват на тези летящи щайги,за да си изпробват ракетите по реални цели!Ама ги чака изненада - след 30 години,в средата на "прехода" ще пристигне следващата партида предварително платени сега летящи щайги,модел от преди 50 г0дини!
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При една истинска война със сериозна държава, пускат една ракета която първо унищожава Граф Игнатиево барабар с 8-те самолета и след това влизат. Практическо приложение на тези самолети няма никакво.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"са да облитат и пазят въздушното пространство от вражески самолети , а не да водим война с тях"И какъв е смисълът от това "облитане"? Руски изтребители се приближават до нашето въздушно пространство без да влизат в него и ние пращаме самолети горящи гориво за десетки хиляди левове в час да ги придружават докато се отдалечат. Най-гениалното упражнение на Света. Русия ще тръгне да завладява държава членка за НАТО, така ли?
50
0
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Големи надежди....Точно пък на Ф-16.
49
0
 
6
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Надеждите са си надежди, а самолетите ги няма.
48
1
 
3
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
И другото - при неизпълнение на договра, ела им кажи нещо на американците ... Ако ги вземем до 2 години след договерения срок, ще сме късметлии
47
1
 
5
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
Ами те чехите и унгарците с Грипени - други бойни самолети нямат (освен чешките L159). Та не са съвсем тренажори ... Разбира се, че Ф16 е по-добра, ама и по-скъпа платформа; дали можем обаче да си я позволим е друго. То на миговете, дето са изплатени отдавна, не можем да осигурим пари за текущата поддръжка и достатъчно керосин за да имат минимален брой полетни часове пилотите. В момента тв летят 6 пъти по-малко от нормалното в НАТО .... затва често изпотрошват самолетите при кацане
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенчо Грипен не е боен самолет, той е тренажор ( поне за такъв го взеха и унгарците и чехите)! Радев затова се беше хванал за него, Грипен, та Грипен, понеже бг армията ще продължи да си е със смъкнати гащета във въздуха, дори и след като се дадат камара пари за " модернизация", не видяхте ли номера който завъртя серГея станишев с Кугарите, те не са бойни хеликоптери, а въздушни линейки! Така не се прави армия! Ако искаш армия, купуваш бойни машини от американците!
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква е тая омраза бе русофили, словянци и т.н небългари? Какво са ви направили толкова Щатите? Защо заради руската ко////чина се излагане като ***? Кое е лошото да имаме най модерните Ф16 в региона? Ами малко били, добре съгласен съм, но могат да се купят още, можеме да преговаряме с американците и за ф22 например! Целия свят знае, че щатската авиация е най добрата, само вие заради тая русия не, та не!?!
44
1
 
6
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
8 самолета (били те и Ф16) няма да изплашат нито един съсед, еле па Русия ... Разликата с Грипен, е че щяхме вече да ги имаме от 3-4 години, а Ф16 дано се появят до 2025-та. Грипен също щяха да отбият номера за еър полисинг, при това по-евтино. Летателен час с 50 процента по-евтин според Janes, а и определно биха се справили със всеки самолет дето съществува само на лист хартия.
43
2
 
6
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
САЩ могат много. Особено да избиват цивилни.
42
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.адмирал,къде виждаш тези надежди,като още са на чертожната маса,тези твои ф-16.А колкото до специалистите за комическия център на НАТО, той е един ,вашия вожд,широк спец.по всички въпроси,включително и по космическите.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до ЗозоДоговора е какъвто е подписан.Няма "намаляване", защото нищо друго не е ПРЕДВИЖДАНО.Затова сте неадекватни русофилчета, а не защото споменатите количества не са такива.
40
1
 
4
 
! Отговори
до Зозо преди 3 години
Кви "руски" лъжи, бе, ДБЛ?????Това е указано в договора!!!!!!Намери го в в сайта на МО!Б$х си промитите мозъци!!!!!
39
2
 
16
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 3 години
Ако този в качеството си на военен специалист говори за надежда за 5-6 самолета, то той НЯМА НИКАКВА военна квалификация и трябва да бъде уволнен дисциплинарно без право на пенсия и обещетения.От военно-тактическа гледна точка, най-малката въздушна формировация, която може да направи нещо във въздуха е авиоескадрилата, а тези САМОЛЕТИ СА НЕДОСТАТЪЧНИ дори за една авиоескадрила. От военна точка това е майтап, който се крие от хората не разбиращи от военна тактика.Оставка на хрантутника!
38
12
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До до Анонимен .....България се отказва от цялото управляемо въоръжение въздух-земяДвата тренажора в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас....Дрън, дрън...... Стига руски лъжи!Тези неща ги поръчаха допълнително + 2 бр. стари Ф-16 подарък за тренировки в Граф Игнатиево. Много нагли руските писачи тука ей.... Аман вече!!!
37
3
 
6
 
! Отговори
до Анонимен преди 3 години
България се отказва от цялото управляемо въоръжение въздух-земя.Двата тренажора в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф ИгнатиевоИма и още мъ не стигат знаците
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Явно ти живееш. 20ти век, а може и в 19ти.Отдавна и с Гърция и с Турция сме в един военен съюз. Сегашните ни задачи са по охрана на общото ни въздушно пространство с другите натовски държави и за тази цел Ф-16 са ПЕРФЕКТНИ.