Адм. Ефтимов: Големи надежди се възлагат на самолетите Ф-16

Амбицията ни е да имаме представители в космическия център на НАТО, каза той
12 апр 2021 13:20, Анисия Иванова
67
Адм. Ефтимов: Големи надежди се възлагат на самолетите Ф-16
Снимка: БГНЕС

Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия днес отбеляза тържествено 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави командно-преподавателския състав и курсантите по повод празника и се срещна с командването на Военновъздушната учебна база.

Убеден съм, че има какво да се гордеем като нация, която е с традиции в авиацията, допринесла много в развитието на космонавтиката, заяви пред журналисти адмирал Ефтимов.

За съжаление през последните години протекоха процеси, които забавиха нашето развитие - недофинансирне, някои реформи във Въоръжените сили, в частност във военнообразователната система, отбеляза той. Наложи се да вземем решение за възстановяване на ВНВУ, да утвърдим традициите и да отправим поглед в бъдещето, допълни адмиралът. Той изрази убеденост, че идеята, която стои за възстановяването на ВВВУ е работеща и се влагат усилия да възстановяване и надграждане на традициите. По думите му трябва да се създадат условия за устойчиво бъдеще.

"Големи надежди се възлагат на успешното приемане и усвояване на самолетите Ф-16, блок 70, с което нашата авиация действително стъпва в 21 век. Предстои изграждане на космически център на НАТО. Нашата амбиция е да имаме представители в него. Изработва се национална позиция и се залагат документи, които трябва да намерят своето практическо приложение в учебните програми на ВВВУ. В момента правим селекция, подбор на кандидати, които да проведат специализирана подготовка, за да може, когато се открие центърът, да имаме национално представителство", коментира адмиралът, съобщи БТА.

На журналистически въпрос той отговори, че в момента проблемите в учебната авиация са незначителни и не влияят пряко на подготовката на курсантите. Надявам се да имаме скоро такава бройка самолети, която да позволява нарастване на летателните часове, каза началникът на отбраната. На празника на храбростта самолети на учебната авиация ще прелетят над град София, каза още адмирал Ефтимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските генерали са хора живеещи в 20-ти век. Няма реална оценка на това кои са потенциалните врагове на България и с кои са подходящите средства за борба с тях.Тези няколко самолета са адекватни средства за защита единствено срещу държави като Сърбия, Румъния и Северна Македония, а конфликт с тях е изключително мало вероятен. Срещу терористическа заплаха например Ф-16 не ни трябва. А срещу Гърция и Турция сме толкова голи, че дали имаме няколко самолета или нямаме няма никаква разлика.
34
9
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
МиГ-29 е един аналогов скрап, даже локомотивните машинисти слушаш какво си говорят пилотите :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Питайте в БДЖ :))))))))))))))))))))Кво стана с МиГ-овете на Саддам и Милошевич, а? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Българите в София може да са били мирни, но тия, които сваляха американски самолети докато прелитаха към Плоещ не бяха.От друга страна руската армия влезе в България без България да е водила враждебни военни действия срещу нея.Що така?
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Що"Да"Вида"Моля един генерал/адмирал или каквото имаме там да излезе и да обясни, какво е практческото приложение на армията ни и как според него би трябвало да протече една евентуална бойна сцена."Един момент, само да отвори днес.бг, щото днес няма нищо по-важно за правене и ВЕДНАГА ще ти отговори на ТЕБ ЛИЧНО!
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа това ли САЩ направиха и София на швейцарко сирене с американските бомби, и избиха близо 5 хиляди цивилни мирни българи.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Нещо съвсем отнсохте плувките.Не само, че не е "орязана версия", ами е възможно една от най-пълните, включително с радара на Ф-22
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Затова ли ги направиха на швейцарско сирене, защото ги "сваляха"?
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите ги сваляха F-16 с руски зенитки от 50те години.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Осем Фърчила!!!!!!!, при туй в орязана версия, за 2 милиарда лева...Уплашихме гаргите!
26
1
 
6
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 3 години
Моля един генерал/адмирал или каквото имаме там да излезе и да обясни, какво е практческото приложение на армията ни и как според него би трябвало да протече една евентуална бойна сцена.
25
12
 
13
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
Заврете си ф-ки някъде!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам доста пилоти от това военновъздушно училище. И почти всички са наполовина неграмотни.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адмирала знае ли ,че за изминалата година за не са имали кандидати да запълнят 8 /осем/ курсанти за ВВВУ ???-----------Кво ти пука нали наредаците са си наредили и синчетата там да станат лесно пилоти, да им плати обучението държавата и да се прехвърлят след 5-10 години в гражданска авиация на 10-15 000 лв заплата.Вместо да плащат от джоба си 160 000 лв за бревети. И 20 за тайп рейтинг. Друго си е да си схемаджия. Да бройкаш гаджета със снимки със самолетите и лесна пенсия.
22
12
 
9
 
! Отговори
За пациентът от 9 преди 3 години
Хайде сега като разбира летецът ти Радев от самолети защо поръча самолет gripen спрян от производство без въоръжение и комуникации?Без договорено обучение на пилотите и без наземна поддръжка.
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-ха-ха"Между другото за какъв дявол ми е самолет за защита който да излита от тревисти площи?"Как за какъв, защото е РУСКИ и можем да се тупаме в гърдите какви сме велики, че имаме руски неща. Като руските коли, перални, ютии, компютри, и т.н.Другарете само такива ползват, нали другаре?
20
13
 
6
 
! Отговори
Много моля преди 3 години
Господата дето са против f-16 да ми кажат с какво този самолет последна модификация е по-лош от грипени те дето ги избра Радев.дето са спрени от производство и бяха договорени без въоръжение и комуникации.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШерКак не дойде ТИ да я оправиш!
18
10
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Някой тука много обичат да си противоречат.Значи от една страна f-16 дето е последна модификация бил самолет на не знам си колко години.От друга страна миг-29 дето въобще не е модернизиран последните години бил много добър.Между другото за какъв дявол ми е самолет за защита който да излита от тревисти площи?
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19"МиГ-29 има тази възможност."И сега какво излезе, че МиГ-29 са като "преди един век" ли?Егати, как се обърка другаря!
16
3
 
9
 
! Отговори
Шер преди 3 години
Адмирал говори за самолети. Бойко Борисов приказва за пари и финанси. Сбъркана си е тази държава България, за което са виновни не хората, живеещи в нея, а управляващите я политици. Честито на Новия парламент. Я изкарате 20 - 30 дни, я не !